lesiewicz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Oczywiście bez zabezpieczeń nie wolno zabierać się za malowanie z użyciem farb rozpuszczalnikowych.Pisząc w domu mam na myśli miejsce gdzie mieszkają inni współlokatorzy.Malowanie w pomieszczeniach tylko z dobrą wentylacją i przy użyciu masek lakierniczych.Sama maska też nie do końca zdaje egzamin bo w końcu trzeba ją ściągnąć, a jak nie ma dobrej wentylacji to i tak opary są wdychane.Tak czy siak dbajcie o zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskulap Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Osoba ktora robi mi farby powiedziala ze w stosunku 1:1 uzyje specjalnego rozcienczalnika bazowego cokolwiek to znaczy farby mam bezposrednio od producenta, wiec wszystkie jednej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 @lesiewicz, w zależności od ilości farby jest to dosłownie +/- 1/3 lub 1/4 alkoholu (ja jej naprawdę mało rozrabiam), właściwie można spokojnie korzystać z linku który podałem. Maluję w domu więc smród jest dość istotnym czynnikiem.Dla tego nie polecam baz samochodowych do stosowania w domu.Przykład z życia wzięty.Nowa pracownica uczyła się malować aerografem, kazałem a nawet wręcz nakazałem nosić maskę. Malowała przy specjalnym wyciągu lakierniczym,niestety musiałem wyjechać na 1,5 godzinki a ona stwierdziła że maska jej przeszkadza i malowała bez niej.Trzy dni była chora - wymioty bóle brzucha zawroty głowy.Dzisiaj już maski nie ściąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam Koledzy dłubacze malował może ktoś już tymi farbami jak na foto ?Fajnie byłoby zobaczyć pomalowanego wobka taką .SPRAY MOTIP CRAFTSPozdrawiam Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez mysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Chcesz tego użyć do aerografu, czy pytanie jest ogólne o malowanie tymi craftsami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabol Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Witam Koledzy dłubacze malował może ktoś już tymi farbami jak na foto ?Fajnie byłoby zobaczyć pomalowanego wobka taką .SPRAY MOTIP CRAFTSPozdrawiam Nie które kolory się sprawdzają (nie wchodzą w reakcje z lakierem), niektóre mają tendencję do częściowego spływania z lakierem, a kolory typu "Chrome" itp się ważą niestety i nie wygląda to wtedy fajnie Ogólnie znajdziesz na pewno lepsze farbki np.Motip (jeśli chodzi o typowe spraye) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysz Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Dokładnie pod aerograf szukam kilka ciekawych odcieni niebieskiego ,brązowy, czerwony,zielony oliwka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 To szukaj akryli Motip - a . Te są chyba na bazie żywic i będą się ważyć z Domaluxem i Hertzlackiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam Panowie mam problem zatyka mi sie aero przy Pactrach 4 wobki pomalowalem i na tym zakonczylem bo myslalem ze aero za okno wywale,dodam ze po kazdym kolorze przemywalem zbiornik i czyscilem dodam ze niczym nie rozcieczalem farby byl to moj debiut z aerografem mod.TG-180,moze problem tkwi w farbie ze za gesta?maluje na dyszy 0.3,poradzcie cos Panowie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Witam Panowie mam problem zatyka mi sie aero przy Pactrach 4 wobki pomalowalem i na tym zakonczylem bo myslalem ze aero za okno wywale,dodam ze po kazdym kolorze przemywalem zbiornik i czyscilem dodam ze niczym nie rozcieczalem farby byl to moj debiut z aerografem mod.TG-180,moze problem tkwi w farbie ze za gesta?maluje na dyszy 0.3,poradzcie cos Panowie pozdrawiamJa używam tylko pactry i laierow samoch. maluję takim samym aregrafem, walę serię i nic się nie dzieje! Sam napisałeś, że debiut. Cudów nie ma kolego, praktyka, albo powrót do sprayu . Znam ludzi, którzy myśleli ze kupując piankę będą trzaskali woby, a po kilku dniach męczarni rozbijali formy o ścianę . Spróbuj lekko rozcienczyć pactrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 oki sprubuje ja troche rozkopac z vodka,maluje sie super ale tak jak wlalem kolor zloty to bach i zatkany ale farby dosyc geste sa!moze to tego wina?aero wyczyscilem jutro drugie podejscie zobaczymy tak szybko sie nie poddam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dodam ze czyszcze i przelewam zmywaczem do paznokci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 witam Panowie dzis zrobilem 2gie podejscie wypucowalem aero zmienilem iglice i dysze na 0.2 i ukrecila mi sie dysza poprostu gwint zostal w tej pierwszej czesci niema opcji wyciagnac dostane ta czesc w ktora sie wkreca dysze aero to TG-180 pomozcie ppozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 wykręć resztkę dyszy za pomocą iglicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 wykręć resztkę dyszy za pomocą iglicy Siema ogarnelem to kminilem i wykrecilem lecz nadal zapycha sie aero masakra jakas! albo mam stare pactry?chociaz wczoraj je dostalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 spróbuj rozcieńczyć farby i podnieś ciśnienie na kompresorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Po pierwsze- wycisz się; po drugie- przygotuj wyciory i płyn do czyszczenia; po trzecie poświęć godzinę na wyszorowanie aerografu wewnątrz na błysk. Pamiętaj, że niezauważalna dla Ciebie drobinka zaschniętej farby po oderwaniu się od ścianki aero spowoduje zator, po którym będziesz musiał szorować całość. Dyszę też bym sobie na Twoim miejscu kupił min. 0,5 mm- malowałem naprawdę dobrymi farbami (Aztek Testors) i na mniejszych dyszach było to samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Panowie mam problem zatyka mi sie aero przy Pactrach 4 wobki pomalowalem i na tym zakonczylem bo myslalem ze aero za okno wywale,dodam ze po kazdym kolorze przemywalem zbiornik i czyscilem dodam ze niczym nie rozcieczalem farby byl to moj debiut z aerografem mod.TG-180,moze problem tkwi w farbie ze za gesta?maluje na dyszy 0.3,poradzcie cos Panowie pozdrawiam witam Panowie dzis zrobilem 2gie podejscie wypucowalem aero zmienilem iglice i dysze na 0.2 i ukrecila mi sie dysza poprostu gwint zostal w tej pierwszej czesci niema opcji wyciagnac dostane ta czesc w ktora sie wkreca dysze aero to TG-180 pomozcie ppozdrawiam Cóż mam powiedzieć, szanowny Kolego. Jeśli do pasji doprowadza Cię zatykanie się dyszy 0,3 aerografu, to zmiana na 0,2 jest ostatnią propozycją, którą bym Ci dawał. Pomyśl chwilę... Rozcieńczyć farbę, zwiększyć ciśnienie - to prawidłowe podpowiedzi. Do tego dodałbym od siebie - zwiększyć dyszę na 0,5 mm. Jest gorsza przy bawieniu się szczegółami, ale lepsza przy cieniowaniu. Do pierwszych zabaw z aerografem - polecam. Edyt: Piotrek, jak byś podsłuchiwał moje myśli. Aż się boję Nic bym nie pisał, bo po co się powtarzać. Cóż... Wszystko przez to, że piszę tak wolno Edytowane 11 Grudnia 2014 przez woblery z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Ba no Panie, nie jest to fizyka jądrowa to po co kombinować. Warto jeszcze dodać, że rozcieńczalniki i zmywacze potrafią wiązać pigment z farby i zapychać dysze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Dziekuje Panowie za wszelkie rady wezme sobie to wszystko po lekku i sorki za problem pozdrawiam wszystkich Forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Ba no Panie, nie jest to fizyka jądrowa to po co kombinować. Warto jeszcze dodać, że rozcieńczalniki i zmywacze potrafią wiązać pigment z farby i zapychać dysze.Szczególnie przy malowaniu farbami createx nie należy używać zmywaczy bo ścinają się momentalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 maluje sie super ale tak jak wlalem kolor zloty to bach i zatkany ale farby dosyc geste sa!Złote farby mają to do siebie że lubią się zatykac i juz. Mnie się często też zatykają a już kilka wobkow przerzucilem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam Panowie mam problem zatyka mi sie aero przy Pactrach 4 wobki pomalowalem i na tym zakonczylem bo myslalem ze aero za okno wywale,dodam ze po kazdym kolorze przemywalem zbiornik i czyscilem dodam ze niczym nie rozcieczalem farby byl to moj debiut z aerografem mod.TG-180,moze problem tkwi w farbie ze za gesta?maluje na dyszy 0.3,poradzcie cos Panowie pozdrawiamPanowie to nie wina Pactry byla ze sie zapychalo aero!!zamowilem drugie przyszlo TG-130 i o wiele wiekszy strumien powietrza smiga z niego tamten stary chodz by chcial a nie umie wydmuchac powietrza co z nim jest grane?nawet podkrecilem kompresor do 3,5bar ma ktos jakis pomysl co moze byc przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Tomek, napisz tą wiadomość w naszym wspólnym języku bo przeczytałem 3 razy i ni chu nie wiem o co dokładnie chodzi.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Czy ma ktoś namiary na wodne lakiery samochodowe. Kolega Rudi75 nie odpowiada, zresztą coś chyba kiedyś pisał, że dostęp się skończył. W paru mieszalniach byłem/dzwoniłem, dostępne tylko na zamówienie i to większe ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi