BGM Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 kolega ma od nowosci nie wiem ile lat mysle ze co najmniej 6 chodzi super co rok smarowany ciag ma potezny ale ta cena za to mozesz nowego twinka sciagnac z zagranicy i jeszcze ci sporo zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Nie chce nowego twinka. Nie podobaja mi sie poprostu nowe kolowrotki. Wiem tez, ze nie sa juz tak trwale, o co mi chodzi najbardziej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Wedlug mnie zaden kolowrotek nie zapewni 10 lat bezproblemowej pracy.Nie twierdze, ze aspire nie jest wart 2 tys. bo dla kazdego to indywidualna sprawa (nigdy jej nie mialem, jak juz to po prostu wolalem stelle `04) Nie trzeba jej posiadac, by odnies aspire do stelli `04 czy TP `05 i TP MG `06. Mi wystarczylo spojrzenie na schematy. Aspire to taka konstrukcyjna wypelniona luka miedzy stella, a pozniejsza generacja TP `05 i `06. Materialowo korpus jak w TP `05 czyli duraluminiowy, lozysko oporowe juz jak w stelli i TP MG `06. Usztywnienie (poprzez lozyska) wlasnie posrednie miedzy stella a TP. Sama przekladnia jest wlasciwie identyczna miedzy stella, TP `05, TP MG`06, czy sephia `06 ( tu niestety mamy tylko rozmiar 2500) soare `07 ( tu rozmiary tez niestety male 1000 PG i 2500 juz HG). Roznice sprowadzaja sie do koloru jednej malej zebatki - w stelli i sephi `06 ( jeszcze nasz odpowiednik sephi `06 czyli fireblood) jest srebrna duraluminiowa, w TP i aspire jakby oksydowana na czarno, a np: w soare 2500 HG w kolorze pinionu tj. masiezna.W kazdym razie zmierzam do tego, ze aspire zadnym cudem techniki nie jest. Te generacje w rozmiarach 3000/4000 nie maja nawet podparcia pod pinionem lozyskiem. A przy serwisie sa bardzo niewygodne przy rozbieraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Ciezko jednak o nowa stelle z tamtych lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) Wedlug mnie zaden kolowrotek nie zapewni 10 lat bezproblemowej pracy. Nie do końca taka prawda. Fascynuje się Pan dużą ilością łożysk w kołowrotkach,a to nie wszystko co decyduje o dobrej pracy maszynki.ASPIRE 4000 FA to znakomity kołowrotek podparty tylko na 9 łożyskach + oporowe + slow oscillation.To wystarcza w przypadku tej konstrukcji.Kołowrotki znakomicie pracujące i bardzo trwałe - przełożenie 4,6:1 - moc "piekielna". Stworzone przez firmę Shimano do specjalnych zadań. W tamtym czasie nie było Stellki o takim przełożeniu przekładni.Tylko 4000 FB miała takie przełożenie jak Aspire 4000. Aspire były za dobre jak na tamte czasy i tańsze od Stelli,a kulturą pracy niestety ale przebijały Stellę.Więc wcale się nie dziwię że Shimano szybko wycofało ten kołowrotek z produkcji (istniał ok.2 lat w produkcji),bo sprzedaż Stelli drastycznie spadła.Podobną konstrukcję ma TP'05 MG - tez znakomitość ciesząca się z uznania po dzień dzisiejszy.Serwis Aspire nie jest łatwy,wymaga dużej staranności,wiedzy i pieszczoty ,bo to taka królowa pomiędzy Stellą,a Twin Power-em. Jednak pomimo znakomitości tego kołowrotka to ktoś przesadza z tą ceną. Ale zawsze można negocjować, warto. PozdrawiamJózef Leśniak Edytowane 8 Października 2015 przez Józef Lesniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 I tak opuscil z 2200 zl) Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Ciezko jednak o nowa stelle z tamtych lat.Była na forum do kupienia za 1400 zł niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 Nie do końca taka prawda. Fascynuje się Pan dużą ilością łożysk w kołowrotkach,a to nie wszystko co decyduje o dobrej pracy maszynki.ASPIRE 4000 FA to znakomity kołowrotek podparty tylko na 9 łożyskach + oporowe + slow oscillation.To wystarcza w przypadku tej konstrukcji.Kołowrotki znakomicie pracujące i bardzo trwałe - przełożenie 4,6:1 - moc "piekielna". Stworzone przez firmę Shimano do specjalnych zadań. W tamtym czasie nie było Stellki o takim przełożeniu przekładni.Tylko 4000 FB miała takie przełożenie jak Aspire 4000. Aspire były za dobre jak na tamte czasy i tańsze od Stelli,a kulturą pracy niestety ale przebijały Stellę.Więc wcale się nie dziwię że Shimano szybko wycofało ten kołowrotek z produkcji (istniał ok.2 lat w produkcji),bo sprzedaż Stelli drastycznie spadła.Podobną konstrukcję ma TP'05 MG - tez znakomitość ciesząca się z uznania po dzień dzisiejszy.Serwis Aspire nie jest łatwy,wymaga dużej staranności,wiedzy i pieszczoty ,bo to taka królowa pomiędzy Stellą,a Twin Power-em. Jednak pomimo znakomitości tego kołowrotka to ktoś przesadza z tą ceną. Ale zawsze można negocjować, warto. PozdrawiamJózef LeśniakPo pierwsze Panie Jozefie to nigdy nie bylo TP `05 MG tylko jak juz to TP `05 i TP Mg `06. Widac ze slabo sie Pan orientuje w poszczegolnych generacjach.Po drugie zanim na nasz rynek trafil kolowrotek pod nazwa aspire to w japoni zostala wypuszczona stella `04 (aspire byla dopiero dostepna w eu w 2005r.i to pod koniec) u nas po niedlugim czasie zawitala stella FB - czyli odpowiednik stelli `04Po trzecie stella `04 czy tez FB posiadala przelozenie wlasnie 4,6:1 czyli takie jakie dostala aspire... Czy uwaza Pan ze japonczycy specjalnie projektowali inna "lepsza" przekladnie dla aspire ?? otoz niee bo aspire jest tylko substytutem stelli.. Po kolejne.. moze faktycznie demonizuje usztywnienie/podparcie lozyskiem zamiast tuleja, ale chyba przyzna Pan racje, iż zamiast tuleji wato miec po prostu lozysko ?TP `05 wcale tez topem nie jest (brakuje mu zwlaszcza lozyskowanego knoba - to naprawde jest uciazliwe, jesli ktos sie przesiada z stelli lub TP MG `06 na TP `05)Znam poszczegolne generacje na wskros.. ale faktycznie aspiry nie mialem i nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek11 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Wg. katalogów Aspire FA było w sprzedaży od 2005 do 2009 roku i wypełniało lukę pomiędzy Stellą a TP FA.Od 2010 r tę lukę wypełniał TP CI4 FA , a od 2013 Vanquish FA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Po pierwsze Panie Jozefie to nigdy nie bylo TP `05 MG tylko jak juz to TP `05 i TP Mg `06. Widac ze slabo sie Pan orientuje w poszczegolnych generacjach. Znam poszczegolne generacje na wskros.. ale faktycznie aspiry nie mialem i nie zamierzam. Tyle tego,że można się pogubić. Powiem Panu że nie przykładam wagi co do orientacji w poszczególnych generacjach kołowrotków,bo do niczego to nie jest mi potrzebne. Przez moje ręce przeszło wiele,bardzo wiele kołowrotków w różnych generacjach i zawsze sobie radziłem bez konieczności znania na wskroś jego pochodzenia. Ja tylko serwisuję i ŁOWIĘ RYBY.Nie bawię się w handel kołowrotkami gdzie właśnie te orientacje się przydają . A jak trzeba części do maszynki to wtedy wnikliwie ustalam generację kołowrotka i zamawiam.I tak po prawdzie,to nie muszę mieć tak zafascynowanej wiedzy jaką Pan posiada na ten temat,aby poprawnie przeprowadzić serwis. To znamienne - zauważam że niektórzy większą wagę przywiązują co do orientacji w temacie kołowrotków oraz ich pracy (na sucho w fotelu) niż do łowienia posiadanym sprzętem. I narzekają i się rozwodzą -a to za mało łożysk jest,pinion nie podparty na łożysku,coś tam delikatnie puka itp.Znam takich co to właśnie wsłuchują się we wszystkie odgłosy pracy kołowrotka i codziennie śledzą katalogi.Dobra rada się przyda na zakończenie mojego wywodu.Łowić i jeszcze raz łowić i cieszyć się z posiadanego sprzętu bez względu na na jego generację ( im starszy tym lepszy). Łowić ekstremalnie i nie cackać się z kołowrotkami. Bo dopiero na rybach okazuje się co nie jest do d..y.Ps.Teoretyczne wywody na te tematy to nie wszystko. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Kolowrotek na min 10 lat...chciałbym miec pewność, ze ja te 10 lat przeżyje. Eh.Młodość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 W spadku bym go przepisał) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Kolowrotek na min 10 lat...chciałbym miec pewność, ze ja te 10 lat przeżyje.Eh.MłodośćOj Guzu, wracamy do normalności Sorry za poprzednie moje brednie (miałem złe dni).I dlaczego taka nostalgia. Ty zaprawiony w bojach wędkarskich przeżyjesz jeszcze wiele doznań i tego ci zazdroszczę, bo ja to już jestem stary rep i już za wiele nie powędkuję choć powera jeszcze mam .Tak napisałem,bo tak to rozumiem,chyba że intencja Twoja jest zupełnie inna. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Ciężki weekend przede mna. Przedostatni atak pstrągowy 2015 a tu woda niemal powodziowa. Brodzenia nie bedzie. Przede mna rzezba. Caly weekend...W samotności i spokoju.Takze nostalgia i relfkesja nad przemijającym czasem i kolejnymi "sezonami"... Edytowane 9 Października 2015 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Dasz radę. Ja jutro od samego rana do wieczora będę na moim ulubionym jeziorze w pogoni za grubym szczupakiem. Tam też nie jest łatwo.Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Dasz radę. Ja jutro od samego rana do wieczora będę na moim ulubionym jeziorze w pogoni za grubym szczupakiem. Tam też nie jest łatwo.Powodzenia. Rowniez powodzenia zycze! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michallucek Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 A ja Kupiłbym jakby były dostępne jeszcze .Dla mnie tylko Tp sw pg i Certate hc równa się mocą i kulturą pracy .Do 2000złociszy=mówię tu o normalnej cenie zakupu .Wielu moich kolegów łowiło na morethany certaty twin powery i inne i.. poleciłem trzem aspire .I na cięzko ASPIRE łowi dalej bez serwisowania .I każdy z nich kupiłby jeszcze raz...Także jak Ktoś ma do zakupienia taki model polecam z czystym sumieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amon28 Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Do kupienia jest nowa tylko cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturbukowski Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 Jak się nie mylę to jest to taki sam kołowrotek jak ASPIRE ,tylko podany małemu liftingowi A jeśli tak jest to jak kolega powyżej napisał to jest to kołowrotek na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek11 Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 W Niemieckim sklepie internetowym jest na stanie TP CI4 4000 SFA / dwie płytkie szpule/ w cenie ok. 1200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 W Niemieckim sklepie internetowym jest na stanie TP CI4 4000 SFA / dwie płytkie szpule/ w cenie ok. 1200 zł.Niesamowite Bo w niemczech Panie to wgl. wszystko maja najlepsze ... no moze poza gorzala i kobitami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi