Skocz do zawartości
  • 0

Yamaha 2suw 8km

gorgol

Pytanie

Witam serdecznie,dzis zanabyłem taki własnie silnik jak w tytule,bedzie smigał z pontonem 3,6m ,i mam pytanie do znajacych temat,jako ze był on uzywany,a teraz zanim ja go podepne to troche minie,to co powinienem jak to mówia obejrzec,zmienic wymienic,abym nie miał nie miłych niespodzianek na wodzie,a srednio mi sie kojarzy wysyłac do serwisu bo i kasa a drugie i daleko,z góry dziekuje i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ale na moje oko jeśli silnik jest na chodzie to spokojnie może stać, ważne żeby paliwo było z przewodów wypalone. Chyba, że koniecznie chcesz się pobawić w mechanika i umiesz to robić to możesz wymienić świece, olej w spodzinie, wyregulować i wyczyścić gaźnik, etc.

• 0

ale na moje oko jeśli silnik jest na chodzie to spokojnie może stać, ważne żeby paliwo było z przewodów wypalone.

Mógł bys to bardziej rozwinąć,a co może byc,sie stać jak zostanie w przewodach,

Generalnie chodzi o to, ze jak konczysz plywanie to odlacz linie paliwowa i poczekaj az sam silnik zgasnie. Kilka razy zapomnialem o tej czynnosci i mialem problem z odpalaniem.

• 0

Hej,

czy w małych silnikach, które nie mają linii paliwowej tylko wbudowany zbiornik też jest zalecenie, aby nie zostawiać paliwa w tymże zbiorniku? Tutaj może być trochę ciężko wypalić paliwo do końca... Czy to zalecenie wypalania paliwa dotyczy zarówno dwu jak i cztero suwów?

Pozdrawiam

Piotrek

• 0

wypalanie paliwa z gaznika w dwusuwie to nie zdrowa praktyka dla silnika.

w chwili wypalania, jak sie juz kończy paliwo,tzn miesznka paliwowo powietrzna zostaje zubozona o paliwo(z olejem)

to wszystko chodzi na sucho, czyli gładzie cylindra chodza na sucho, łozyska igiełkowe na stopce korbowodu i na podporze górnej i środkowej wału tez chodza na sucho.

warto o tym pamietac.

• 0

nie sądzę żeby taki krótki zabieg znzcząco szkodził silnikowi-w piłach motorowych[mały zbiornik]bardzo często wypala się paliwo do końca.mozna wyczuć silnik dopływając do brzegu ok 30-50m zakręcić kranik dopływu paliwa i go zgasić wtedy gażnik będzie w 80%pusty.wiem napewno że jeśli silnik z mieszanką w gażniku jest odstawiony na kilka lat to paliwo wywietrzeje a olej stwardnieje i zaklei dysze.miałem okazję coś takiego czyścić-udręka.

• 0

No jak to jest w końcu,trzeba wypalic paliwo,nie wypalac czy tak pół na pół.a czy będzie stał kilka lat raczej wątpie,no kilka zimowych miesięcy(4) napewno,to wtedy co,musze opruznic przewody aby w nich nic nie zostało,czy raz na jakis czas go przepalic i najlepiej w beczce z woda bo woda chłodzony,prosze o wszelkie pomocne rady bom zielony i bez wiedzy całkowicie.

• 0

niepotrzebnie się stresujesz.masz bardzo prosty w obsłudze-niezniszczalny i bardzo dobry silnik.jeśli chcesz odstawić go na kilka lat dobrze by było gdybyś opróżnił gażnik.jeżeli tylko na zimę to nic nie kombinuj.na wiosnę świeża mieszanka i jazda.yamaha ma stosunek 1;100.pamiętaj że nie wszystkie oleje można mieszać w takim stosunku.ja używałem castrola 2T.po kupnie jeżeli nie jesteś pewien co było wymieniane i ile pływał powinieneś wymienić olej w spodzinie,świece,przewody wysokiego napięcia,filterek paliwa.proste czynności sam sobie poradzisz.a i jeżeli silnik jest wiekowy warto sprawdzić stan wirnika pompy wody.

• 0

Szanownikoledzy mam do was PROSBE ,pomózcie,bo chłopy co mi serwisowały ten silnik(yamaha 8km 2suw,chłodzony woda)po ogledzinach doszły do wniosku ze olej do mieszania z benzyna i olej w spodzinie i bóg wie gdzie jeszcze to tylko olej Yamaha :huh: i juz moga go brac tylo ze wołaja250zł :angry: :huh: ,no masakra,wałek jak nic,poradzcie jakie jakie(przecież sa castrole,mobile i inne) a tez nadajace sie i nie szkodzące temu silnikowi moge kupic,a wymiany to juz sie sam podejmę.będę bardzo ogromnie wdzieczny.

• 0

No własnie nie,u nich nie pytałem, Embarassed znalażłem innych gosci,i jak mi powiedzieli swiece filtry robota i te oleje to ponad połowe ceny jak za silnik co ja zapłaciłem.wiec teraz szukam olejów odpowiadajacych parametrami i uzytkowoscia tym yamahy,bo to jak na zasadzie smar do kołowrotków shimano,i bach 80zł,a mobilith460 za 10 zł i jak pieknie smaruje.

• 0

moi znajomi z okolic wlasnie serwisuja w nowej debie i nie narzekaja na zdzierstwo. Sam sie zdziwiłem ze az tyle ktos CI powiedział. Fakt faktem nie znam sie na silnikach i serwisowaniu ich ale wymiana oleju w spodzinie jest dziecinie prosta, co pokazuje filmik :D

• 0

A teraz to ja to mam w duszy,sam sobie wymienie filter,swiece i olej w spodzinie,dzieki forum a jak,i pytanko czy do mieszania sie nada ten olej----------------

> http://allegro.pl/olej-silnika-zaburtowego-castrol-2suw-outb oard-2t-i2152906688.html<

-------------------

> http://allegro.pl/olej-yamaha-yamalube-2-suw-2-s-1l-i2194350 437.html<<

-------------------------

-A do spodziny którys z tych

> http://allegro.pl/listing.php/search?string=olej+do+spodziny &category=0&sg=0<

--------------

Cłowiek uczy sie na błędach .....albo jak brak kasy heheh

• 0

do mieszanki to bym nie oszczędzał na oleju, tutaj kwestia smarowania wchodzi w grę to musi być cycuś glancuś. Widząc filmiki w spodzinie można sobie olej wymieniać co kilkanaście wypadów także tutaj nie widzę sensu wydawać fortuny na olej.

Niech sie wypowiedzą CI cos sie znaja w tych kwestiach.