Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Banita Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie będę się wypowiadał się w sprawie zmian w przepisach przy rejestracji pojazdów, ma się cos zmienić, ale co to nie udzielono mi precyzyjnej odpowiedzi, może cena a może będą zaostrzone przepisy. Wolę dmuchać na zimne i wznowiłem prace przy przyczepce, zresztą i tak muszę ja mieć w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Banita Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 UWAGA!!!Nowe przepisy będą obowiązywały od 22 czerwca, podstawowa zmiana to wymóg homologacji (cytuję za diagnostą), czyli ocena wykonania, materiałów i spawów itp. przez specjalistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) No tak w naszym kraju lobby jest silniejsze bo i chciwość nie ma granic Ci co piszą te zmiany w życiu nie widzieli dobrze wykonanej przyczepy. Tylko chłam jaki nam firmy oferują to normalka ale z homologacją .Za marne grosze zatrudnieni są marni fachowcy ale homologację dostaną bo jak by nie i oficjalnie mogą handlować. Firma dostaje homologację na 1 przyczepę projekt a na tej bazie robi 20 modeli i wszystko gra, ale aby ja dostać muszą walizkę pieniędzy zanieść do instytutu który ja wydaje dla psełdo ekspertów i cwaniaków. Wiem coś na ten temat i tak jest z wielo innymi tematami.Sam go przerabiałem kilka razy .Tornado Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak pisałem moim źródłem informacji był diagnosta ze stacji. Ten sam, który robił pierwszy przegląd mojej przyczepki. Za kilka dni mam przegląd samochodu - mogę dopytać o szczegóły tzn. rozporządzenie. Taki sam temat jest z cenami przeglądów. Wszędzie piszą, że mają podrożeć i są już nowe tabele z opłatami, ale od kiedy? Już po przeglądzie. Niestety na stacji był inny diagnosta, więc za dużo się nie dowiedziłem.Jak już pisał Banita w czerwcu do rejestracji przyczepy będzie potrzebna homologacja. Diagnosta nie byl w stanie podać mi nowego rozporządzenia uchylające stare. Natomiast dowiedzialem się od niego, że już byli na jakimś szkoleniu odnośnie tych przeglądów. Ja od siebie znalazłem nowe rozporządzenie odnośnie nabycia homologacji. Jest nie do przejścia przez zwykłego śmiertelnika, o ile nie zacznie produkować przyczepek seryjnie. Podstawa prawna:Dziennik Ustaw z dnia 28 marca 2013 roku poz. 407 w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych i przyczep oraz ich przedmiotów wyposażenia lub części. W załaczniku w/w rozporządzenie - D20130407 Zezwalam na kopiowanie, rozpowszechnianie zdjęć i rysunku mojej przyczepki OT. Cennik przeglądów pojazdów jak na razie bez zmian.Przyczepka.pdfD20130407.pdf Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez ptychoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 a jakie koszta poniosłeś chodzi mi nie o zrobienie przyczepki. ale całą papierkową robotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Opłaty wydział komunikacji - płaciłem 2 razy 1. tablice tymczasowe do przyczepy, pozwolenie czasowe, nalepka na tablice tymczasowe, kwota 40,75 pln 2. znaki legalizacyjne, tablica do przyczepy, pozwolenie czasowe, dowód rejestracyjny kwota 121,50 OC w zależności od ubezpieczyciela - ja 60% zniżek w PZU - kwota 39 pln za rok przegląd na stacji diagnostycznej - to kwota wynikająca z rozporządzenia (nie pamietam ile) + wolna amerykanka (czytaj wg. uznania diagnosty) Stacje trzeba wybierać z rozmysłem, ponieważ po wypisaniu skierowania na przegląd nie ma możliwości jej zmiany.Cyrkowcy życzą sobie: opinnie rzeczoznawcy, kwity z wagi - ja podałem na podstawie wagi zakupionej stali z górką - opony, światła itd.Radzę również jechać na przegląd na tablicach dojazdowych z ubezpieczeniem, ponieważ może być kłopot z przeglądem. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez ptychoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marviz Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 U mnie koszt u diagnosty był stały, ale to fakt, TRZEBA przed przystąpieniem do prac pojechać i obgadać przyczepkę z diagnostą żeby nie trafić na skur... który każe powołać rzeczoznawcę. U mnie waga przyczepki musiała być potwierdzona na papierku, najczęściej takie usługi można spotkać na skupie złomu lub w jakimś większym zakładzie diagnostycznym/mechanicznym lub też jak w moim przypadku na szrocie samochodowym (tam też warto poszukać opon z felgami, można tanio wyrwać) W każdym bądź razie, podzwonić i poumawiać się zamiast robić na pałę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zeta Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Nie będę się wypowiadał się w sprawie zmian w przepisach przy rejestracji pojazdów, ma się cos zmienić, ale co to nie udzielono mi precyzyjnej odpowiedzi, może cena a może będą zaostrzone przepisy. Wolę dmuchać na zimne i wznowiłem prace przy przyczepce, zresztą i tak muszę ja mieć w maju. moja_przyczepka.jpgWidzę,że użyłeś do budowy przyczepki osi od renówki.Ja też mam taką samą oś.Może masz więcej zdjęć przyczepki w innych ujęciach.Interesuje mnie szczególnie zamocowanie osi do ramy.Interesują mnie materiały jakich użyłeś(typ i wymiary profili zamkniętych) a także wszystkie uwagi i wiadomości związane z budową .Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wiadomości.Pozdrawiam serdecznieZbyszekA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Banita Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Przy okazji, może po niedziel zrobię więcej zdjęć z większą ilościom szczegółów.Kształtowniki zastosowałem w większości 40 na 60 i 40 na 40, ja dałem grubość 3 m, ale przypuszczam, że 2 m by wystarczyły.Zawieszenie pięknie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siwypike Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Ostatnio zaglądałem na stronę firmy Tokarex i wprowadzili do swojej oferty sprzedaz przyczep podłodziowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dobrze, ze moja juz zarejestrowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zeta Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Przy okazji, może po niedziel zrobię więcej zdjęć z większą ilościom szczegółów.Kształtowniki zastosowałem w większości 40 na 60 i 40 na 40, ja dałem grubość 3 m, ale przypuszczam, że 2 m by wystarczyły.Zawieszenie pięknie pracuje. przyczepka_szczeguł.jpgDziękuję za wiadomości i zdjęcie.Czekam na jeszcze (w miarę możliwości oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 podepnę się pod temat choć pytanie całkiem inne.gdzie kupię gotową przyczepkę do małej łódki 3.10m ok.60kg najlepiej na amortyzatorach.przyczepy o ładunku 600-kg odpadają,najlepiej 100-300kg.Bush, kupił kolega przyczepkę? Podstawa, to dobre zabezpieczenie lodzi i silnika. Dziś macalem markową na osi skrętnej do 750 kg...moja na obniżonym ciśnieniu w gumach chyba lepiej amortyzuje...twarde na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Banita Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Moja przeszła przegląd, zapomniałem o białych światłach odblaskowych z przodu na błotnikach,ale obiecałem, że zamontuję.We wtorek resztę formalności i już legalnie i bez strachu można będzie jeździć. Numery na przejazd (zresztą o rzut beretem) założyłem z innej przyczepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 yogi83 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Panowie zmieniły się już te przepisy odnośnie rejestracji przyczepek, bo ja swoją kończe w ten wekend i nie wiem czy jeszcze jest szansa na rejestracje???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Przyczepki typu SAM już nie zarejestrujesz był czas do piątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Redzi Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 jest szansa na nowych przepisach opisanych powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Przyczepki typu SAM już nie zarejestrujesz był czas do piątku. wersje ponoć są różne, jedni mówią o rejestracji do 21.06, drudzy o badaniach z nabiciem numeru do 21.06. taki kraj... tak czy siak Yogi ma po ptokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 wersje ponoć są różne, jedni mówią o rejestracji do 21.06, drudzy o badaniach z nabiciem numeru do 21.06. taki kraj... tak czy siak Yogi ma po ptokach. Znajomy jeszcze zdążył zrobić badania w piątek o 21 Jutro dowiem się dokładnie ale podejrzewam że chodzi o badanie z nabiciem numeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zarejestrujesz ale przepisy sie pozmienialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zarejestrujesz ale przepisy sie pozmienialyNapisz coś więcej co się dokładnie pozmieniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Trzeba mieć homologację której zdobycie kalkuluje się przy produkcji masowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 argrabi Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Trzeba mieć homologację której zdobycie kalkuluje się przy produkcji masowej.. O ile pamiętam, do zdobycia w ITS-ie (Instytut Transportu Samochodowego) za niecałe 2kPLN.taka bryza, która trochę wątpliwości rozwieje: http://www.its.waw.pl/Homologacja_pojazdow_kategorii_O_przyczepy_najczesciej_zadawane_pytania,0,3299,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miras1983 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 2kPLN- 2 tysiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nrt80 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 2kPLN- 2 tysiące? też mi się mało wydaje SAMy dalej rejestrować będzie można bez homologacji, się wie, ale ponoć rozebrać się trzeba będzie do bielizny. czyli budować z homologowanych części, wg projektu, z opinią rzeczoznawcy (chyba). później przebadać na wyznaczonej stacji diagnostycznej (jedna na województwo), koszt takiego badania ma ponoć wynieść ok 800 PLN. jednym słowem ustawodawca zrobił wszystko, aby budować trzeba było tylko wtedy kiedy zachodzi taka konieczność. całej reszcie ma się to po prostu nie opłacać. sprzedaż branderupów wzrośnie wartość starych "samów" z tabliczkami też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi