Skocz do zawartości
  • 0

Czym w sielawę?

robert67

Pytanie

Witam i proszę o Wasze spostrze?źenia i wiedzę na temat łowienia sielawy na przynęty sztuczne. Mam zamiar łowić na zbiorniku zalewowym, kt?łrego na dobrą sprawę jeszcze nie znam. Będę łowił z pływadła zaopatrzony w echosondę, przy mnogości gatunk?łw ryb tam występujących jest r?łwnie?ź sielawa i chciałbym dołączyć ją do kolekcji łowionych rybek :D .

Czy ktoś m?łgłby podsunąć swoje doświadczenia na temat jej połowu spinem? Z g?łry bardzo dziękuję za pomoc :D . Pozdrawiam Robert :D .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sielawa jest bardzo niewielkim koregonidem, ?źywi się gł?łwnie zooplanktonem. Inne, większe głąbiele, okresowo stają się agresywne i ?źerują na narybku, nieliczne populacje stale wsuwają ciernika lub warianty rzadkofiltrowe cedzą bentos gdzie lubują się w ochotkach.

• 0

Dzięki Welpa :D , wiem, ?źe istnieją takie metody( dalekie jednak od moich praktyk wędkarskich ).

Sądziłem, i?ź mo?źe ktoś łowi sielawę typowym spinningiem. Pokombinuję z drobniutkimi twisterami, je?źeli jednak łowienie tej ryby znacząco będzie odbiegać od klasycznego spina poddam się i tyle :mellow:

• 0

Żeby zbyt głęboko nie wnikać w materię dodam, ?źe praktycznie nikt lub prawie nikt z nas na podstawie fenotypu nie jest w stanie określić co jest sielawą, sieją, pelugą czy hybrydą tych gatunk?łw do tego dochodzą populacje lokalne, kt?łre w zasadzie mogą całkowicie r?ł?źnić się biologią od swych barci ?źyjących na innym obszarze. Mało tego nawet badania genetyczne są tutaj mało precyzyjne i budzą wątpliwości. Sielawa jako taka ?źywi się zooplanktonem i nie jest poławiana spinem tak samo jak spinem nie łowimy tołpygi, kt?łra mimo wszystko czasem potrafi na spina siadać to jednak wyjątki potwierdzające regułę.

• 0

Dawno temu w Wiadomościach Wędkarskich był artykuł o łowieniu sielawy z ł?łdki w pionie. Zestaw przypomina śledziowy. Jako przynęty autor polecał sztuczne muszki- nimfki, np. imitacje ochotek. Osobiście kilkakrotnie łowiłem sielawy, ale pod lodem, zimą, w dodatku na mormyszkę z przynętą naturalną. Ryby potrafiły brać jedna za drugą.

• 0

Dawno temu w Wiadomościach Wędkarskich był artykuł o łowieniu sielawy z ł?łdki w pionie. Zestaw przypomina śledziowy. Jako przynęty autor polecał sztuczne muszki- nimfki, np. imitacje ochotek. Osobiście kilkakrotnie łowiłem sielawy, ale pod lodem, zimą, w dodatku na mormyszkę z przynętą naturalną. Ryby potrafiły brać jedna za drugą.

Sielawa spod lodu. Mo?źe na nimfki te?ź mo?źna połowić :unsure:

http://lowisko.net/?sielawy-spod-lodu-!,54

• 0

To opisz te eksperymenty mo?źe ktoś skorzysta.

:mellow:

Słabo piszę jednak, je?źeli podparty sukcesami, zdam relację :D .

Zacznę przygodę dopiero w maju, zatem mam czas przygotować się do tego a Wam mo?źe będzie mi dane podziękować za wiadomości relacją okraszoną fotkami :D .

C&R oczywiście :mellow: