arturo Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Witam kolegów.Panowie dostałem z MON bilet alliclusiv na 10 dni. 22 maj do olsztyna może ktoś z was również został zaproszony lub już był. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert74 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Generałów nie biorą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Witam kolegów.Panowie dostałem z MON bilet alliclusiv na 10 dni. 22 maj do olsztyna może ktoś z was również został zaproszony lub już był. Ile lat już jesteś rezerwistą albo wprost o ile nie jest to tajemnica ile masz lat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Obowiązkowi służby wojskowej, podlegają obywatele polscy, począwszy od dnia, w którym kończą osiemnaście lat życia, do końca roku kalendarzowego, w którym kończą pięćdziesiąt pięć lat życia, a posiadający stopień podoficerski lub oficerski – sześćdziesiąt trzy lata życia. ....jeśli jeszcze dobrze pamiętam Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez miramar69 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturo Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Ile lat już jesteś rezerwistą albo wprost o ile nie jest to tajemnica ile masz lat ? Mam 36 lat i ok 15 lat po zasadniczej służbie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 No to się zaczęło..wyciąganie starych kapci z szafy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Fajnie nowa przygoda, ja byłem 11 lat temu. Też bym tak chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 A jaka to przygoda? Lepiej na ryby jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Mam 36 lat i ok 15 lat po zasadniczej służbie. Też mam tyle lat co Ty i też ok 15 lat po zasadniczej, z tym że ja żadnego listu od MON nie dostakem. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) To na obecny stan rzeczy zostało Ci jeszcze 19 lat ...... ,a w tym czasie "ojczyzna" może sobie jeszcze o Tobie przypomnieć Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 No widzisz @arturo ...musiałeś się bardzo wykazać w "zasadniczej" skoro Cię jeszcze pamiętają po piętnastu latach ;) Dostaniesz niezbędnik i latarkę i DO BOJU! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Pewnie niebawem zrobią spis aut terenowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Pewnie niebawem zrobią spis aut terenowych I ścigaczy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Obowiązkowi służby wojskowej, podlegają obywatele polscy, począwszy od dnia, w którym kończą osiemnaście lat życia, do końca roku kalendarzowego, w którym kończą pięćdziesiąt pięć lat życia, a posiadający stopień podoficerski lub oficerski – sześćdziesiąt trzy lata życia. ....jeśli jeszcze dobrze pamiętam Kiedyś chyba było inaczej, Rezerwistów powoływali do 50-go roku życia. Wiele się zmieniło. Ale ogólnie Armia forsą nie śmierdzi. Aha, mam 53 lata i jestem podoficerem. Nie sądzę, aby Armia się o mnie upomniała. Moja służba nie miała wzorowego przebiegu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 I ścigaczy Enduro chyba szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoto Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Kiedyś chyba było inaczej, Rezerwistów powoływali do 50-go roku życia. Wiele się zmieniło. Ale ogólnie Armia forsą nie śmierdzi. Aha, mam 53 lata i jestem podoficerem. Nie sądzę, aby Armia się o mnie upomniała. Moja służba nie miała wzorowego przebiegu. Żebyś się nie zdziwił. Ja i mój kolega z wojska (ur. 1963r) w ubiegłym roku dostałem powołanie na miesiąc do Poznania na poligon. I gdyby nie to że prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą to bym się nie wywinął. Kolega nieźle dostał po d-pie i nikt nie patrzył się na jego choroby i ogólny stan zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Sęk w tym, iż ja nie służyłem w liniówce a w Brytyjskim Instytucie Badawczym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 007 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 A jaka to przygoda? Lepiej na ryby jechać. Ale to prawie jak wyjazd na ryby...(generalizując) - też się nawalisz jak szpadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Prawie robi różnicę Byłem raz na takim szkoleniu rezerwy po wyjściu z mon-u,wystarczy. Zresztą parę lat temu zabrali mi kartę mobilizacyjną.Po nową się nie wybieram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Bataliony Inżynieryjno-Budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Kolega nieźle dostał po d-pie Anegdota związana z wojskiem z własnego doświadczenia a w zasadzie dwie.1. W 1977 powołali mnie do służby zasadniczej do Giżycka do jakieś szkółki czołgowej, po ukończeniu półrocznego szkolenia należał się st. szeregowy.Po pierwsze primo nie wiedziałem że kapral ma prawo drzeć mordę a że tego nie lubię (darcia mordy) kapral został skarcony a ja zostałem ukarany ale przed przysięgą niewiele mogli. Przy wzroście 181cm w czołgu jest ciasno a takich jak ja na ok. pół tysiąca elewów powołano ponad 40. I co z taką grupą zrobić ? Zrobili pluton zwiadu . Bomby, miny, karabiny, Niemcy na rowerach, czołganie przez pełzanie i forsowanie bagien pod obciążeniem + różne metody eliminacji wrogich imperialistycznych sił . Miałem szansę zostać ....... bezpłatnym zabójcą w imię obrony socjalistycznej ojczyzny. Dostał po d-pie ? Ja wiem co znaczy dostać po d-pie. Po pół roku przeniesiono wyszkolonego żołnierza do Modlina gdzie przez 1,5 roku byłem .........pisarzem na kompani. 2. Mineło wiele lat czyli ok. 20 z których sporą część spędziłem za granicą mając w d-pie wszelkie zaproszenia z WKU . I dostaję pismo z ........... urzędu dzielnicy o wymeldowaniu mnie z mieszkania co czynią na zlecenie WKU Ochota ponieważ nie stawiałem się na ćwiczenie czy inne spotkania integracyjne rezerwy , ani przed 1989 ani po co było zgodne z prawda bo albo byłem gdzie indziej a nawet jak dostawałem info to olewałem.Ale głupio byłoby dać się wymeldować z mieszkania więc pojechałem do WKU Ochota z książeczką wojskową wydaną ponad 20 lat wcześniej i paszportem ........... kanadyjskim ( takie obywatelstwo też posiadam). Przyjął mnie jakiś chorąży który na mnie wyjechał z pretensjami że się nie stawiałem i musze ponieść konsekwencję i natychmiast dostanę bilet na jakieś ćwiczenia gdzieś q.....a mać nad morzem na poligonie. W pierwszej chwili nogi mi zmiękły bo miałem inne plany i jednak strach że zrobią mi na złość ale pytam grzecznie czy nie będzie im przeszkadzało mieć w swoich szeregach poddanego JKM Elżbiety II ? Facet zbaraniał a jak zobaczył paszport to zaniemówił i zniknął. Wrócił za jakiś czas z pułkownikiem , paszport oglądali strona po stronie, przepytali poddanego JKM na okoliczność jak do tego doszło no to im opowiedziałem i zaznaczyłem że składałem przysięgę na lojalność wobec królowej i jej spadkobiercom więc nie mogę służyć w innym wojsku, jeśli już to w kanadyjskim lub brytyjskim . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 ????ZDRAJCA???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 ZDRAJCAOd 20 lat w służbie Jej Królewskie Mości . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturo Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Panowie też chętnie bym połowił w tym czasie,ale na tą chwile ostropest stosuje profilaktycznie. Dziś 5 lat starszy brat dostał dokladnie to sam wezwanie.Myślę jednak że MON niebędzie chciał wyrównywać uposażenia w Kr Norweskich Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez arturo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi