Skocz do zawartości

Wędki "na dożywocie"

pepe_79

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby ten temat pojawił się wcześniej to bez zastanowienia odparłbym, ?źe Twin Power Zander 305cm, cw 10-40 do niego dwaj bracia, ale to Quivery 336cm. Dzisiaj chodzi mi jednak myśl nad tym, ?źeby powymieniać jednak wszystkie moje wędki i zastąpić je takimi bardziej uniwersalnymi spacjalizowanymi. Quivery jednak na pewno zostaną.

Do?źywocie ma u mnie jeszcze Daiwa Samuraj ze Szkoci 335cm i do 60g - baaaardzo mało u?źywana, ale ona jeszcze czeka na swoją kolej.

Do?źywocie, p?łki co będzie miał jeszcze u mnie castingowy Batson do 1,5uncji, jego te?ź mało u?źywam więc na razie nie będę szukał zamiennika.

Na razie na pewno zostaną u mnie dwa jednoczęściowe phenixy po 213cm i jeden do 18g, a drugi do 28g.

Zacząłem myśleć podobnie jak popper i te?ź nie jestem pewnien czy za parę lat coś mi się nie spodoba bardziej od tego co obecnie posiadam. P?łźniej mo?źe być tak, ?źe coś zmienię i będę ?źałował :D.

Moja wedeczka na dozywocie to ZEBCO RHINO DF 2.85m 20-55gr ale ta gorna gramature to bym ustawil tak na 80gr . Wymienilem tylko przelotki przez te kilkanascie latek uzytkowania , zlowilem na nia wiele szczupali, sandaczy , sumow . Prawdziwa DZIDA do ciezkiej roboty :mellow:

Witam Koleg?łw.Wędziska na zawsze w moim przypadku to 4 kije od Hardy'ego -Ultralite 9'wt5,Deluxe9'wt5-6,Deluxe8'6-wt4-5,spinning Favourite 7'-28gr.Ju?ź nie produkowane,więc raczej pole?źą długo.Kiedyś pozbyłem się ślicznej much?łwki Sportexa-8'wt4-5 i tego naprawdę załuję.Kupuję i następnie sprzedaję wiele wędzisk muchowych czesto niewiele,lub nic nie tracąc.Pozostaje własny osąd i doświadczenie.Pozdrawiam-ciekawy wątek-kardi :D

P?łki co, mam kilka kijaszk?łw, kt?łrym dałbym do?źywocie, aczkolwiek nigdy nie m?łwię nigdy i ciągle jestem otwarty na nowe doświadczenia z patykami :D

Moje ulubione kijaszki:

-STC AVS90MLF2-piękne narzędzie na rzeczne kleniojaziobolenie, pstrą?źki itd :D

- Konger World Champion Mikros- leciusieńka wykałaczka na pasiaki i całą gamę białorybu :D

-Jerk?łwki Rozemeijera- mają w sobie coś. Niby mocne, sztywne i o du?źym cw. a charakteryzują się piękną pracą i świetnymi walorami u?źytkowymi.

Choć pewnie jeszcze nie raz coś mi się odmieni, spr?łbuję czegoś innego itd...

Pozdrawiam

Kamil

Witajcie ,ja r?łwnie?ź mam kijki kt?łre darzę olbrzymim sentymentem ,i tak naprawdę bardzo cię?źko byłoby się mi się z nimi rozstać ,pierwszy to much?łwka orvis hls ,9ft #5 ,staruszka ,ale o nie powtarzalnej akcji i prostocie ale niesamowicie trzymająca rybę,druga tez much?łwka fiba 8,6 ft #5-6 na kt?łrą bardzo często łowię, akurat w tamtym roku przytrzasnąłem w drzwiach samochodu microbaita kt?łrego naprawdę było mi bardzo szkoda ,prze?źył ze mną trochę lat , ale c?ł?ź zdarza się.Obecnie łowię i poznaję st.croixa ps86lm2 ,ma bardzo podobna akcję do much?łwek kt?łra mi odpowiada ,być mo?źe tez będzie miał dozywocie.pzdr :D

Witam,

do?źywocie u mnie mają dwa talony z serii VI+ o długości 2,6 m(jeszcze hamerykanskie). Jeden do 21 gr, drugi do 42 gr (w realu do 30). Oba mają ciepłą akcję, kt?łra mi bardzo pasuje. Kolejny wedka to balzerowska wklejanka na paprochy z serii Magna Spro oraz pickerek, ty?ź Balzera Magna Silver z ultra czułymi szpicami i mocą umo?źliwiającą hol przeszło 4 kg karpia.

pozdrawiam

Wobler ciebie naprawdę na te fenwicki wzięło :D

I w sumie mnie przekonałeś, ale ja szukam casta koło 7 st?łp do koło 35-40g w dwuskładzie a nie znalazłem.

Moje do?źywocia to talon VI+ 10 st?łp do 14 g. Kompletnie nienowoczesny kij :D

Ideał na du?źego klenia, bolenia na lekko i wymarzony patyk gdy przy kleniowaniu na wobka siada sumek.

Drugie do?źywocie to talon do 28 g, te?ź VI+, te?ź 10 st?łp i te?ź nienowoczesny :D

Są te?ź pretendenci ale to takie nieprzyzwoicie nowoczesne, ?źe przemilczę :D

Witam ,

dobra firma, wytrzymały materiał, udana konstrukcja, średnia długość do połow?łw z brzegu, średnia moc, średnio szybka akcja, średniak … blank Talon VI PLUS 96M3. Mam spinning na tym blanku uzbrojony na zam?łwienie. Łowiłem nim osiem lat nie zmieniając na inny. Przez ostatnie cztery lata te?ź po niego sięgałem jako uzupełnienie casta. Dla mnie uniwersał na średnie i du?źe rzeki z brzegu. Do znudzenia.

Długość 2,90 m przewa?źnie wystarcza ale na przyborach lub cofkach czasami mało i odwrotnie za du?źo na wyschnięte ciurki 9’ 6’’ medium power. Na koniec dnia czasami trochę przycię?źki ale chyba poni?źej trzech metr?łw średniej mocy w rekreacyjnym spinningowaniu nie powoduje garbu i zeza.

Łączenia są niezawodne. Bezwzględnie trzeba przestrzegać kilku zasad ale to osobny temat.

Średnia moc i prawie trzy metry długości pozwalają silnie zaciąć. Największe szczupaki to kwestia fartu.

Dopuszczalna linka według sprzedawcy 17 lb. Wędka czasami rozgina niklowany hak Gamakatsu 5/0 lub zrywa plecionkę cieńszą od PP 0,28 ale proszę nie naśladować. Gwarantuje siłowy hol ka?źdej ryby ubezpieczony dobrym hamulcem kołowrotka max 7 kG.

R?łwnomierne ugięcie prawie trzy metrowego spinningu ułatwia rzuty l?źejszymi przynętami. Mocne wymachy długim kijem ładują go cię?źarem własnym, a głębsze ugięcie katapultuje nawet najl?źejsze pociski. Średnia moc wędki pozwala kontrolować wymachy i lot Meppsa 1 lub Salmo H3F ale grzmotom 35 G ołowiu plus silikon te?ź daje radę choć tu głębokie ugięcie nie pomaga. Koordynacja ruch?łw w trakcie rzutu, szczeg?łlnie najl?źejszymi i najcię?źszymi wabikami, zwiększa jego dystans. Łatwo się tego nauczyć jeśli chcemy poszerzyć w d?łł i w g?łrę zakres cię?źaru wyrzucanych przynęt. Odległości rzut?łw tytułowym spinningiem z u?źyciem Gnoma 0 i PP 0,13 są zdecydowanie większe od rzut?łw castem 9’ 15 lb Steez 103. I najwa?źniejsze: dobrze zestawione ugięcie, moc i długość z jednej strony nie gubią słabo zahaczonych i małych ryb, a z drugiej pozwalają przeciągać mocniejszą plecionkę z ponadmetrowymi sumkami, oczywiście znowu przy dobrym hamulcu. Przekładanie za głowę i inne ‘przegięcia’ praktycznie nie są w stanie jej złamać. Naprawdę zuch.

Akcję najlepiej opisze por?łwnanie. I tak w ofercie Talon VI PLUS jest podobny do tytułowego ale dwuskład 96M2. Określają go identyczne przymiotniki tj. umiarkowany, średni, itp. Najog?łlniej jednak dwuskład ma więcej masy w szczyt?łwce, a relatywnie mniej w środkowej części blanku. Najprościej m?łwiąc dwuskład ma chyba grubszą szczyt?łwkę i elastyczniejszy środek blanku. Pasuje do ciągania wobler?łw, na pewno znacznie mniej uniwersalny. Natomiast akcja tytułowego tr?łjskładu 96M3, chyba z uwagi na wzmocnienie środkowej części dwoma łączeniami kielichowymi, jest szybsza od dwuskładu i całkiem fajnie pokazuje puknięcie ju?ź 10 G gł?łwki nawet na grubszej plecionce PP 0,24. Blank nie jest tak głuchy jak ten z ‘relatywnie grubą’ szczyt?łwką. To dalej tylko przymiotniki ale jego akcję określiłbym nie umiarkowaną lecz ju?ź średnio szybką. Akcja ogranicza skuteczną prezentację przynęt od wspomnianego Meppsika i jednokotwiczkowego Hornecika do ołowiano-silikonowych jig?łw 45 G, wrzecionowato-pękatych i głęboko schodzących wobler?łw 6 cm, głęboko krępowanych wahadeł 25 G oraz obrot?łwek nr 4. Wędka najpewniej zacina jednohakową przynętą koniecznie uwiązaną do plecionki.

Nawiasem m?łwiąc travele świetnie pasują do casta, og?łlnie właśnie z uwagi na środkowe zwiększenie masy.

Długo by mo?źna ale podsumowując, spinning w niczym nie jest wyczynowcem ale rekreacyjnie nadaje się fajnie do wszystkich metod połowu z brzegu i większości przynęt. Nie gubi ryb na plecionkach i jest nie do złamania. Z kołowrotkiem Tournament Z 2500 był/jest uniwersalnym zestawem z brzegu od szybkich płycizn po głębokie doły.

‘Do?źywocie’ brzmi jak wyrok? Warto spr?łbować innych metod.

Pozdrawiam

Wbrew pozorom im wiecej przerzucam, tym wiecej tych dozywotnich znajduje

Na razie mam 4 sztuki :

4. (dopisany potem - bo nie przebywa tu ze mna w Barcelonie). CD Pike 240 28 g. 2 czesci. 17 lb mocy. Dla mnie kij boleniowy, sandaczowy, szczupakowy a i sumczykom dawal rade na Odrze. Przepiekne ugiecie. Rybe trzyma SUPER. Przezbrojony przez @yglo.

@Guzu mo?źesz troche szerzej opisać tą wedeczke( jakie przynety obsługuje, czy nie jest zbyt pałowata? )

Tak sie składa, ?źe ju?ź od dłu?źszego czasu le?źą za szafą dwa blanki CD Pike jeden własnie do 17lb drugi słabszy do 15lb oba 2.75 i juz miałem je sprzedawać bo o tych blankach nie ma zbyt wiele informacji a choroba postępuje i wedeczek coraz wiecej i wiecej :lol:

Na takie gł?łwki 10g, woblerki, jakieś lekkie RH boleń szczupak, sandacz a i pstrąga grubego obsłu?źy B).

Jakbym nie miał 12lb sunrisa to pewnie bym Cię molestował o ten blank B).

Dla mnie nawet przy machaniu na sucho ten blank jest sporo mocniejszy;) mo?źe ktoś ma doświadczenia z tymi blankami bo nie wiem czy zdecydowac sie na ich sprzeda?ź czy mo?źe zostawić B)

[Dla mnie nawet przy machaniu na sucho ten blank jest sporo mocniejszy;) mo?źe ktoś ma doświadczenia z tymi blankami bo nie wiem czy zdecydowac sie na ich sprzeda?ź czy mo?źe zostawić B)

Osobiście bym je zostawił, bo takich blank?łw ju?ź CD prawdopodobnie nie zrobi, a oddać za czapkę gruszek nie przystoi :D .

To są niepowtarzalne konstrukcje, przynajmniej dla mnie B).

Moj kij na do?źywocie to szklak z e-glasu Seekera 7,6 6-12lb 5-17g - mam go ju?ź od 8 lat co u mnie, przy małym sentymencie do sprzętu jest juz prawie do?źywociem :lol: doskonaly kij na pstrągi w wolniej plynacej wodzie i sandcze z łodki. Obsługuje wabiki gumowe od 2g a przy gumach z 20g gł?łwką jeszcze działa oraz woblery od 4 do 7cm. Często mam wra?źenie ze ryby nawet nie czują kiedy ze?źarły przynetę :lol: jakby same kleiły sie do niej,- niestety w szybkiej wodzie pracuje nienajlepiej z wobkami, szczeg?łlnie przy gwałtownych braniach brak szybkosci do zaciecia ...Złowiłem nim bardzo wiele du?źych ryb w tym potoka 55cm, tęczakow 40-50 i sandaczy ok 90cm bez liku. Przy sandaczach smieszne jest to, ?źe zapinajac rybę nie jestem w stanie powiedziec czy jest du?źa czy to typowy 60-tak :D.

Myśle, ?źe to nie tylko dla mnie taki kij nie do sprzedania bo chcąc kupic drugi (na zapas) nie spotkałem jeszcze ofery sprzeda?źy :lol:

• 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

@Leny,

prawidłowość jest chyba inna, przynajmniej u mnie - macasz na sucho, łowisz i dopiero się przekonujesz czy badyl ci pasuje i zostaje na dłużej czy wręcz przeciwnie i idzie w ludzi. poszukaj na rejonie, może ktoś ma interesujący cię model. lepiej wydać 5 dych na wachę, podjechać i pomachać nad wodą cudzą wędą niż wyłożyć półtora klocka na nówencję i gonić ją później po taniości, bo jednak nie jest wcale taka superowa.

Edytowane przez jersey
  • Like 1