Skocz do zawartości

Farby do aerografu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, farby do aerografu sprzedawane są głównie w małych pojemnikach np 10 ml, wydaje mi się to strasznie mało, ile jestem w stanie pomalować taką ilością farby? Dla przykladu ile 10 cm woblerow pomaluje w całości? :D

Kolego zasadnicze pytanie :)  W jaki sposób malujesz ????? .

1.Farbami do aerografu możemy malować również pędzelkiem a wtedy farby pójdzie :) Aerografem idzie o wiele  mniej - wszystko zależny jakie dasz ciśnienie, jaka dysza.

2.Następna zależność - czy w woblerach dajesz podkład np . biała farba - jest idealnym podkładem , kolory nałożone na nią są wyraziste. 

3. ile wobków pomalujesz - to tez zależny od Ciebie - wprawa w malowaniu jest bardzo ważna ( możesz malować w jednym miejscu kilka razy jednym kolorem a możesz  pokryć korpus juz przy 1 razie - widzisz i wracamy do farby podkładowej :)  ) 

4. farby do aerografu możesz kupić w większych pojemnikach , jak kupuje  Vallejo akrylowe w pojemniczkach 60 ml :) i maluje , maluje , maluje

za jakieś 15-16 zł

Narazie jeszcze nie maluję, kompletuje aerograf :D to chyba też wezmę takie po 60 ml dużo bardziej się opłaca niż te po 10 ml, dzięki za odpowiedź :) tym farbom nic sie nie dzieje jak dłużej stoją? Nie zasychają? Aha i te valejo rozcienczasz jakimś specjalnym rozpuszcalnikiem ?

Nie rozcieńczasz  , farby są już gotowe do malowania :) Czy nic się nie dzieje jak dłużnej stoją ????  Pewnie jak nie zakręcisz to zeschną się . No ale nie ma co się oszukiwać ,że wytrzymają klika lat :) Szybciej je wymalujesz  :)

• 2 tygodnie później...

Panowie a możecie polecić jakieś farbki fluo ? W sensie takie oczojebne do tygrysów itp. Potrzebuję pomarańcz , zielo-seledynowa , żółta i róż . ogólnie maluje pactra ale nie mogę namierzyć takich kolorów żeby wszytko w jednym sklepie było . tak myślę się do mieszalni wybrać popytać choć w sumie nie potrzebuje dużo 

• 2 lata później...

Ja korzystam z Vallejo. Średnio wychodzi +/- 10 zł za buteleczkę 17 ml. Decydując się na te farbki patrz by w opisie widniała nazwa "air" - wszystkie pozostałe farby tej marki, które nie posiadają tej frazy są gęstsze i zapychają areograf.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Ja korzystam z Vallejo. Średnio wychodzi +/- 10 zł za buteleczkę 17 ml. Decydując się na te farbki patrz by w opisie widniała nazwa "air" - wszystkie pozostałe farby tej marki, które nie posiadają tej frazy są gęstsze i zapychają areograf.

Vallejo. Kupiłem jednym sortem 12 czy 14 kolorów. Dodatkowo rozcieńczam z dodatkiem opóźniacza ale i tak strasznie się wkurzam na zapychanie aero. Moim zdaniem te Vallejo są nierówne w tym sensie że np pigment w niektórych kolorack nie jest rozpuszczony dobrze i pluje jakby woda z odrobinkami farby. Używam dyszy 0.5 i już nie mogę się doczekać przesiadki na farby od Rudiego.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Jako malarz aerografowy z tygodniowym stażem również polecam gorąco farby Marcina. Startowo nabyłem tuzin kolorów i jestem z nich bardzo zadowolony. Przy czyszczeniu i wymianie kolorów można uniknąć chemii. Gorzałka i woda demineralizowana wystarczą. Dysza 0.25 w tanim chińczyku daje radę, choć farby są dość gęste. Jeszcze ich nie rozcieńczałem. Schną szybko, wariacje kolorystyczne wychodzą bajecznie, harzlack i domalux nie robią na nich żadnego wrażenia. Czego chcieć więcej?

A figa bo wcale nie. Vallejo Premium też jest pod aero.

• 1 miesiąc temu...

Hej. Skończyła mi się czarna farba od Rudiego którą do tej pory robiłem oczy ,a jedyne co znalazłem to Vallejo Air... Jakież było moje zdziwienie kiedy przyszedłem zobaczyć efekt końcowy... Nie nadają się one do takich rzeczy czy po prostu za szybko wyschła? :P

post-59720-0-72323900-1590738956_thumb.jpg

post-59720-0-19145400-1590738968_thumb.jpg

Edytowane przez tom3k_lubin

• 2 tygodnie później...

Witam gdyby ktos chciał by niemiec tego kłopotu mam farby wodne samochodowe po kosztach.Z nimi niema takiego problemu i niesa agresywne.Jak cos zapraszam na priv.

Polecam farbki kolegi @Bolen30 do aerografu jak znalazł nie trzeba rozcieńczać,filtrować itd po prostu wlewasz i malujesz.Nic się nie waży ani gryzie z innymi lakierami.Malowanie nimi to czysta przyjemność,jak dotąd pomalowałem tymi farbkami ponad 200 woblerów i nie zdarzyło mi się żeby aerograf mi się zapchał jakimś paprochem,a czyszczę jedynie wtedy gdy kończę psikać  ;)