witoldn Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Witam serdecznie, Postanowiłem przywrócić do życia Daiwę Luvias 2500 z pierwszej serii (chyba rocznik 04-05). Nawet udało mi się zdobyć nową przekładnię i ślimak i już pięknie kręci z jednym "ALE" - Rączka.Jest łamana, na sześciokątnym trzpieniu i z T-knobem. I tenże T-knob mnie męczy, bo jest w wersji budżetowej, czyli nie łożyskowany, a nawet bez wymiennych tulejek. Wytarł się i klekocze jak traktor. Wymyśliłem sobie, że idealnie byłoby zdobyć rączkę, najlepiej od jakiegoś Tournamenta C ub innego XiA, bo coś mi się kołacze po głowie, że tam knoby były łożyskowane, tylko boję się że kolor lakieru może się bardzo różnić.Może ktoś z Kolegów posiada w swoich szafach taką rączkę z łożyskowanym knobem na zbyciu. A może macie Koledzy jakieś inne pomysły zastosowania jakichś "customów" i odciążenia przy okazjii kręciołka o kilkanaście gramów (kłopot z tym sześciokątem). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 A gdzie kolego zdobyłeś/kupiłeś przekładnię i slimaka do luviasów z lat '04 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeśli stan zewnętrzny luviasa jest co najmniej dobry to może warto zakupić hex i korbkę z modelu R4, tanio nie będzie ale za to wybór korb spory, można dopasować np do wędki. https://japantackle.com/tu000603.html Nie pamiętam, ale czy nie da się wymienić samego knoba? Bo chyba można? Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoldn Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 A gdzie kolego zdobyłeś/kupiłeś przekładnię i slimaka do luviasów z lat '04 pozdrawiam Ze dwa lata temu to było, po krótkiej korespondencji z gośćmi z www.plat.co.jp. Tyle tylko, że oryginalna przekładnia była czarna, a ta nowo zakupiona jest w kolorze złotawym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoldn Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Jeśli stan zewnętrzny luviasa jest co najmniej dobry to może warto zakupić hex i korbkę z modelu R4, tanio nie będzie ale za to wybór korb spory, można dopasować np do wędki. https://japantackle.com/tu000603.html Nie pamiętam, ale czy nie da się wymienić samego knoba? Bo chyba można?Przekładka na korby R4 to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie, z praktycznego punktu widzenia, tyle tylko, że wizualnie może nie "banglać" :-).Chyba pójdę tą drogą, ale najpierw muszę zapukać do Pana Tomasza vel Zorro, czy czegoś od tounamencików nie ma nadmiarowo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Tomasz to jeszcze coś się odzywa na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Przekładka na korby R4 to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie, z praktycznego punktu widzenia, tyle tylko, że wizualnie może nie "banglać" :-).Chyba pójdę tą drogą, ale najpierw muszę zapukać do Pana Tomasza vel Zorro, czy czegoś od tounamencików nie ma nadmiarowo :-) Kolor identyczny nie będzie ale srebrna w kolorze boczkow rotora I dupki fajnie się prezentuje. Lub dobietasz kolor do jakis elementow kolowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi