Jutro (7 kwietnia) podczas Pstrąga Lubelszczyzny będzie inauguracja mojej nowej książki (później będzie można nabyć ją u mnie stcios(at)hotmail.com lub u Zbyszka Kawalca w Lublinie wedki(at)wedki.pl. Większość książki dotyczy lipienia (cała Cz. II).
Podróże po Finlandii. Przyrodnicze, wędkarskie i historyczne
Spis treści
Wstęp
Część pierwsza Warunki wędkowania Elementy biologii ryb w sferze zainteresowania wędkarza Połów ryb przy ambasadzie Przygody ze szczupakami Wyspy Alandzkie Miętusy Sieje Okolice Helsinek Könkämäeno i inne rzeki Zatoka Botnicka Kurttijärvi Valkeisjärvi Pstrągi Jeziorko górskie koło Kilpisjärvi Jezioro w Nellimö Okolice Kirakka Pstrągi morskie w Zatoce Fińskiej Oryginalna metoda połowu łososi i pstrągów morskich na muszkę Pstrągi i lipienie z Isojoki Obserwacje z jezior pstrągowych
Część druga Koskenkylankoski Merikarvianjoki Iijoki i Oudonjoki Meltausjoki Könkämäeno Muurame Yläinenkoski Jezioro Höytiäinen Ruunaa (Lieksanjoki) Pudasjoki Jeziora i rzeki północno-wschodniej Laponii Zatoka Botnicka Kymijoki Torniojoki Kuohunkijoki i Sinettäjoki Kongasjoki i Varisjoki Nellim Jeziora Ukonselkä i Janis Okolice między Kuusamo i Taivalkoski Simojoki Tengeliönjoki Pahtajoki Okolice Raanujärvi Muoniojoki Vantaajoki Żerowanie lipieni na latających owadach Żerowanie lipieni na rybach Kondycja lipieni
Część trzecia Wzmianki o rybach i ich połowie w Finlandii w dawnej polskiej literaturze Z dziejów sztucznej muszki w Finlandii Rybaczówka cara Aleksandra III w Langinkoski Łowisko Korkeakoski Największy lipień w Europie z jeziora Konnevesi Łowisko prezydenta Urho Kekkonena nad jeziorem Konnevesi Połów golców na pętlę i wykorzystanie żołądka lipieni do wyrobu sera Z dziejów półwyspu Porkkala Mistrzostwa Finlandii w wykonywaniu sztucznych muszek Mistrzostwa Finlandii juniorów w wędkarstwie muchowym Niektóre tradycyjne metody przyrządzania ryb w Finlandii Handel rybami i konsumpcja ryb
Pytanie
S. Cios
Jutro (7 kwietnia) podczas Pstrąga Lubelszczyzny będzie inauguracja mojej nowej książki (później będzie można nabyć ją u mnie stcios(at)hotmail.com lub u Zbyszka Kawalca w Lublinie wedki(at)wedki.pl. Większość książki dotyczy lipienia (cała Cz. II).
Podróże po Finlandii.
Przyrodnicze, wędkarskie i historyczne
Spis treści
Wstęp
Część pierwsza
Warunki wędkowania
Elementy biologii ryb w sferze zainteresowania wędkarza
Połów ryb przy ambasadzie
Przygody ze szczupakami
Wyspy Alandzkie
Miętusy
Sieje
Okolice Helsinek
Könkämäeno i inne rzeki
Zatoka Botnicka
Kurttijärvi
Valkeisjärvi
Pstrągi
Jeziorko górskie koło Kilpisjärvi
Jezioro w Nellimö
Okolice Kirakka
Pstrągi morskie w Zatoce Fińskiej
Oryginalna metoda połowu łososi i pstrągów morskich na muszkę
Pstrągi i lipienie z Isojoki
Obserwacje z jezior pstrągowych
Część druga
Koskenkylankoski
Merikarvianjoki
Iijoki i Oudonjoki
Meltausjoki
Könkämäeno
Muurame
Yläinenkoski
Jezioro Höytiäinen
Ruunaa (Lieksanjoki)
Pudasjoki
Jeziora i rzeki północno-wschodniej Laponii
Zatoka Botnicka
Kymijoki
Torniojoki
Kuohunkijoki i Sinettäjoki
Kongasjoki i Varisjoki
Nellim
Jeziora Ukonselkä i Janis
Okolice między Kuusamo i Taivalkoski
Simojoki
Tengeliönjoki
Pahtajoki
Okolice Raanujärvi
Muoniojoki
Vantaajoki
Żerowanie lipieni na latających owadach
Żerowanie lipieni na rybach
Kondycja lipieni
Część trzecia
Wzmianki o rybach i ich połowie w Finlandii w dawnej polskiej literaturze
Z dziejów sztucznej muszki w Finlandii
Rybaczówka cara Aleksandra III w Langinkoski
Łowisko Korkeakoski
Największy lipień w Europie z jeziora Konnevesi
Łowisko prezydenta Urho Kekkonena nad jeziorem Konnevesi
Połów golców na pętlę i wykorzystanie żołądka lipieni do wyrobu sera
Z dziejów półwyspu Porkkala
Mistrzostwa Finlandii w wykonywaniu sztucznych muszek
Mistrzostwa Finlandii juniorów w wędkarstwie muchowym
Niektóre tradycyjne metody przyrządzania ryb w Finlandii
Handel rybami i konsumpcja ryb
Słowniczek wędkarski fińsko-polski
Literatura
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.