przemx Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Witam serdecznie wszystkich. Forum te polecił mi znajomy i dlatego tu m?łj wątek. Od tego sezonu chciałbym rozpocząć przygodę ze spiningowaniem. Jednak jak to na początku bywa chce się wszystko od razu, a najlepiej ryby na haczyku bez haczyka. Ok, ale teraz na powa?źnie. Chciałbym połowić trochę - gł?łwne miejsce połowu Wisła w Toruniu. I teraz pytanie co polecacie: 1 wariant.Skupiam się wyłącznie na okoniach i kupuje sobie wklejankę np. Mikado Sensei Feeling 270 / do 15g i łowie sobie spokojnie te okonki na twisterki, małe woblerki i obrot?łweczki małe 2 wariant.Kupuje sobie kijek taki bardziej uniwersalny i tu polecają niby Daiwa SWEEPFIRE JIGGER 270/5-25g, taki lub podobny kijek o c.w. 5-25 i mogę i na to złowić okonka jak i szczupaczka. Kt?łry wariant uwa?źacie, ?źe będzie lepszy? Ja ju?ź totalnie zgłupiałem, a szczeg?łlnie ?źe nie mam pojęcia czego sam chce;p Za pierwszym przemawia to, ?źe lepiej będę czuł tą rybę. Natomiast za drugim to, ?źe nie muszę nosić dw?łch wędek, co dla totalnego amatora amator?łw jest moim zdaniem lepsze. Dzięki z g?łry za odpowiedzi na tak zawiły wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Wariant drugi. Zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jak chcesz łowić okonie, jazie, klenie itd to wariant 1, jeśli szczupaki i większe drapie?źniki to wariant drugi. Proste.Mo?źesz kupić dwie wędki ale jak wybierasz się nad wodę to z g?łry określasz na co się nastawiasz i zabierasz odpowiedni sprzęt.Jeśli w grę wchodzi zakup tylko jednej wędki to teoretycznie lepszym rozwiązaniem będzie zakup 2. Jak jadę na okonie biorę Phenixa do 3,5g co nie przeszkadza w wyciągnięciu szczupaka na 4-5 cm gumkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Wariant 2Nawet jak będziesz łowił na plemniki ciągane na bocznym troku to i tak da radę. Da radę sobie te?ź z kleniem, boleniem, jaziem, szczupakiem i innymi. Wariant 1 teoretycznie te?ź sobie da radę, ale jest to wariant bardziej wyspecjalizowany i mniej uniwersalny. ad Andru 77 wiesz... ja moim phenixem do 18g rzucałem gumami na 28g gł?łwkach . Na cw trzeba jednak patrzyć z lekkim przymro?źeniem oka, chyba ?źe zna się dobrze kija pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Cw- wiadomo,?źe r?ł?źnie z tym bywa.M?łj takiego przecią?źenia pewnie by nie wytrzymał, kij do mocarnych nie nale?źy, jednak na ryby(klenie,jazie pstrągi) jakie mamy w kraju starczy.Jeśli kolega zamierza większość czasu poświęcić na ryby takie jak jazie, klenie itp lepiej poławiać na zestaw delikatniejszy, i tu wskazany jest zestaw pierwszy.Z drugiej jednak strony gdy kolega te ryby to raz czy dwa razy do roku zamierza poławiać, za to inne non stop to wskazanym jest kupić coś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Polecam Ci wariant nr 1. Przy lekkim zestawie okonki po 13-15cm kt?łre będą w 90% stanowiły twoją zdobycz sprawią Ci większą przyjemność a i przył?łw w postaci 80cm szczupaka czy du?źego klenia nie będzie stanowił problemu dla tej wędki. W pierwszym wypadzie do Szwecji łowiłem na feelinga do 13gr i diamonda do 12gr spore okonie i miedzy nimi czepiały się średnie szczupaki w tym największy na ten zestaw 86cm. Nie było a nim większego problemu a wra?źenia bezcenne.Zakochasz się w spinningu, kupisz coś innego/lepszego, bardziej dostosowanego do potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jeśli gł?łwnie okonie to dobra wkłejka będzie OK.Ja na jesieni bawiłem się z trokiem na Wiśle i trafił się przył?łw w postaci szczupłego 84cm ,na Diamonda Mikado z ?źyłeczką 0,16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemx Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 I bądź tu panie mądry. To mo?źe tak to ugryźć Powiedzmy ?źe okonie będą moim gł?łwnym celem, bo jestem totalny świe?źak. Natomiast jak trafi się szczupak np na tego wobka małego czy obrot?łwka, czy są szanse ?źe go wyciągnę na tej wklejance do 15 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Zał?ł?ź z g?łry, ?źe szczupak przegryzie ?źyłkę .Jak będziesz łowił na gł?łwnej ?źyłce 0,16 to musisz mieć delikatny kijek amortyzujący bo inaczej taki kloc ją urwie w przeciągu sekundy .Proponuję wklejnkę max do 15g, nic innego.Nie da rady 2 w 1 przy cienkiej lince . Posłuchaj rady Kolegi Saw z Olsztyna- to rozsądna rada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 To, czy na delikatną wędkę wyjmiesz du?źą rybę, zale?źy przede wszystkim od dw?łch czynnik?łw - Twoich umiejętności oraz wody, na kt?łrej łowisz... Wg mnie kij 5-25gr jest bardziej uniwersalny, a jeśli zaczynasz łowić, to lepiej mieć uniwersalną wędkę i z czasem kupować kije pod konkretne zastosowanie i bardziej odpowiadające Twoim potrzebom, kt?łre będziesz umiał lepiej samemu sprecyzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 A na cholerę wklejkę??? Przeciez mo?źna lekko, okoniowo, za przystępną cenę, ale bez wklejki i z normalną akcją kija, a nie proteziaście Poszukałbym (jeśli bardziej okoniowo) czegoś do 15-18 gram?łw z normalną szczyt?łwką. Są r?ł?źne Kongery, czy Daiwy, albo Robinsony, kt?łre sa uzbrojone nawet znośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi