Skocz do zawartości
  • 0

Echo do 600zl

Cris17

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

są nowe wersje lowrance x 4 może coś wybierzecie.a jeśli nie musicie się spieszyć bo do sezonu jeszcze trochę czasu zostało można poszukać okazji lub pobawićsię w licytacje.ostatnio nawet była nowa x 125[bardzo solidna sonda] za podobną cenę.marka też widziałem za niecałe 700zł.sonda to nie codzienny zakup więc warto wybrać dobry sprzęt.

• 0

poszukaj jakiejś używki a na nowe w tym przedziale cenowym nie patrz. są na portalu aukcyjnym all...drogo.

konkretne modele warte polecenia to poprzednicy obecnego Marka5 (lub może uda się wyhaczyć nawet Mark5) czyli

Lowrance X125, X135

eagle fishmark 320 lub 4.. z jakąś tam końcówką

polecam którąś z tych sond bo mają świetne parametry i wyświetlacz 5' oraz cieszą się genialną opinią użytkowników

jeśli jednak chcesz coś nowego to masz do wyboru

humminbird piranhamax 150, 160, 170 im wyższy model tym lepszy

lowrance X4

garmin ECHO 100, 150

z tych chyba wybrał bym garmina Echo 150 ale one wszystkie są podobne i na jedno kopyto.

Uważam jednak, że z takim budżetem powinieneś poszukać używki wymienionej na samej górze w takiej kolejności:

1 Mark5

2 lowrance X125/135- eagle FM320/4..

3 wszystkie Nówki wymienione

• 0

Witam Żeby nie zaśmiecac mam pytanie do bardziej oblatanych w temacie . Szukam echo, głównie bede pływał po rzece Odrze.99% to wedkowanie w trolu.Głebokośc łowiska do 6m.Chciałbym jakis sprawdzony model tak zeby nie pokazywał zbyt wielu bajer. Głebokosc łowiska,dno no i rybki jak by takowe występowały. Budżet to 1500zł.

• 0

,, 5x pro to tradycyjna sonda a dsi to bardziej realny obraz nie pokaże ci łuków ryb ,,

No to troszku kolego wprowadzasz w blad kolege poniewaz MARK 5 X DSI pokazuje luki ryb i to nie wiele gorzej od zwyklych sond ze stozkiem tradycyjnym :D

ps lepiej kolego dolozyc i kupic MARK 5X DSI ale decyzja nalezy do Ciebie - Pozdrawiam

• 0

A ja powiem tak: miałem Mark5 dsi i używałem cały zeszły sezon i opinia moja jest taka że dsi pięknie pokazuje dno i widać dużo więcej szczegółów niż na tradycyjnym echo z tym że problem pojawia się jak trzeba zlokalizować ryby używając dsi które jeśli już się pojawiają na ekranie to w postaci maleńkich plamek które są często mylone z zakłuceniami jeśli ktoś wcześniej używał tradycyjnego echo. Co do opinii z forum sumowego to nie sugerował bym się nimi gdyż sumiarze łowią w zupełnie inny sposób i do czego innego wykorzystują echosondę i jakby byli myślącymi ludźmi nie podatnymi na reklamy i zachwalanie producentów to po przeczytaniu opisu w jaki sposób działa DSI zostało by wykluczone z ich metody połowu sumów.

• 0

Witam Żeby nie zaśmiecac mam pytanie do bardziej oblatanych w temacie . Szukam echo, głównie bede pływał po rzece Odrze.99% to wedkowanie w trolu.Głebokośc łowiska do 6m.Chciałbym jakis sprawdzony model tak zeby nie pokazywał zbyt wielu bajer. Głebokosc łowiska,dno no i rybki jak by takowe występowały. Budżet to 1500zł.

Jeśli chcesz nowy sprzęt to zobacz na to

http://allegro.pl/garmin-echo-550c-010-00955-01-ontech-pl-i2 152210943.html

i w tym przedziale cenowym chyba jest to najlepsze rozwiązanie bo ma duży wyświetlacz i o dobrej rozdzielczości(jest też to samo z gorszym wyświetlaczem i o 300 tańsze), wysoką moc i jest w kolorze.

W cenie ok 1500 wybrał bym właśnie to.

• 0

Witam

pytanko- czy do Lowrance x135 można wczytać meni polskie- eszko ze stanów

Pozdrawiam

Witam

pytanko- czy do Lowrance x135 można wczytać meni polskie- eszko ze stanów

Pozdrawiam

1. Technicznie nie ma takiej możliwości.

2. W tym modelu nie było nigdy polskiej wersji językowej.

Edytowane przez bierjoza

• 0

Moim zdaniem nie da się raz ustawić echosondy i cały czas pływać z takimi samymi ustawieniami. Jeśli chcemy dużo wycisnąć z echa trzeba zmieniać ustawienia. Są one zależne od wielu czynników np. charakteru lowiska, metody którą wędkujemy itd. Nie da sie tego w 2-3 słowach wyjaśnić.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie masz za bardzo doświadczenia z echosondami. Radzę zresetuj najpierw urządzenie do ustawień fabrycznych - znajdz w menu funkcję Reset Options i ją zastosuj. Wszystkie nastawy wrócą do fabrycznych, W większości automatycznie dostosowujących sie do parametrów łowiska. Da się na nich pływać ale nie są doskonałe.Jak z czasem opanujesz swoją X135 to na nastawieniach manualnych a nie automatycznych, zobaczysz o wiele więcej. Poczytaj w necie, oglądaj filmy na youtube, Jest wiele źródeł skąd można sie dowiedzieć jak najlepiej skonfigurować echo. Jak bedziesz na wodzie nie bój się zmieniac takie parametry jak czułosć, greyline, zakresy głębokości. Jak coś mocno pomieszasz zawsze mozesz zrobic reset.
P.S. po resecie musisz zmienić sobie jednostki na metryczne i wyświetl sobie na ekranie napięcie.
pozdrawiam

• 0

dzięki wielkie

jeszcze jedno pytanie

włącznik czasami nie działa, to znaczy żeby wyłączyć echo musze odciąć prąd z aku i tu sie zrobił problem bo cokolwiek zmieniłem to sie skasowało

Poza tym zaważyłem że włącza się pod świetlenie ekranu i dopiero po wejściu w meni  mogę je wyłączyć- nie przyciskiem

i tak za każdym razem nie można jej włączyć z przycisku i wyłączyć- dopiero jak odłączę kabel od aku. bądź podłączę kabel i nacisnę przycisk power się włącza z podświetlonym ekranem

Co jest nie tak czy coś się stało z włącznikiem ???

Pozdrawiam