Skocz do zawartości

Wędki "na dożywocie"

pepe_79

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma szans w moim regionie na bliższe obadanie tych patyków.

@Leny,

prawidłowość jest chyba inna, przynajmniej u mnie - macasz na sucho, łowisz i dopiero się przekonujesz czy badyl ci pasuje i zostaje na dłużej czy wręcz przeciwnie i idzie w ludzi. poszukaj na rejonie, może ktoś ma interesujący cię model. lepiej wydać 5 dych na wachę, podjechać i pomachać nad wodą cudzą wędą niż wyłożyć półtora klocka na nówencję i gonić ją później po taniości, bo jednak nie jest wcale taka superowa.

Dzień dobry wszystkim.Zamierzam nabyć kij na "dożywocie". Co wybrać LES96MHF2    czy może AVS96MHF2 . 

Bardzo bym prosił o opinie użytkowników na temat tych wędek.

Pozdrawiam

Michał

Tego,Shimano możesz często ,,spotkać'' w Bydlinie ;) ,co do awida dla mnie za krótki   dolnik i troszkę pałowaty, wolę Blue Rapida  do 50gr pomimo że szybki żadnego spadu nie zaliczył

• Like 1

U mnie dożywocie ma Dragon HM 80 Hot Shot. Właśnie nabyłem Phenixa Karabelę 2..67m do 28g, który jest cudnym kijkiej, bardzo podobnym do Dragona HM 80 Easy Rider - niemal identyczny blank, wizualnie i w dotyku, może Easy Rider jest ciut bardziej cięty - ale nie zarzekam się co do niego; tamten HS to jest wędka, z której się nie pozbędę.

Gdy widzę, jak niektóre klasowe, niewiele lub wcale nieużywane, wystawiane za bezcen wędziska, nie znajdują, bądź z trudem znajdują nabywcę, to wniosek jest oczywisty.

Zdaje się, że u mnie już wszystkie mają dożywocie :lol: . 

Edytowane przez popper
  • Like 2

A mój ulubiony Sportex Ti-Boron 305cm do 30gr-dolnej granicy nie ma! już trzy centymetrowe wobki miota jak się patrzy!.

Kij drogi i powiedziałbym rzadki jak ,,BARSZCZ,, ale jak ktoś znajdzie to polecam KUPIĆ!!.

I ciekawostka wyważony już bez kołowrotka!uzbrojony w tytan fuji sic i made in Germany .Pozdrawiam.

Pewnie że z pracowni. Jak wchodzimy w przedział 1k+, to po co kupować masowy wyrób? Należy w miarę możliwości łechtać własne ego i zaspokajać próżność, którą wszyscy nosimy za kołnierzem. Wszyscy powinni tak myśleć, mniej nerwic będzie na świecie.

Gość White--fish

Batson IST993F (2,55m / 7-14g / 6-10lb / Fast) Wędzisko ogarnia gumy 2-3" na główkach 7-12g (puknięcie w dno czuć już od 7g + guma, w toni można łówić troche lżejszą główką), obrotówki nr. 1-3 (typu Aglia) nr. 1-2 (typu Long) czy woblery typu minnow w wielkości 5-9cm. Łowię nim okonie na ciężko, i szczupaki na lekko (kilka tazy miotał nawet gumi 4" na główkach 3-7g) :P Podejrzewam że na klenia czy pstrąga też by się sprawdził.

Batson IST993F (2,55m / 7-14g / 6-10lb / Fast) Wędzisko ogarnia gumy 2-3" na główkach 7-12g (puknięcie w dno czuć już od 7g + guma, w toni można łówić troche lżejszą główką), obrotówki nr. 1-3 (typu Aglia) nr. 1-2 (typu Long) czy woblery typu minnow w wielkości 5-9cm. Łowię nim okonie na ciężko, i szczupaki na lekko (kilka tazy miotał nawet gumi 4" na główkach 3-7g) :P Podejrzewam że na klenia czy pstrąga też by się sprawdził.

Jak nie jak tak, jak mawia Ferdek Kiepski. :) Przecież to pstrągowy klasyk. Znakomita wędka.

Jak nie jak tak, jak mawia Ferdek Kiepski. :) Przecież to pstrągowy klasyk. Znakomita wędka.

Hmm, ja bym tu troszkę polemizował. Na bank bym tego blanku nie zakwalifikował do "pstrągowego klasyka", no chyba, że łowisz tylko i wyłącznie pstrągi 50+ ;). W moim odczuciu ten blank jest za szybki i za sztywny, no może starsza zielona seria była by bliższa temu "klasykowi", blank był bardziej spolegliwy, ale te nowe blanki, mają już całkowicie inną akcję.

Edytowane przez Acho
  • Like 1

Hmm, ja bym tu troszkę polemizował. Na bank bym tego blanku nie zakwalifikował do "pstrągowego klasyka", no chyba, że łowisz tylko i wyłącznie pstrągi 50+ ;). W moim odczuciu ten blank jest za szybki i za sztywny, no może starsza zielona seria była by bliższa temu "klasykowi", blank był bardziej spolegliwy, ale te nowe blanki, mają już całkowicie inną akcję.

Polemika zawsze cenna. Nie mam starszej serii, mam wędkę z zeszłego roku. Jak na mój subiektywny gust, kij w sam raz. Jak go zabieram na ryby jako uniwersał, ogarnia wszystko co się da. Od okoni po szczupaki i co tam mamy po drodze. Zaś pstrągów ostatnio zupełnie nie łowię, a te co onegdaj stały się moim łupem, były takie raczej 20- :) Mieszkam kurde mol w centrum Polski i na wszystkie sensowne rybska z płetwą tłuszczową mam strasznie daleko. Ale jak się w końcu wybiorę, z pewnością zabiorę Batsona.

• Like 1

Leny , jeśli już stać Cię na taki wybór , a i nie jesteś do tego zatruty natrętną reklamą , dziewięciostopowy mh Legend jest wyborem bezkonkurencyjnym .. :)   

Nie stać mnie dlatego mam zamiar kupić raz.9 stópek to troszkę za krótko   :)  jak na moją rzekę. 

Edytowane przez Leny

mhx 1023f fajny kijek z czułym szczytem i głębokim ugięciem pod obciążeniem , przy plecionce 0,10 pp na rzece , można  łowić od smużków np bromb  , małych gumek okoniowych  4-5cm  na 5gr, po  boleniowe  przynęty  ,   jak i  sandaczowe 3" na 18-20gr , mam i polecam

• 1 rok później...

i to jest najprawdziwsza prawda, hehe

nie mogę sobie darować, ze pozbyłem się "zielonego 993F"

i ciesze się, ze pozbyłem się tego "czarnego 993F"

to były dwie rozne wedki choć tak samo uzbrojone

Wbrew pozorom im wiecej przerzucam, tym wiecej tych dozywotnich znajduje

Na razie mam 4 sztuki :

1. CD Travel 210 cm 3 czesci. Moc 20 lb. cw do ok 60 g. Spining. Zbudowana przez Atlantisa, potem zmieniona rekojesc, by nadazyla za moimi zmieniajacymi sie preferencjami. Lekki, ciety, czuly. Dobre ugiecie. Szczupaki, sandacze, bassy, brzany, pstragi teczowe (!)...pare ryb kijek zlowil biggrin.png

2. St Croix SCV 7MF. 210 cm. 1 czesc. Medium power. Rzuca u mnie do 25 g + gumka sandaczowa. Moja podstawowa sandaczowka i wedka na lekko i krotko. Super czulosc, cietosc, lekkosc. Custom z USA.

3. Loomis GL3 ST1084-2. 260 cm. 2 czesci. 12 lb mocy. Fabrycznie spieprzona, przezbrojona przez Zbyszka @yglo. Ulubiony kijek na duza rzeke z pontonu. Super kij do woblerow za kleniem. W tym roku bedzie lowil tez brzany w Iberii.

4. (dopisany potem - bo nie przebywa tu ze mna w Barcelonie). CD Pike 240 28 g. 2 czesci. 17 lb mocy. Dla mnie kij boleniowy, sandaczowy, szczupakowy a i sumczykom dawal rade na Odrze. Przepiekne ugiecie. Rybe trzyma SUPER. Przezbrojony przez @yglo.

Takze :

2x CD (NZ)

1x SC V

1x GL3

Zadnego z nich sie nie wyrzekne

Pozdrawiam

Guzu

To jest dobry wpis :)

1. Nieistnieje . Polamana.

2.  Zlamana. Przebudowana. 

3. Jest. Od 2 lat niemal nie lowi. Zastapily ja "lepsze" :)

4. Sprzedana .

To chyba tyle w temacie moich wedek na dozywocie :D

• Like 8

To jest dobry wpis :)

1. Nieistnieje . Polamana.

2.  Zlamana. Przebudowana. 

3. Jest. Od 2 lat niemal nie lowi. Zastapily ja "lepsze" :)

4. Sprzedana .

To chyba tyle w temacie moich wedek na dozywocie :D

Niezle Daniel :) Twoja ciekawosc 'nowego', raczej nie pozwoli zebys mial wedki na dozywocie ;)

• Like 1