Skocz do zawartości

Wędki "na dożywocie"

pepe_79

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne większości z Was przeszło przez ręce wiele r?ł?źnych wędek/blank?łw :D

Chciałbym aby w tym wątku wpisywać patyki, kt?łre dla Was dotychczas zasłu?źyły na miano sprzętu na do?źywocie.

Wiem, wiem... Nie ma takich :lol: ale chocia?ź takie, kt?łre bez zastanowienia wybralibyście po raz drugi. No i pod jakie zastosowanie.

No więc jako pierwszy (z mojego skromnego doświadczenia):

Blank Batson ISA1026F - uniwersał szczupakowy z brzegu.

Wbrew pozorom im wiecej przerzucam, tym wiecej tych dozywotnich znajduje

Na razie mam 4 sztuki :

1. CD Travel 210 cm 3 czesci. Moc 20 lb. cw do ok 60 g. Spining. Zbudowana przez Atlantisa, potem zmieniona rekojesc, by nadazyla za moimi zmieniajacymi sie preferencjami. Lekki, ciety, czuly. Dobre ugiecie. Szczupaki, sandacze, bassy, brzany, pstragi teczowe (!)...pare ryb kijek zlowil :D

2. St Croix SCV 7MF. 210 cm. 1 czesc. Medium power. Rzuca u mnie do 25 g + gumka sandaczowa. Moja podstawowa sandaczowka i wedka na lekko i krotko. Super czulosc, cietosc, lekkosc. Custom z USA.

3. Loomis GL3 ST1084-2. 260 cm. 2 czesci. 12 lb mocy. Fabrycznie spieprzona, przezbrojona przez Zbyszka @yglo. Ulubiony kijek na duza rzeke z pontonu. Super kij do woblerow za kleniem. W tym roku bedzie lowil tez brzany w Iberii.

4. (dopisany potem - bo nie przebywa tu ze mna w Barcelonie). CD Pike 240 28 g. 2 czesci. 17 lb mocy. Dla mnie kij boleniowy, sandaczowy, szczupakowy a i sumczykom dawal rade na Odrze. Przepiekne ugiecie. Rybe trzyma SUPER. Przezbrojony przez @yglo.

Takze :

2x CD (NZ)

1x SC V

1x GL3

Zadnego z nich sie nie wyrzekne

Pozdrawiam

Guzu

- Batson ISP843F - na kropki w małych i średnich rzekach. Łowi mi się na niego super, świetnie miota małe i średnie przynęty, a w dole pałer odpowiedni.

- chyba CB66MH - doskonały średni kij szczupakowo-ł?łdkowy. Wprawdzie multik nie jest moją najmocniejszą bronią, to jednak ten kij wyjątkowo lubię i doskonale wsp?łłpracuje on z Revo STX, z gumami, lekkimi jerkami i wahadłami. Pod większymi obrot?łwkami za bardzo kuca.

- IP845 - cię?źszy szczupakowy. Na Szwecję i owszem. Jak ju?ź skończę przezbrajanie go, będzie jeszcze lepszy (tym razem szczyt?łwka bez uszkodzeń :mellow: ) Łyka wszystko: ?źelazo, gumy i drewno.

Sądzę, ?źe StC Avid 3SC90Mf2 te?ź zagości u mnie dłuuugo. Jeszcze nie rozprawiczony, ale od dawna chcialem go mieć, jako lekko-średni kij do wszystkiego brzegowego. I na zębatego, i na bolka, i na wszystko, jak nie wiadomo, co będzie.

Podobne oczekiwania mam co do 3SC90MHF2, ale nieco cię?źej.

Pzdr,

Fatso

P.S. Bym o musze zapomniał Embarassed

- Amtak AMF804-3-B słodki, lekki kijek do suszenia. Rzuca się nim przesympatycznie, mocy nie brakuje i majątku nie kosztuje.

Witam koleg?łw,

ja prawdziwe dozywocie to zrobiłem kumplowi w 1994 roku odsprzedałem mu spina Zebko 275cm 10-40gr, łowi nim do tej pory :D

I o takich kijach informacje najbardziej mnie ciekawia, ze macie je juz kilka lat, kilkanascie... Ja takiego nie mam, bywa ze jest dozywocie kilku sezonowe a najdłuzej miałem trzymetrowego Talona VI+ MF2 do wszystkiego z brzegu...

ATC/SHIKARI - ISA 904 - dalekosięzna armata z super czulościa - zakres przynet 10-70 g przy moby 30 lb

MEGABASS JABBERWOCK - ideal sandaczowy i nie tylko na lajbe... niesamowita czulosc i dalekoscieznosc na pelnej odleglosci

Phenix fx 801-1x - od 3- do.... 30 jak trzeba. od jazioklenia przez bolka. bardzo praktyczny patyk

St croix BIG JIG - zakres przynet 20-180. moc 30lb. masa wedki ponizej 160gram!!!! super czulosc, niesamowita frajda z holu

pewnie by sie coś jeszcze znalazlo - ale to tak na szybko :D

1.CD NZ Sunrise 6-24g 6-12lb 2,9m - dalekosię?źna arnata.

2.Pheniks Elixer FX 862-2 1,5-11g 4-8lb 2,6m - ideał na lekko.

3.Restaffine Monster Boron 83M 7-30g 2,52m (2w1 pod gumy- szerokie spektrum cię?źar?łw rzutowych .

4.Restaffine Knigth 5-20g 6-16lb 2,13m ideał pod koguta i gumę z ł?łdki.

To patyczki, kt?łre mają u mnie bezwzględne do?źywocie B).

Witam koleg?łw,

ja prawdziwe do?źywocie to zrobiłem kumplowi w 1994 roku, odsprzedałem mu spina Zebko 275cm 10-40gr, łowi nim do tej pory :D

I o takich kijach informacje najbardziej mnie ciekawią, ?źe macie je ju?ź kilka lat, kilkanaście...

A jak się nazywał konkretnie ten model bo u mnie Zebco Hi-lite ju?ź kilkanaście lat cię?źko pracuje. Przedziwna wędka...

Jedyna, kt?łrej nie złamałem :mellow:

Witam koleg?łw,

ja prawdziwe do?źywocie to zrobiłem kumplowi w 1994 roku, odsprzedałem mu spina Zebko 275cm 10-40gr, łowi nim do tej pory :D

I o takich kijach informacje najbardziej mnie ciekawią, ?źe macie je ju?ź kilka lat, kilkanaście...

A jak się nazywał konkretnie ten model bo u mnie Zebco Hi-lite ju?ź kilkanaście lat cię?źko pracuje. Przedziwna wędka...

Pewnie chodzi Wam o Zebco Hyper Cast L. Fajne i tanie kije nawet jak na tamte czasy, to dopiero były uniwersały okonki, jazie, klenie ...wszystko inne z rzeki po drodze na sumkach kończąc :lol:

Teraz nam się lekko pozmieniało.

U mnie na razie do?źywocie ma CD Drop Shot Heavy. Generalnie szczupak na lekko/średnio z ł?łdki.

Dlatego mam w zapasie drugi gdyby pierwszy padł.

Ale kiedyś jego rolę spełniał Konger World Champion Kobalt 9-28 g. (te?ź zdublowany)

pierwsa zielona seria i te?ź myslałem ?źe będzie do?źywocie.

Jeden ju?ź poszedł do ludzi ale drugi czeka na lepsze czasy...

@mifek m?łgłbyś podać jakieś bli?źsze dane tego Big Jig'a ? Model blanku/symbol seryjniaka ?

Czy ATC ISA 904 jest jeszcze gdzieś do kupienia ?

W Rodmas mo?źe uda się załatwić------ATC ISA 904 coś tam jeszcze w USA wygrzebią. Ja mam blank bez lakieru czarny a mifek czerwoniaka

Witam,

ciekawy temat.

Mam dwie kt?łre mają u mnie do?źywocie, a trzecia walczy o ten przywilej.

Pierwsza to spining Shikari IS 703 moc 10lb, wyrzut do 14 gram dlugość s st?łp - jak dla mnie ideał pstrąg?łwki.

Druga to casting Shikari ISJ 703 ma do?źywocie bo sobie go przedłu?źyłem i mam teraz jednoczęści?łwkę o długości 240 cm ( takiej długiej nie ma jak wysłać więc jest nie sprzedawalna ) moc 15lb, cię?źar wyrzutu do 25 gram, wg mnie idealny kij na gumę.

A ta co się musi postarać to spining o długości 252 kt?łry powstał z maria?źu amerykańsko-japońskiego. A mianowicie dolnik to Talon ITM 86MF2 przerobiony na spigota a szczyt?łwka to Megabas Pagani Trout moc 14 lb i cię?źar wyrzutu do 18 gram. Wyszła z tego połączenia wspaniała wędka ( oczywiście gł?łwnie pod pstrąga ) kt?łra mam nadzieję, ?źe zapracuje u mnie na do?źywocie.

A inne kije - no c?ł?ź przychodzą i odchodzą.

Pzdr.

Tarłoś

Mam taki jeden; B) Browning Heavy Spin 2,70 20-60g, blank Lamiglas kupiony chyba w 1991r, kilka lat temu na nowo uzbrojony przez Pana Kawalca w Fuji SIC to m?łj do?źywotni patyk trociowy. Niekt?łrzy koledzy mieli okazję go pomacać na zlocie nad Drwęcą w 2008r. ;) B)

Mam taki jeden; B) Browning Heavy Spin 2,70 20-60g, blank Lamiglas kupiony chyba 1991r, kilka lat temu na nowo uzbrojony przez Pana Kawalca w Fuji SIC to m?łj do?źywotni patyk trociowy. Niekt?łrzy z koledzy mieli okazję go pomacać na zlocie nad Drwęcą w 2008r. ;) B)

Miałem okazję :mellow:

Witam koleg?łw,

Pewnie chodzi Wam o Zebco Hyper Cast L. Fajne i tanie kije nawet jak na tamte czasy, to dopiero były uniwersały okonki, jazie, klenie ...wszystko inne z rzeki po drodze na sumkach kończąc :lol:

Teraz nam się lekko pozmieniało.

Zebco Hypercast Light 270 5-20. ( team usa )na blanku.

Ah co to za wedeczka była jak na tamte czasy. 177gr. Mimo to wydaje mnie sie ze były za ciezkie przelotki. Dolnik poza lokiec, ale takie preferuje.

Dobrze piszecie, tozto był ideal na wszystkie ,, normalne ,, ryby rzeczne. Normalnie sie nie rozstawalem z nia. Wisiała nad łozkiem, coby sie była na widoku.. Byl jeszcze model 300cm - to musiałabyc ,, piła ,,. Pozniej (1998r) wszedł nast model z czerwonym znaczkiem Hi - lite. Juz z golała.

Z tej ostatniej serii mam Hypercasta hi-lite. 270 20-60gr. To mocarny orez. Spi w pokrowcu i czeka na wyprawe zycia. :mellow: