Skocz do zawartości
  • 0

Czym w sielawę?

robert67

Pytanie

Witam i proszę o Wasze spostrze?źenia i wiedzę na temat łowienia sielawy na przynęty sztuczne. Mam zamiar łowić na zbiorniku zalewowym, kt?łrego na dobrą sprawę jeszcze nie znam. Będę łowił z pływadła zaopatrzony w echosondę, przy mnogości gatunk?łw ryb tam występujących jest r?łwnie?ź sielawa i chciałbym dołączyć ją do kolekcji łowionych rybek :D .

Czy ktoś m?łgłby podsunąć swoje doświadczenia na temat jej połowu spinem? Z g?łry bardzo dziękuję za pomoc :D . Pozdrawiam Robert :D .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żeby zbyt głęboko nie wnikać w materię dodam, ?źe praktycznie nikt lub prawie nikt z nas na podstawie fenotypu nie jest w stanie określić co jest sielawą, sieją, pelugą czy hybrydą tych gatunk?łw do tego dochodzą populacje lokalne, kt?łre w zasadzie mogą całkowicie r?ł?źnić się biologią od swych barci ?źyjących na innym obszarze. Mało tego nawet badania genetyczne są tutaj mało precyzyjne i budzą wątpliwości. Sielawa jako taka ?źywi się zooplanktonem i nie jest poławiana spinem tak samo jak spinem nie łowimy tołpygi, kt?łra mimo wszystko czasem potrafi na spina siadać to jednak wyjątki potwierdzające regułę.

To bardzo ciekawe co piszesz.Czy nie istnieje wzorzec genetyczny sielawy z kt?łrym mozna por?łwnać materiał osobnika watpliwego?Czy krzy?źuje się z sieją?Czy to zjawisko podobne do problemu-pstąg-troć jeziorowa?Pytam,bo zadko mozna uzyskać informacje od fachowca.pozdrawiam-Bugajski

• 0

Problem polega na tym, ?źe swego czasu sprowadziliśmy do Polski materiał zagraniczny w postaci ikry. Dodatkowo doło?źyliśmy pelugę, kt?łra bardzo chętnie krzy?źowała się jak popadło. Wiele zbiornik?łw utraciło zdolność naturalnej inkubacji produkt?łw płciowych więc od wielu lat praktycznie wszystkie głąbiele rodzą się w wylęgarniach, czasem następuje tam wielkie pomieszanie a i niekt?łrzy kupują materiał z r?ł?źnego pochodzenia. Generalnie trudno w tej sytuacji pozyskać konkretne wzorce. Konkluzja taka, ?źe ta i tym podobne sytuacje, przyczyniły się do tego, i?ź sprowadzanie nowych gatunk?łw wydaje się nieść zbyt du?źe ryzyko aby tego pr?łbować.

• 0

Wczoraj złapałem swoją pierwszą sielawę. Około 22-24 cm. Zapięta normalnie, kotwiczka w pysku. Błystka podlodowa około 4cm. Szukałem okoni z echosondą.  Miałem jeszcze 2 uderzenia, ale nie mogłem zaciąć.Z drugiej strony nigdy nie wędkowałem na lodzie w kwietniu. Planuję wyskoczyć w wekend, jednak spróbuje wtedy na mormyszkę, może uda się złapać więcej "śledzików". Bo na razie traktuję, to jako fuks. Wyprzedzają kolegów, sprawdziłem, nie była to sieja.      

• 0

gratulacje - ale spytam z ciekowści po czym poznałeś że to sielawa ?

czym się rózniła od sieji albo hybrydy sieji z pelugą ?

To czy to jest hybryda, czy prawdziwa "sielawa", to nie mam takiej pewności. Kodu DNA nie badałem... Sielawa ma jednak otwór gębowy skierowany skośnie ku górze, głowa mała, sieja jest zdecydowanie bardziej wygarbiona niż sielawa.