Skocz do zawartości

Shimano Dialuna

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Robert, nie spieram się. Może coś namieszałem. Jednak wszędzie w opisach Dialuny XR podane jest „nowa seria lekkich wedzisk”, stad potraktowałem serie Dialuna XR jako nowsza niż Dialuna (bez XR). Sklep, z którego kupowałem kij, miał opis Dialuna XR 274cm 6-32g, to się potem okazało błędem, bo chodziło o wersje bez XR.

Edytowane przez Żbiku

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam ja posiadam wersje 5-25 . U mnie pracuje przy połowie pstrągów i okoni , z woblerami od 5 cm gumkami na główkach od 3gr w górę . Jak również używam jej do łowienia basów w morzu . Woblery z małym sterem max 14 cm , metalowe jigi nawet do 30gr . Duże gumy nie stawiające większego oporu w wodzie imitacje sand eel 14 cm z główkami do 20 gr .

• 2 miesiące temu...

Witam

Chciałbym podpytać czy wersją 274cm 6-32 sprawdzi się jako Wiślany uniwersał pod bolenia na ciężko i sandacza. Czy poradzi sobie przy nocnym sandaczowaniu z wobkiem 10cm jak i z 10 - 12 cm gumą na max 30g główce, rzadziej stosował bym ciężkie wahadłówki w okolicy 25g

Witam

Chciałbym podpytać czy wersją 274cm 6-32 sprawdzi się jako Wiślany uniwersał pod bolenia na ciężko i sandacza. Czy poradzi sobie przy nocnym sandaczowaniu z wobkiem 10cm jak i z 10 - 12 cm gumą na max 30g główce, rzadziej stosował bym ciężkie wahadłówki w okolicy 25g

Kijek jest w miare poprawnie opisany ale  guma 12cm z główka 30g to już za dużo dla tego kija (ja łowiłem komfortowo cannibalem 12.5cm z główka 12gr)  wahadła 25gr spoko na wobki 10cm nie łowiłem wiec nie doradze...

edit

mój opis dotyczy lunamisa a nie dialuny :) ale cw tych wedek bedzie podobne

Edytowane przez Grzegorz197503

Dialuny niezbyt nadają się do łowienia gumami z ciężkimi główkami. Typowo nocne woblery sandaczowe nawet 12cm obsługuje perfekcyjnie, gumy z lekkimi główkami (łowienie w toni z prądem, wachlarzem ) jest ok podobnie jak wachadełka. Posiadam Dialunę  dłuższą 315cm 6-32g. 

• 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Chciałbym zapytać użytkowników Dialuny modelu z roku 2023 23DLNS96M - spinning 2.90 , 7-35 ( max 45 ) o właściwości rzutowe i jej realne cw. Byłbym wdzięczny za opinie posiadających i użytkujących te wędki.

Jak już wcześniej napisałem, przez chwilę posiadałem ten model. Dla mnie okazał się zdecydowanie za mocny i ponieważ nie lowię ciężej jak 25 - 30 gramów "wymieniłem" go na model ML. Wydaje mi się że wskazany maksymalny ciężar wyrzutowym 45 gramów jest jak najbardziej realny dla tej wędki.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Panie, Panowie kto ma i może kilka zdań napisać na temat wędki shimano dialuna inshore spinning o długości 2,90 m. i c.w. 7-35 g., ? Czy to dobry wybór na okazyjne łowienie troci i belon ?

Chyba za wielu użytkowników tu nie ma.... Albo nie za bardzo chcą pisać :lol: .

Nie mam tego patyka ale mam Lunamisa 2,9m 7-35g  https://photos.app.goo.gl/BZP2kmzHA2Mm664Z8

Jeśli te patyki są chociaż troszkę do siebie podobne, to na pewno nie zabrałbym na belony. Trocie bez problemu, szczególnie na wabiki w granicach masy +18g. Ten mój jest już mocny. I dość sztywny. Nie każdy tak lubi.

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Szukam kijka na cięższe rzeczne łowienie na Wisłę, takiego około 3m. Żeby takie woblery 20g+ co stawiają spory opór w wodzie móc prowadzić, większe wahadło czy obrotówki. Myślicie że ta Dialuna do 35g wystarczy czy jednak mocniejsza? Jeszcze szukam czegoś o tych Daiwach Pro Staff… ale bardzo mało o nich jest  :(

Szukam kijka na cięższe rzeczne łowienie na Wisłę, takiego około 3m. Żeby takie woblery 20g+ co stawiają spory opór w wodzie móc prowadzić, większe wahadło czy obrotówki. Myślicie że ta Dialuna do 35g wystarczy czy jednak mocniejsza? Jeszcze szukam czegoś o tych Daiwach Pro Staff… ale bardzo mało o nich jest :(

A może Lunamis z postu powyżej?

https://photos.app.goo.gl/G5KadFgNwupktS7s8

https://photos.app.goo.gl/c1GanjzGJKRPNCoz6

Edytowane przez popper
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Ostatnio porównywałem sobie 3 kije, Dialuna 2,9 do 7-35; Daiwę ProStaff 3,0 8-35 i Excelera 3,15 15-40 no i chyba w tym zestawieniu praca itd.. oczywiście na sucho  ;) podpasowała mi Daiwa ProStaff. Exceler bardzo fajnie wyglądający kij ale kurde to zbrojenie to jak w wędkach z poprzedniej epoki - oczywiście mam takie i też działają ale myślę że można dużo więcej z tego blanku wyciągnąć innym zbrojeniem. Najszybsza oczywiście Dialuna i czuć moc tego kija ale chyba z twardymi przynętami Daiwa lepiej sobie poradzi. Ktoś łowi ProStaff?

• 2 tygodnie później...

Jestem po pierwszym łowieniu Dialuną, zajebista wędka! Bardzo, bardzo czuła. Dzisiaj padł na nią mały sandaczyk z nurtu, taki dzieciaczek ale zawsze. Lekka i szybka ale pod rybą bardzo fajnie pracuje nawet taka małą. Dzisiaj łowiłem naprawdę lekko główką 5g i mała 2,5 calowa gumka - uruchamia się pewnie od takich 10 a przy 20 w górę zaczyna miotać. Bardzo fajnie uzupełnienie Prorexa XR.

• Like 1