brzoza Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 (edytowane) Każda farba psiknieta aero jest "matowa". Jest to tzw. "kurz" czy "natrysk". Jak jej nie pokryjesz lakierem lub nie położysz taką ilość farby która zaczyna już prawie płynąć to nie będziesz miał połysku.Matowe lakiery na końcowe wykończenia to już inna sprawa, nie wina/zalety farby. Nie do końca się zrozumieliśmy.Chodzi mi właśnie o uzyskanie matowego efektu w kolorach fluo takiego jak na plastikowych wobkach malowanych na ostre kolory - tutaj przyykład takiego wobka:https://allegro.pl/oferta/wobler-jaxon-logis-8cm-10g-na-sandacza-szczupaka-9945563512Nie chcę mieć połysku - ja chcę pomalować woblery, które są teraz w połysku czyli pewnie wykończone jakimś lakierem właśnie taka farbą fluo. Edytowane 1 Czerwca 2022 przez brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Ja używam czasami lakierów fluo w spray. I one są wszystkie matowe (kilka różnych firm), tam nie ma połysku. Dopiero lakier nawierzniowy wydobywa trochę połysku.Więc kup pierwszy lepszy i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Ja używam czasami lakierów fluo w spray. I one są wszystkie matowe (kilka różnych firm), tam nie ma połysku. Dopiero lakier nawierzniowy wydobywa trochę połysku.Więc kup pierwszy lepszy i będzie ok Wolę precyzyjniej pomalować areografem. Rozumiem, że akryle modelarskie będą do tego celu dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Kup spray, wypsikaj z niego powietrze po czym rozetnij lub nawierć puszkę,zawartość przelej do słoika i dozuj sobie do aero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Kup spray, wypsikaj z niego powietrze po czym rozetnij lub nawierć puszkę,zawartość przelej do słoika i dozuj sobie do aero. A nie mogę jak cywilizowany człowiek kupić sobie farby dedykowaenj do areografu i po prostu takiej zastosować? Nie mieszkałem 17 lat w Polsce ale widzę, że się tutaj nic nie zmieniło, wszystko naokoło aby jak najwięcej się nakombinować. Co da mi zabawa z tym sprayem jak to opisałeś powyżej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 MożeszKup sobie farbę dedykowana do aero, pomaluj co Ci tam trzeba i przykryj matowym lakierem nawierzchniowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Tak są lakiery bezbarwnego Mat lub takue pośrednie przygasniete też można samemu uzyskac .Ale wszystko jest do zrobienia najlepiej kupuc bezbarwny Mat w sklepie z artykułami lakierniczymi powinni mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 A nie mogę jak cywilizowany człowiek kupić sobie farby dedykowaenj do areografu i po prostu takiej zastosować? Nie mieszkałem 17 lat w Polsce ale widzę, że się tutaj nic nie zmieniło, wszystko naokoło aby jak najwięcej się nakombinować. Co da mi zabawa z tym sprayem jak to opisałeś powyżej?Spraye mają zupełnie inny kolory i odcienie niż klasyczne akryle z tuby. Dałem tylko przykład jak pozyskać tą farbę żeby użyć w aero. Masz rację ''w tym kraju nic się nie zmieniło '' i każdy zamiast pokombinować czeka NA GOTOWE! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 @Bolen30a może by tak prowadzić sprzedaż na Giełdzielaski nie robisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 2 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Tutaj dwie perły dla porównania seledyn 66nr łososiowy 63nr.Obydwa kolory to perły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Panowie kupiłem swój pierwszy aero i dla mnie to czarna magia mam takie akryle https://artykulydlaplastykow.pl/pl/p/Farby-Akrylowe-Phoenix-12X12-ml/6950Czy nadadzą się do malowania i trzeba je jakoś rozcieńczyć ? I czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Obawiam się, że te Twoje farby nie nadają się do aero. Weź sobie zestaw farb od @Boleń i będziesz miał super farbki bez rozcieńczania,które wystarczą na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Niemiałem z tym styczności ale jeśli masz to wyciśnij niewielką ilość do kubeczka i dolewaj po odrobinie wody dobrze mieszając az nabierze konsystencji zdatnej do malowania ,gdy będzie geste dolewaj az do skutku.Kolory gotowe i można je bezpośrednio mieszać dolewajac wody.Masz to trzeba spróbować a napewno Ci się przydadzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Nowy rok ostatnie porzadki których niezdazyło się na starym roku.Ograniczenie do minimum lakieru w pierwszej kolejności z mix.Mix- mieszanki róznych metalicznych ,perłowych Miks-Czyste miksy niemetaliczne podstawy do robienia kolorów NiemetaliczneMiks-Perły mało kryjące dawajace poświatę koloru.W pierwszej kolejności na aut pujda mixy bo jest ich najwięcej ale gdyby coś na wszystkie pytania odpowiem na priw.Kilka kolorów jak to wygląda bo czyszczenie by było mi szybciej będę robił zestawami na początek 2 ,bym miał przegląd czego ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Kolory które są poza 63ale można go odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zapytam tu zanim napisze do kolegi co chcę i czy to ma. Jakie perły z oferty kolegi polecacie na brzuszki woblerow? Z koloru Sikens RAL używałem333PG (Pearl Gold). Co Wy polecacie? Może jasna biała perła? Najlepsze wg mnie są te sprawiające że "jest gruba". Potrzebuje jeszcze czysty klasyczny żółty na oczka. Czerwony, jak jasna krew. Oczywiście wszystko na próbę bo wcześniej malowałem farbami Sikens, ale nie akrylami. Tych nie znam wcale ale może by spróbować skoro tak chwalicie. Dzięki. Pzdr. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Niewiem czynpytanie było do mnie ale może będę umiał pomóc.Ja omalował bym całego woblera białym jako tło a na to w części brzusznej białej perły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Wątek umiera więc kilka fotek jak wygląda to z bliska.Kolory żywiej wyglądają na powierzchni Śląskiej,,płaskiej beż mikroporow"bo na kartce ziarno zostaję wchloniete ale kolor widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Sezon na siedzenie i dłubanie woblerów mija dlatego ja też muszę uszczuplic swoje zapasy.Gdyby ktoś był chetny na secik farbek do aero w śmiesznej cenie,zapraszam na priw coś tam jeszcze zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Wątek umiera więc kilka fotek jak wygląda to z bliska.Kolory żywiej wyglądają na powierzchni Śląskiej,,płaskiej beż mikroporow"bo na kartce ziarno zostaję wchloniete ale kolor widać.Nie myślałeś aby pokazywać kolory np na wypukłej stronie łyżeczek jednorazowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Myślę raczej nad czymś płaskim by wsunąć do klaser i najprawdopodobniej będę musiał kupić aero bo to najrozsądniejsza opcja by dobrze pokazac ale narazie czasowo najszybciej wychodzi pędzelkiem na kartce ale ona niestety wchłania pigmentbi kolor wygląda słabo.A normalnie wyglądają dużo lepiej.Niebawem piotr,,calvus"bedzie miał partie która stopniowo będzie pokazywał na swoich wobach bo robi różnego rodzaju ciekawe wzory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Pryskam Twoimi farbkamiCzasem trzeba je nieco rozcieńczyć ale poza tym są ok więc polecam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Najważniejsze plzawsze powtarzam przepuścić przez sitko lub tym podobne by wyeliminować sklejające się drobiny pigmentów ,ja na to nietrace czasu by dluzej mieszać,puzniej rozcieńczyć lub nie jak kto potrzebuje i malowac.Wobki czyżby na Barbary czy klenie?Bo na bankach to faktycznie można ponieść spore straty w wobkach.Całkiem ciekawe i zapewne lotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 JazieTo ma po 25mm ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Noto malenstwa ale fajne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi