Skocz do zawartości

Test agrafek na zrywanie.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

czy agrafki 1/2 nie lapia syfow/czepiaja sie rzeczy?

W sumie to mam jakis drut nierdzewny w 3 czy 4 srednicach (0,5-1mm?) moze kilka sobie sprobuje zrobic...

witam, te agrafki to super sprawa stosuje od kilku lat ,kolega robi. łatwa zmiana przynęty, trwałość- bo nie otwierasz i nie zamykasz agrafki przy zmianie przynęty, nigdy jej nie rozgiołem na zaczepie czy rybie, a syf?łw nie łapią więcej ni?ź inne.

Pozdrawiam.

witam, te agrafki to super sprawa stosuje od kilku lat ,kolega robi. łatwa zmiana przynęty, trwałość- bo nie otwierasz i nie zamykasz agrafki przy zmianie przynęty, nigdy jej nie rozgiołem na zaczepie czy rybie, a syf?łw nie łapią więcej ni?ź inne.

Pozdrawiam.

mozesz go dopytac:

jakiego uzywa drutu i jakie najmocniejsze mu wyszly (z zaznaczeniem jaki drut uzyty).

bo ja sobie do sprzetu na szczupaka stawiam minimum 10kg i tyle to spinwale przechodza spiewajaco - ostatnio mnie troszke ponioslo i kupilem do spina plecionke 50lbs (penn international pro - kierowalem sie oznaczeniem grubosci (na litosc boska bez uwag prosze) i celowalem w troszke mocniejsza niz suffix, ktorego mam (20lbs 0,2mm) i wzialem 0,25 penn - patrze na pudelko a tu 27kg (no chyba, ze zas jakis uczony od marketingu z funtow nei zamienil..... az sobie zaraz kilka metrow przetestuje....))

to zobacze czy bede prostowal spinwale/rozwalal stalki (30lbs fox'a) czy kituja na pudelku...

edit:

Kur*a mac. Oczywiscie kogos ponioslo odcinek okolo 5m funkiel nowki zawiazany na 2 koncach palomarem strzelil 2x pod rzad w srodku odcinka przy okolo 12kg.... Przy czym reszta poskrecala sie jak swinski ogon po peknieciu......

• Like 1

rezultaty testow przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnach przy pomocy rozciagarki, milej lektury :D

ps. zapis 'bez pomiaru' oznacza, ze zastosowana rozciagarka nie miala na tyle mocy aby rozerwac w ten sposob zaznaczone agrafki (sic!)

a jaka miala maks moc ta rozciagarka? bo chyba nie widzialem 1 wyniku ponad 30kg.

Z tych testowanych agrawek nie u?źywałem tylko 2 pierwszych, a jeśli chodzi o pozostałe to co z tego ?źe niekt?łre są wytrzymałe?

do łowienia na gumki, woblery itp, ok. Do jerkowania spr?łbował bym zastosować 2 pierwsze, reszta nie nadaje się w ?źadnym wypadku i przez ka?źdą straciłem przynajmniej po jerku. Jedyne agrawki kt?łre mi do tej pory nie zrobiły przykrej niespodzianki podczas jerkowania to Solvkroken Extreme

http://www.solvkroken.no/produkter/kataloger/fiskeutstyr_0/h virvler_og_splittringer_0/_solvkroken_extreme_snaphvirvler

U?źywałem tylko tych najmocniejszych i zawsze usuwałem krętlik.

Do obsługi niezbędne są szpiczaste kombinerki.

hmm to mz za duzo jak na agrafki juz lepiej cos takiego:

http://www.leadertec.com/Images/products/snaps_connectors/Easy_oval_thmb.jpg

przy czym oba konca sa zagiete wiec bez kombinerek da sie zakladac i sciagac przynety - nie wyobrazam sobie by cokolwiek z nich spadlo....

Ps znajomy mowi, ze od kiedy zaczal uzywac spinwali morskich (tych 30kg) ani jeden mu sie nie otwarl przy jerkowaniu (inne do modelu 10 wlacznie sie otwieraly).

Z tych testowanych agrawek nie u?źywałem tylko 2 pierwszych, a jeśli chodzi o pozostałe to co z tego ?źe niekt?łre są wytrzymałe?

do łowienia na gumki, woblery itp, ok. Do jerkowania spr?łbował bym zastosować 2 pierwsze, reszta nie nadaje się w ?źadnym wypadku i przez ka?źdą straciłem przynajmniej po jerku. Jedyne agrawki kt?łre mi do tej pory nie zrobiły przykrej niespodzianki podczas jerkowania to Solvkroken Extreme

http://www.solvkroken.no/produkter/kataloger/fiskeutstyr_0/h virvler_og_splittringer_0/_solvkroken_extreme_snaphvirvler

A ja u?źywałem podobnych i na drugiej wyprawie Slider 10S odpiął się i popłynął... co najdziwniejsze - w czasie jerkowania w połowie drogi. :unsure:

Mo?źesz uswiadomić wszystkim ci się dzieje np z agrafką morską Spinwala podczas jerkowania? Albo z AFW?

Pękają , zahaczają o przynętę , rozpinają się???

Mo?źesz uswiadomić wszystkim ci się dzieje np z agrafką morską Spinwala podczas jerkowania? Albo z AFW?

Pękają , zahaczają o przynętę , rozpinają się???

Na morskiej tak?źe straciłem jerka :mellow: Bustera Power Strike... a tyle rybek złowił :( Agrafka się odpięła. A na l?źejszej do 15-20kg - oczko ni?źej - straciłem ?źyci?łwkę szczupaka - otwarta z obu stron...

Morskie spinwala potrafią się rozpiąć przy agresywnym jerkowaniu większymi jerkami i woblerami. Wszelkie tego typu zapinane agrawki przy odpowiednim ustawieniu w uszku jerka, rozpinają się przy mocniejszym szarpnięciu.

Troche juz duo lock-ami lowie (to chyba najbardziej zblizone forma do tych spinwali). Sam typ agrafki uwazam za wzorcowy, aczkolwiek niektore produkty niektorych producentow potrafily zawodzic. Jerkow nie stracilem. Ale tez pewnie jerkuje mniej niz niektorzy na forum.

Być mo?źe m?łj problem tkwi w tym ?źe jerkuję bardzo sztywnym kijem i zda?źa mi się jerkować perchem 14 (kt?łry jest z resztą moją ulubioną przynętą). Nie ufam niczemu co da się rozpinać lub wypinać przynętę w palcach.

Kombinerki zawsze mam przy sobie do wypinania ryb więc z nimi nie mam problemu, a przy ni?źszych temperaturach nie muszę zdejmować rękawiczek przy zmianie przynęty.

Być mo?źe m?łj problem tkwi w tym ?źe jerkuję bardzo sztywnym kijem i zda?źa mi się jerkować perchem 14 (kt?łry jest z resztą moją ulubioną przynętą). Nie ufam niczemu co da się rozpinać lub wypinać przynętę w palcach.

Kombinerki zawsze mam przy sobie do wypinania ryb więc z nimi nie mam problemu, a przy ni?źszych temperaturach nie muszę zdejmować rękawiczek przy zmianie przynęty.

OSTRO B)

Bede mial to na uwadze jak przyjdzie mi agresywnie lowic na jerki...zaloze te stay lok.

@Wł?łczykij , tej AFW 170 LB nie rozepniesz w palcach. Mo?źe rozepniesz, ale palce ucierpią. Ja do jej rozpinania u?źywam kombinerek.

Według mnie hitem mo?źe być ciut większa pozycja numer dwa z drutu 1 mm.

Mo?źliwe ?źe rozpięcie w palcach tej agrawki jest cię?źkie.

Szczerze m?łwiąc to ju?ź nie pamiętam dokładnie jakie modele i jakich firm stosowałem, ale wszelkie zapinane, nawet jak paluchy bolały i trzeba było 3 podejść ?źeby zapiąć z powrotem, przy moim jerkoaniu potrafiły się odpinać. Natomiast konstrukcja solvkroken?łw daje mi pewność ?źe co by sie nie działo jerk nie spadnie podczas prowadzenia a dodatkową zaletą jest to ?źe przy swojej wytrzymałości mają zaledwie 14mm długości, co daje du?źo mniejszą dźwignię przy nieko?źystnym uło?źeniu. Dowiedziałem się o nich tu na Jerku i ludzie polecali je na trocie, jako niewielkie agrawki do małych przynęt na du?źe silne ryby.

A czy dostepne sa one w naszych sklepach wedkarskich.