Skocz do zawartości

Przyczepa kempingowa dla wędkarza

prime

Rekomendowane odpowiedzi

Człowiek im starszy tym wygodniejszy chce kupić używaną przyczepę kempingowa w celach czysto wędkarskich możliwość spania dla 2-3 osób dorosłych Teren w jakim bylaby używana czesto jest zakrzaczony z trudnym dojazdem ,dla tego myślę o jak najmniejszej gabarytowo .Co polecicie. Na co zwrócić uwagę przy wyborze oprócz stanu technicznego. Szczelności . Chwalcie sie swoimi domkami na kulkach 

Jaki model niewiadówki masz -mam 188cm wzrostu stanę w niej nie wycierając łysiny 

W  Niewiadówce będziesz musiał być schylony ,chyba ,że otworzysz dach ..

W pozostałych czyli np. Fendt, Hobby, Dethlfes, i inne spoko się zmieścisz .Mój Knaus ma w środku 196 cm :) 

Kolega ma busa mercedesa tgz.kaczkę przystosowaną do parodniwych zasiadek.kuchenka gazowa zasilana butlą gazową 11kg. Łóżko karpiowe lodówkę turystyczną podpiętą pod akumulator który jest doładowywany przez ogniwo słoneczne zamontowane na dachu busa. W tym całym zestawie brak tylko WC.

Kolega ma busa mercedesa tgz.kaczkę przystosowaną do parodniwych zasiadek.kuchenka gazowa zasilana butlą gazową 11kg. Łóżko karpiowe lodówkę turystyczną podpiętą pod akumulator który jest doładowywany przez ogniwo słoneczne zamontowane na dachu busa. W tym całym zestawie brak tylko WC.

Lodówki ,które są w przyczepach są zasilane na 230 V, 12 V, lub gaz. Co do WC to może taki przenośny spełni oczekiwania.Wlewa się chemię góra -dół i naprawdę  nic nie capi. 

Nawet są podgrzewacze wody na gaz. Mycie garów lub prysznic.  

Jak ktoś jeździ na ryby z przyczepą podłodziową to opcja kampera lub przerobionego busa jest o wiele lepszą opcją od przyczepy kempingowej.      

W  Niewiadówce będziesz musiał być schylony ,chyba ,że otworzysz dach ..

W pozostałych czyli np. Fendt, Hobby, Dethlfes, i inne spoko się zmieścisz .Mój Knaus ma w środku 196 cm :)

..no tak tylko kolega chce się tym przedzierać przez krzaki ma być "jak najmniejszej gabarytowo " - stad Niewiadowka....nota bene przyczepa ma służyć do spania, do "życia towarzyskiego" służy przedsionek/dostawka - w końcu mówimy o wyjeździe na ryby a nie o caravaningu jako takim...

..nie żebym był "na procencie" w Niewiadowie ale zauważyłem ze ludzie (zwłaszcza młodzież) w dobie rozwoju polskiego karawaningu traktuje te przyczepki jako relikt PRLu tymczasem np. w UK gdzie ten sposób spędzania czasu jest na najwyższym poziomie w Europie (a może i na świecie) nasza niepozorna Niewiadowka (w Uk nazywa sie Freedom) od wielu lat w prestiżowych rankingach jak nie wygrywa to ZAWSZE jest "na podium" w swojej kategorii.

..to najlepsza opcja moim zdaniem gdy chcesz ciągać łódkę- sam taka opcje stosuje (Jumper H2L3) aczkolwiek bez dodatkowych luksusów, mam tylko kuchenkę, wyrko i oczywiście namiot/ dostawkę gdzie się siedzi i gotuje... marzenie to jakiś dostawczak 4x4  ;)

• Like 1

• 1 rok później...

No i zakupiona Hobby prestige 535 ,tak wiem będą problemy z dojazdem-przy zakupie liczylem  sie z tym  ale po przemyśleniach  kupilem ta  na rok dwa by jeszcze z dzieciakami polatać na wakacje .Ma Wszystko co potrzebuje solar,ogrzewanie ,spanie na 5-6 osob,namiot -przedsionek .

Panowie, korzystając z okazji, na zimę podejrzewam, że ceny spadną, chciałbym kupić przyczepę do 10 000 zł na wyprawy z Żoną oraz córką, czyli potrzebuję czegoś na 3 osoby. Które modele szczególnie polecacie w tej cenie? Musi to być tzw. przyczepa lekka.

Przez covid przyczepy poszły bardzo do góry. Szukam od jakiegoś czasu czegoś w przedziale 20k zł. Przed pandemią były przyczepy 390-450 z 06-10'. Teraz te same przyczepy chodzą po 30-35k zł

Aż zerknąłem na olx bo w zimie rozglądałem się za przyczepą w końcu wyszło tak ,że zmiana auta i pływadła pochłonęło zaskórniaki na przyczepę i rzeczywiście . Ceny praktycznie 2x w górę :blink:

Panowie, korzystając z okazji, na zimę podejrzewam, że ceny spadną, chciałbym kupić przyczepę do 10 000 zł na wyprawy z Żoną oraz córką, czyli potrzebuję czegoś na 3 osoby. Które modele szczególnie polecacie w tej cenie? Musi to być tzw. przyczepa lekka.

Budżet nie powala . Jak masz zdolności manualne to kupisz w tej cenie Niewiadówkę np, N126 n . Zrobisz generalny remont ,środek pod swoje potrzeby i będziesz miał suchą i szczelną budę.

Nie oszukujmy się ale kupić suchą szczelną przyczepę jest o wiele trudniej jak samochód. W 90 % są to zawilgocone ,zalane przyczepy ,które już straciły swoją szczelność na łączeniach dachu ze ścianami , okna ,luki.Woda leci w dół  i robi destrukcję podłogi czyli powolną śmierć całego drewnianego szkieletu ,który jest pod blachą alu. Tu mówię o przyczepach zachodnich typu sandwich.Wydanie nawet i 30 tyś zł na przyczepę nie gwarantuje zakupu suchej i szczelnej przyczepy.

Przyczepy tzw. angielskie to już na 99% wtopa ze względu na ich stan.Fakt są bogato wyposażone  i nic poz tym.Kolejnym patologicznym standartem jest  olbrzymia ilość wałków co do rocznika i jej wagi oraz duża oferta gdzie można śmiało napisać ,że pozbywają się ich osoby

które przejrzały  na oczy i szybciutko pozbywają się trupów.

W ten rodzaj spędzania wolnego czasu bawię się już 27 rok, przyczep miałem kilka. W tej chwili tego posta piszę będąc na urlopie w przyczepie  :)

Co do Niewiadówek , jest forum Fanklub Niewiadówek .

Zapraszam też na karawaning.pl   - kopalnia wiedzy , jest też kącik kupującego i"świeży" temat z filmem na YT   

https://forum.karawaning.pl/topic/31816-ku-przestrodze-jak-mo%C5%BCna-wtopi%C4%87/  

• Like 1

Przez covid przyczepy poszły bardzo do góry. Szukam od jakiegoś czasu czegoś w przedziale 20k zł. Przed pandemią były przyczepy 390-450 z 06-10'. Teraz te same przyczepy chodzą po 30-35k zł

Mam takie same spostrzeżenia z rynku niemieckiego. Wszystko co kosztuje poniżej 5 tyś euro i jako tako wygląda sprzedawało się na pniu więc odpuściłem sobie.