Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-podlodziowa-martz-yacht-500-dostawa-pod-dom-czestochowa-CID5-IDm3LVc.html#87ebf94ac0 Kupiłem coś takiego jak w linku do tego i tak będę dorabiał płozy.Ciekawe jak się sprawdzi. Można do takiej osi dorobić amory z malucha ponoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-podlodziowa-martz-yacht-500-dostawa-pod-dom-czestochowa-CID5-IDm3LVc.html#87ebf94ac0 Kupiłem coś takiego jak w linku do tego i tak będę dorabiał płozy.Ciekawe jak się sprawdzi. Można do takiej osi dorobić amory z malucha ponoć.Można dorobić, tylko pytanie, w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Żeby mój drogi łódź była stabilnie i bezpiecznie umocowana, do tego żeby nie popękało dno łodzi na wybojach.Jeśli tego nie przerabiałeś to kwestia czasu.Jeśli chociaż żelkot popęka to remoncik gwarantowany bo woda która dostanie się do maty zniszczy ją doszczętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Oś skrętna KNOTT 750 KG pod ciężarem łodzi około 3,6m czyli jakieś 100kg uginać się będzie raczej symbolicznie i amortyzatory tu nie pomogą bo i nie będzie czego amortyzować Jedynie wymiana całej belki na taką z amortyzatorami i resorami/sprężynami da wyraźną poprawę. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez thug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robas Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 a tą widziałeś , koszt większy , ale nie masz już problemu z przeróbkami http://allegro.pl/przyczepa-podlodziowa-resor-amortyzator-i6840332865.html#thumb/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Żeby mój drogi łódź była stabilnie i bezpiecznie umocowana, do tego żeby nie popękało dno łodzi na wybojach.Jeśli tego nie przerabiałeś to kwestia czasu.Jeśli chociaż żelkot popęka to remoncik gwarantowany bo woda która dostanie się do maty zniszczy ją doszczętnie.Te przyczepy nie mają praktycznie żadnego resorowania, dlatego zapytałem, po co amortyzatory do tej przyczepy?No chyba, że Twoja łódź waży z tonę +, to wtedy można rozważyć kwestię amorków Nie przerabiałem Szczupaku, bo mam przyczepę na resorach z amortyzatorami. Od Malucha Edytowane 8 Czerwca 2017 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Ale masz za to wyżej chyba? Nie ciężej wodować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ale masz za to wyżej chyba? Nie ciężej wodować?Nie wiem, bo nie wodowałem z innej. Wjeżdżam do wody na kołach 15" do wysokości łożysk, tzn, łożyska ponad wodą. I sam w pojedynkę bez problemu woduję. Tak samo z załadunkiem. Zastosowałem dwa patenty. Pierwszy to przedłużka do dyszla umożliwiająca regulację kąta nachylenia przyczepki. Mocowana jest w dwóch punktach. Do zaczepu i do koła manewrowego. Właśnie kołem manewrowym ustawiam sobie wyżej wspomniany kąt. Drugi patent, to wyciągarka. A raczej to co przy niej. Otóż pas od wyciągarki mogę ustawić wyżej i niżej, w zależności od potrzeb. Nie muszę wchodzić na przyczepę przy wodowaniu, ani wciąganiu pływadła. Ustawiam pas wysoko, podnoszę dziób do góry i po kółkach ponton sam jedzie do wody. Tak samo przy wciąganiu.Wjeżdżałem do wody do wysokości łożysk, bo takie były warunki. Zastosowałem hermetyczne oświetlenie, to nic nie muszę demontować. Mogę utopić całą przyczepę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Znacie kogoś kto rozwalił łódź poprzez wożenie jej na nieresorowaej przyczepce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Znacie kogoś kto rozwalił łódź poprzez wożenie jej na nieresorowaej przyczepce?Ja nie znam.Miałem nieresorowaną. Używałem do momentu pęknięcia dyszla przy zaczepie. Komfort jazdy z resorowaną przyczepą w stosunku do tych na osi skrętnej nieporównywalny. Przynajmniej dla mnie. PS. Te na osi skrętnej są dedykowane chyba ludziom, którzy kupują pierwszą przyczepkę w życiu, lub nie korzystali nigdy z resorowanej. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez Janusszr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Wbrew pozorom oś skrętna nie jest zła, tylko trzeba pamiętać, żeby była obciążona ponad 50% DMC. Resory pod tym względem są lepsze, ale mają też szereg innych wad. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Wbrew pozorom oś skrętna nie jest zła, tylko trzeba pamiętać, żeby była obciążona ponad 50% DMC. Resory pod tym względem są lepsze, ale mają też szereg innych wad. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu TapatalkaDokładnie tak , obciążona nie powinna skakać z pasa na pas . I pamiętać należy o odpowiednim ciśnieniu w kołach . Spotykam się z tym ,że większość osób pisze o wadach osi skrętnej i nie wiem czy z praktyki czy też aby tylko pisać ew. powielać mit o tej beznadziejnej osi skrętnej.Mam kilka przyczep na osi skrętnej i złego słowa nie powiem. Trzeba dobrać oś do przyczepy o odpowiedniej nośności i swoich potrzeb .Bez sensu jest pakowanie kasy w mocniejszą oś bo wychodzą właśnie takie kwiatki ,że taka oś jest do pupy ,ze przyczepa skacze.Przy kupnie używanej lub jakiegoś składaka typu SAM też można trafić na adoptowane osie niewiadomego pochodzenia i niewiadomej nośności. I jeszcze słówko o tych resorowanych . Zawsze taka przyczepa resorowana będzie miała środek ciężkości położony o wiele wyżej w porównaniu z osią na wałkach gumowych. I przy większych prędkościach około 90/ 100 km/h nie będzie tak "przyklejona " do asfaltu jak ta na wałkach gumowych.A jadąc na ryby to chyba 98 % drogi pokonujemy po asfalcie a te 2% to poza nim . I jak tymi leśnymi duktami pojedziemy żółwim tempem to nam pupy nie urwie. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez M a r a s 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Nie zauważyłem, aby przy większych prędkościach coś niepokojącego się działo z moją "resorówką". Przy 120/h nadal idzie jak przyklejona Całe szczęście, że nie mam problemu typu co wybrać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariuszwf Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Moja SAM (sam zrobiłem) resorówka też jest jak przyklejona do asfaltu i nie zamienię jej na przyczepkę na oś skrętną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 W każdym rodzaju przyczepy są plusy i minusy .Jakoś nie widzę przyczepy z hamulcem najazdowym na resorach.I nie widzę przyczepy na resorach na felgach powiedzmy 14 i slipowaniu na plaży z bardzo łagodnym spadkiem przy założeniu slipowania 60 razy w roku. Tak więc trzeba sobie samemu odpowiedzieć jakimi drogami się poruszamy , gdzie się slipujemy, jak często będziemy wodować itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A spotkaliście się z osiami skrętnymi o DMC niższym niż 500kg ?Szacuję wagę mojego zestawu na jakieś 250-300kg i nie ma co ukrywać, oś amortyzuje raczej symbolicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Moja resorówka jest na kołach 15" i bez problemu mogę w pojedynkę slipować 4xgodzinę na wodzie głębokości 10cm. Podwozie to dopiero początek. Ważne co jest na tym podwoziu zamontowane.Wsadziłem w remont tyle kasy, że kupiłbym nową na osi skrętnej. I nie zmieniłbym zdania, gdybym miał to jeszcze raz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 a tą widziałeś , koszt większy , ale nie masz już problemu z przeróbkami http://allegro.pl/przyczepa-podlodziowa-resor-amortyzator-i6840332865.html#thumb/1 Polecam, mam taką i jest świetna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Wiem że można zrobić taki rozstaw kół że łódka wpada w środek ale to inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 I jeszcze słówko o tych resorowanych . Zawsze taka przyczepa resorowana będzie miała środek ciężkości położony o wiele wyżej w porównaniu z osią na wałkach gumowych. I przy większych prędkościach około 90/ 100 km/h nie będzie tak "przyklejona " do asfaltu jak ta na wałkach gumowych.A jadąc na ryby to chyba 98 % drogi pokonujemy po asfalcie a te 2% to poza nim . I jak tymi leśnymi duktami pojedziemy żółwim tempem to nam pupy nie urwie. A spodzina od silnika nie rysuje Ci asfaltu? Nie zauważyłem, aby przy większych prędkościach coś niepokojącego się działo z moją "resorówką". Przy 120/h nadal idzie jak przyklejona Całe szczęście, że nie mam problemu typu co wybrać A z jaką to prędkością wolno się poruszać z przyczepką po naszych drogach? Po torach testujecie je jak bolidy F? Chyba co niektórych fantazja poniosła w osiągach z przyczepką i aerodynamice. Namawiacie do łamania przepisów takimi postami. Gdzie moderator??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A spodzina od silnika nie rysuje Ci asfaltu? A z jaką to prędkością wolno się poruszać z przyczepką po naszych drogach? Po torach testujecie je jak bolidy F? Chyba co niektórych fantazja poniosła w osiągach z przyczepką i aerodynamice. Namawiacie do łamania przepisów takimi postami. Gdzie moderator??? Nigdzie nie widzę wpisu że to prędkość w Polsce, zaś zapędy do zawrotnych prędkości może ostudzą zmiany w karach za wykroczenia drogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Nigdzie nie widzę wpisu że to prędkość w Polsce, zaś zapędy do zawrotnych prędkości może ostudzą zmiany w karach za wykroczenia drogowe.Suwałki to gdzie leżą? A ZS to pewnie Zjednoczone Stany... OK, jerkbait.pl światem stoi z przyczepkami typu SAM i "autobanami"Piotrek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) A spotkaliście się z osiami skrętnymi o DMC niższym niż 500kg ?Szacuję wagę mojego zestawu na jakieś 250-300kg i nie ma co ukrywać, oś amortyzuje raczej symbolicznie.Raczej marne szanse aby dostać mniej niż 500kgAL-KO ,KNOTT, SPP. - nie mają w swojej ofercie mniejszej .A spodzina od silnika nie rysuje Ci asfaltu? A z jaką to prędkością wolno się poruszać z przyczepką po naszych drogach? Po torach testujecie je jak bolidy F? Chyba co niektórych fantazja poniosła w osiągach z przyczepką i aerodynamice. Namawiacie do łamania przepisów takimi postami. Gdzie moderator??? Spoko ,każdy silnik spalinowy ma możliwość podniesienia spodziny prawie do poziomu .Elektryczny nawet do pełnego poziomu .I jak nie zapomnisz o tej czynności przed wyruszeniem na wyścigi po czarnym asfalcie i leśnych duktach poprawiając poprzedni czas na oesach to możesz być spokojny o spodzinę Co do prędkości to jak będziesz jechał osiem dych to Cię ciągniki z naczepą zwane Tirami będą wyprzedzać. A jak trafisz na Litwina to w gacie narobisz ze strachu . Bez przesady, 100 km /h z przyczepą lekką około 500 DMC, to nic nadzwyczajnego oczywiście jak warunki na to pozwalają .Pod warunkiem ,że nie jedziesz Matizem Edytowane 13 Czerwca 2017 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 A ja mam kupiona na forum na osi knota tylko w kołach nie może być więcej jak 1.3 i nic nie bryka jakoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Polecam, mam taką i jest świetna.Tez mam taką i jestem zadowolony.Na jednym ze zdjęć z tej aukcji poznaje chyba nawet moją przyczepę (poprosilem o dodatkowa przeróbkę). Finalnie po zakupie dodalem dodatkowa rolkę, dostroilem przyczepe do kształtow mojej lodzi i dolozylem dodatkowa wyciagarke do samej przyczepy Sent from my SM-G870F using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi