Skocz do zawartości

Kosiarka autonomiczna - robot koszący

domeldoom

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Kosiarka autonomiczna - robot koszący - ma ktoś? Używa? Sprzedaje?

Co polecacie?

Niby lubię połazić ze spalinówką po ogródku, koło 20 ar, ale 3 godziny dłużej nad wodą wolałbym spędzić :-)

Coraz to tańsze, prąd mam ze słońca to może bym się skusił.

Co Wy na to?

pzdr

tomek

Tragedia! Ostatnio na filmie oglądałem pracę takiej kosiarki (szwagier nagrał koszenie trawy u sąsiada) . Sprzęt marki Husqvarna, więc raczej z tych lepszych. Kosiarka jeździła tam i z powrotem w żółwim tempie, dusząc się na co większej kępce trawy.Trawnik wyglądał jak niebo poprzecinane smugami kondensatu latających samolotów. Dzałkę o wielkości 20 arów kosiła by chyba kilka dni,a i tak nie zrobiła by tego dokładnie. Najgorzej wydane 14 tyś. zł(tyle kosztowała ta przyjemność) jakie ostatnio widziałem.

Dokładnie to wyznaczasz obszar koszenia poprzez rozłożenie lub zakopanie pętli z drutu który jest wirtualnym ogrodzeniem. A trawnik musi być równy jak stół żeby to wyglądało. Najlepiej położyć trawę w rolkach na wyrównanym podłożu pod nią drut i wtedy to ma sens i wygląda.

Patrzyłem jak to kosi u Norwegów. Każdy trawnik wyglądał co najmniej nieźle, chyba nie kładli z rolki i drutu pod spodem. Pewnie umieścili jakimś znanym sobie sposobem na tyle skutecznie, że system działał. Może lepszy firmware mieli w swoich automatach do koszenia  ;)

• Like 1

Może nie dokładnie napisałem to nie drut tylko przewód w którym płynie malutkie napięcie. Robot nie przejedzie dalej niż ten przewód . Jest to dla niego taka bariera. Robi się pętle zaczynając i wracając do bazy. Im mniej skomplikowany kształt do koszenia i przeszkód tym lepiej. Ogólnie działa jeśli odpowiednio przygotujemy trawnik tylko drogi interes to jest. Nie robiłem nigdy systemu bez przewodu Ale mnie twierdzę że takiego nie ma.

Edytowane przez Robert.B

Czy to będzie z rolki czy też samodzielnie wysiana to i tak należy wyrównać teren . Osobiście wybieram samodzielny wysiew znajlepszych nasion odpowiednio dobranych do miejsca ich wysiewu.A kosiarka spalinowa Miałem okazję zobaczyć wiele trawników z rolki po roku i powiem w tym Wam tragedia.

Edytowane przez M a r a s

Tragedia! Ostatnio na filmie oglądałem pracę takiej kosiarki (szwagier nagrał koszenie trawy u sąsiada) . Sprzęt marki Husqvarna, więc raczej z tych lepszych. Kosiarka jeździła tam i z powrotem w żółwim tempie, dusząc się na co większej kępce trawy.Trawnik wyglądał jak niebo poprzecinane smugami kondensatu latających samolotów. Dzałkę o wielkości 20 arów kosiła by chyba kilka dni,a i tak nie zrobiła by tego dokładnie. Najgorzej wydane 14 tyś. zł(tyle kosztowała ta przyjemność) jakie ostatnio widziałem.

Sąsiad ma jakiegoś chińczyka i kosi mu nieźle. Poczytam o Husqvarnie.

Jeśli ktoś zaniedba trawnik to nie ma znaczenia czy z rolki ( tutaj chwasty mają dużo cięższe warunki) czy wysiewu będzie kicha. Nie chwalę się Ale na reklamację mnie nie stać. Pierwsze dwa tygodnie najważniejsze przy rolce trzeba obficie lać w takim dywanie chwasty praktycznie nie występują . Poczytaj też o Viking .

Pamietam jak jakieś 12 lat temu byliśmy na rybach na szkierach. Łowiliśmy akurat w pobliżu domu letniskowego jakiegoś Szweda a ze był to środek tygodnia a nie weekend, to na działce nie było żywego ducha. Nagle kumpel z łódki mówi: patrz jakiś zwierz polecial tam u Szweda i schował się za wzniesieniem. Za moment patrzymy a to własnie kosiareczka spokojnie czyni  swoją powinność :) .

• 3 lata później...

Witam,

Potrzebuję info lub sprawdzonej opinii o robotach koszacych trawę .Mam trawnik Ok.500m2:

-czy warto w ogóle?

-jaka marka,wstępnie myślałem o husqvarnie 305

-kupować jeszcze w tym sezonie czy dać sobie spokój i kupić na drugi sezon,czy ceny pójdą do góry?

Z góry dziękuję za info

Cześć,

Ja użytkuję robota koszącego Bosch Indigo 500+ i dlatego teraz jestem na rybach a nie zajmuję się koszeniem trawnika.:)

Generalnie polecam- trzeba dokładnie zapoznać się z instrukcją i kosi aż miło:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 1 rok później...

Witam. Planuję zakupić wykaszarkę akumulatorową. Raczej taką do drobnych, ogrodowych prac. Ktoś z Was może coś fajnego, sprawdzonego polecić?

Polecam Worx’a ! Możesz ją obrócić o 90 stopni i masz krawedziarke mam 3 sezon i jest ok

post-76198-0-84617100-1712323466_thumb.jpeg

Edytowane przez Darek_W