Skocz do zawartości

Shimano Dialuna

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze dopiszę że Dialuna 96M ma stosunkowo krótki dolnik. I według mnie to jest także jedna z zalet, nie tracimy długości wędziska poniżej punktu mocowania kołowrotka. Nie wiem czy inni użytkownicy zauważyli. Bo czasem jest tak że wędzisko niby 25-30cm dłuższe ale  jak się zmierzy od mocowania kołowrotka to wychodzi 10 czy 15 cm więcej. Dzieki temu łatwiej wystawić koniec za przybrzeżną roślinność no i zasięg rzutu robi część powyżej mocowania kołowrotka - oczywiście dolnik jest wystarczająco długi żeby zrobić dobrą dźwignię! 

• 2 miesiące temu...

Panowie użytkuje ktoś dialune o tych parametrach i napusze kilka słów.

23DLNS86ML- spinning

133,3 117 gr 2 -2.59-6-25 ( max 35 )

Czy będzie odpowiednia by rzuciła woblerem od 7gram do 10cm i obsłużyła boleniowe i sandaczowe woblery do verta do20g.Czy raczej lepsza by była mocniejsza.I jak z ich ładowaniem się pod przyneta bo brakuje mi czegoś 8.6stopy.

Będzie ok, one są bardzo mocne jak na swoje cw. Obsłuży spokojnie te 30 bez problemu. Nie brałbym mocniejszej chyba że zamierzasz operować przynętami głównie 20-40g. Jak ma obsłużyć te 6 do 30g to model wybrałeś idealnie.

Dzięki za info, mnie również interesuje ten model, lub wersja starsza S86M o CW 5-25. Czy taki kij da radę zejść do powiedzmy główki 4g plus cannibal 8cm ? mamy wtedy około 10g. 

Wydaje mi się że ten dół w mojej jest dobrze opisany, z tym że zależy jaki opór w powietrzu stawia przynęta. Czyli taki lotny 7-8 gramowy boleniowy bezsterowiec poleci ładnie (czy jakiś Salmo Thrill) ale jakaś szeroka gumka na małej 3g główce już nie bardzo. Ale zgadzam się z Valo w 100% te wędki lubią masę  :) wąskie 25g wahadło posyłają po horyzont ! Aż dziwnie jest czekać „kilka sekund” zanim przynęta wpadnie do wody.

Noto to czego szukam i wypełni mi lukę.A czy na sucho lecą na pysk a jeśli coś to mniej więcej ile potrzeba wagi krecioła by wmiare wyważyć?

Przy młynku 240g jest ok zarówno jak i przy 200g, tam cały sekret balansu jest w uchwycie on jest zaprojektowany tak bu dłoń trzymać przed młynkiem lub stopka między 5 majmniejszym palcem a 4tym jak tak trzymasz jest wyważony idealo. Ka suła przyzyczajenja trzymam jak większość czyli stopka kolowrotek pośrodku i też jest oki.

• Like 1

• 5 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...

Ja mam taką wędkę, chociaż to jest chyba ML. Co chciałbyś wiedzieć?

Najlepiej wszystko :) Jaką ma charakterystykę, czy możesz porównać ją do innego kija o podobnych parametrach na papierze, czy opis producenta pokrywa się z Twoimi obserwacjami i czy w wersji castingowej też tak dobrze rzuca :)

To jest ten sam blank co w wersji spinningowej. Trudno mi porównać do innego kija. Tak jak to jest w przypadku japońskich kijków nie przekraczałbym zalecanego ciężaru wyrzutu. Z tego co pamietam, to dobrze się rzucało. Ale nie wiem czy to jest mój number one jeśli chodzi o odległość rzutu.