Skocz do zawartości

Powołanie na ćwiczenia wojskowe olsztyn

arturo

Rekomendowane odpowiedzi

Obowiązkowi służby wojskowej, podlegają obywatele polscy, począwszy od dnia, w którym kończą osiemnaście lat życia, do końca roku kalendarzowego, w którym kończą pięćdziesiąt pięć lat życia, a posiadający stopień podoficerski lub oficerski – sześćdziesiąt trzy lata życia.

​....jeśli jeszcze dobrze pamiętam  ;) 

Edytowane przez miramar69
  • Like 3

Obowiązkowi służby wojskowej, podlegają obywatele polscy, począwszy od dnia, w którym kończą osiemnaście lat życia, do końca roku kalendarzowego, w którym kończą pięćdziesiąt pięć lat życia, a posiadający stopień podoficerski lub oficerski – sześćdziesiąt trzy lata życia.

​....jeśli jeszcze dobrze pamiętam  ;) 

Kiedyś chyba było inaczej, Rezerwistów powoływali do 50-go roku życia. Wiele się zmieniło. Ale ogólnie Armia forsą nie śmierdzi. Aha, mam 53 lata i jestem podoficerem. Nie sądzę, aby Armia się o mnie upomniała. Moja służba nie miała wzorowego przebiegu. :lol:

• Like 3

Kiedyś chyba było inaczej, Rezerwistów powoływali do 50-go roku życia. Wiele się zmieniło. Ale ogólnie Armia forsą nie śmierdzi. Aha, mam 53 lata i jestem podoficerem. Nie sądzę, aby Armia się o mnie upomniała. Moja służba nie miała wzorowego przebiegu. :lol:

Żebyś się nie zdziwił. Ja  i mój kolega z wojska (ur. 1963r) w ubiegłym roku dostałem powołanie na miesiąc do Poznania na poligon. I gdyby nie to że prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą to bym się nie wywinął. Kolega nieźle dostał po d-pie i nikt nie patrzył się na jego choroby i ogólny stan zdrowia.

Kolega nieźle dostał po d-pie 

Anegdota związana z wojskiem z własnego doświadczenia a w zasadzie dwie.

1. W 1977 powołali mnie do służby zasadniczej do Giżycka do jakieś szkółki czołgowej, po ukończeniu półrocznego szkolenia należał się st. szeregowy.

Po pierwsze primo nie wiedziałem że kapral ma prawo drzeć mordę a że tego nie lubię (darcia mordy) kapral został skarcony a ja zostałem ukarany ale przed przysięgą niewiele mogli.  Przy wzroście 181cm w czołgu jest ciasno a takich jak ja na ok. pół tysiąca elewów powołano ponad 40. I co z taką grupą zrobić ? Zrobili pluton zwiadu  :rolleyes: . Bomby, miny, karabiny, Niemcy na rowerach, czołganie przez pełzanie i forsowanie bagien pod obciążeniem + różne metody eliminacji wrogich imperialistycznych sił  :wacko: . Miałem szansę zostać ....... bezpłatnym zabójcą  :P w imię obrony socjalistycznej ojczyzny. Dostał po d-pie ? Ja wiem co znaczy dostać po d-pie. Po pół roku przeniesiono wyszkolonego żołnierza do Modlina gdzie przez 1,5 roku byłem .........pisarzem na kompani. 

2. Mineło wiele lat czyli ok. 20 z których sporą część spędziłem za granicą mając w d-pie wszelkie zaproszenia z WKU  ;)

I dostaję pismo z ........... urzędu dzielnicy o wymeldowaniu mnie z mieszkania co czynią na zlecenie WKU Ochota ponieważ nie stawiałem się na ćwiczenie czy inne spotkania integracyjne rezerwy , ani przed 1989 ani po   :rolleyes:  co było zgodne z prawda bo albo byłem gdzie indziej a nawet jak dostawałem info to olewałem.

Ale głupio byłoby dać się wymeldować z mieszkania  :(  więc pojechałem do WKU Ochota z książeczką wojskową wydaną ponad 20 lat wcześniej i paszportem ........... kanadyjskim  B) ( takie obywatelstwo też posiadam). Przyjął mnie jakiś chorąży który na mnie wyjechał z pretensjami że się nie stawiałem i musze ponieść konsekwencję i natychmiast dostanę bilet na jakieś ćwiczenia gdzieś q.....a mać nad morzem na poligonie. W pierwszej chwili nogi mi zmiękły bo miałem inne plany i jednak strach że zrobią mi na złość ale pytam grzecznie czy nie będzie im przeszkadzało mieć w swoich szeregach poddanego JKM Elżbiety II ? Facet zbaraniał a jak zobaczył paszport to zaniemówił i zniknął. Wrócił za jakiś czas z pułkownikiem , paszport oglądali strona po stronie, przepytali poddanego JKM na okoliczność jak do tego doszło  :) no to im opowiedziałem i zaznaczyłem że składałem przysięgę na lojalność wobec królowej i jej spadkobiercom więc nie mogę służyć w innym wojsku, jeśli już to w kanadyjskim lub brytyjskim  B) . 

• Like 7

Panowie też chętnie bym połowił w tym czasie,ale na tą chwile ostropest stosuje profilaktycznie.

Dziś 5 lat starszy brat dostał dokladnie to sam wezwanie.

Myślę jednak że MON niebędzie chciał wyrównywać uposażenia w Kr Norweskich

Edytowane przez arturo