Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Raczej marne szanse aby dostać mniej niż 500kgAL-KO ,KNOTT, SPP. - nie mają w swojej ofercie mniejszej .Spoko ,każdy silnik spalinowy ma możliwość podniesienia spodziny prawie do poziomu .Elektryczny nawet do pełnego poziomu .I jak nie zapomnisz o tej czynności przed wyruszeniem na wyścigi po czarnym asfalcie i leśnych duktach poprawiając poprzedni czas na oesach to możesz być spokojny o spodzinę Co do prędkości to jak będziesz jechał osiem dych to Cię ciągniki z naczepą zwane Tirami będą wyprzedzać. A jak trafisz na Litwina to w gacie narobisz ze strachu . Bez przesady, 100 km /h z przyczepą lekką około 500 DMC, to nic nadzwyczajnego oczywiście jak warunki na to pozwalają .Pod warunkiem ,że nie jedziesz Matizem Od moich gaci to raczej bądź daleko ... Skoro taki kozak z Ciebie to pewnie i Policje przekonasz do swoich argumentów. A Litwinów to ja mijam na codziennie, nie jeżdżą lepiej czy gorzej od innych.Ale jak się trafi na drodze na takiego ignoranta z fantazją jak Ty, to potem powstają takie historie. Problem jest z Tobą na drodze, a nie z innymi, czytając co wypisujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Wyjaśniam moje 120km/h. Na pustej drodze sprawdzałem zachowanie się przyczepki z pontonem, silnikiem i bagażem.Nie chcąc być zawalidrogą, prędkość dostosowuję do innych, czyli zazwyczaj do Tirów. Nie czując nic na haku, czasami zdarzy się chwila zapomnienia. Podkreślam-czasami, sporadycznie.Nie jestem piratem drogowym. Dwa razy w życiu zapłaciłem mandat. Dwa razy za parkowanie na zakazie. Czyli nie piractwo, a gapowe.Piotrek, wolę przyczepkę typu Sam zrobioną własnoręcznie ze stali, niż "fabryczną" za 2-3 tyś. zrobioną oszczędnościowo z papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Suwałki to gdzie leżą? A ZS to pewnie Zjednoczone Stany... OK, jerkbait.pl światem stoi z przyczepkami typu SAM i "autobanami"Piotrek....We wpisie nie było podane gdzie jechał, nie jestem członkiem komisji śledczej żeby zajmować się takimi sprawami mam inne ważniejsze na głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 We wpisie nie było podane gdzie jechał, nie jestem członkiem komisji śledczej żeby zajmować się takimi sprawami mam inne ważniejsze na głowie.Właśnie. Skąd ten wniosek, że po Suwałkach jeżdżę 120/h?Jak jadę na ryby, to nigdy nie przekraczam w mieście, a konkretnie Suwałkach 70km/h Zresztą ogólnie w terenie zabudowanym. 70km/h to górna, w terenie zabudowanym, nieprzekraczalna przeze mnie granica prędkości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 tez tak mysle ze przyczepka "własnorecznie" dopieszczona lub zrobiona przez polskiego producenta jest o niebo lepsza niz jakis BRANDERGRUP jakos tak pisane.ostatnio widziałem przyczepke SYRIUSZ Białej Podlaskiej i własnie brandergrupa za 3 tys to nie ma co porównywac. nie rozumiem jak za 3 tys w przyczepce nie ma uszy do zaczepów pasów zapinających.Nie jestem zwolennikiem osi samoamortyzujących.( skrętnych). sam mam przyczepke z Radomia i mama oś+ resory + amortyzator na jazdowy.z romaną 200 kg cisne 120 i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 BRENDERUP Wystarczy spojrzeć na osprzęt tych przyczep. Np. lampy. Najtańsze z tanich. I reszta również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Panowie jak tylko przytoczyłem co widać pod avatarem. Mam gdzieś ile kto jeździ., byle daleko ode mnie. A chwalenie się łamaniem przepisów jest nie na miejscu gdziekolwiek by to miało miejsce.EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 14 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Panowie jak tylko przytoczyłem co widać pod avatarem. Mam gdzieś ile kto jeździ., byle daleko ode mnie. A chwalenie się łamaniem przepisów jest nie na miejscu gdziekolwiek by to miało miejsce.EOTJuż nigdy, przenigdy nie pojadę więcej na terenie zabudowanym więcej niż 70km/h, a poza terenem zabudowanym więcej niż 80km/h. Czyli będę jeździł zgodnie z obowiązującymi przepisami. Tempomat na 60, 70 lub 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Jak to jest z przyczepką vs via tool ? Trzeba płacić ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 Jak masa zestawu nie przekracza 3.5 tony to nie trzeba płacić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tom3 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Jak to jest z przyczepką vs via tool ? Trzeba płacić ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.Nie masz racji .Są też przyczepy campingowe o DMC 750KG. Nie ma różnicy jak to jest przyczepa , laweta. campingowa czy inna .DMC zestawu jest brana pod uwagę -patrz post #361 Nawet jak masz przyczepę lekką a masa zestawu przekracza 3.5 T to musisz posiadać viatoll . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niko333 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.Chyba nie ma znaczenia co ciągniesz, aby łączne DMC zestawu nie przekraczało 3,5t a maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tom3 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zależy jakim samochodem co holujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niko333 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez niko333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zależy jakim samochodem co holujemyNo jasne, że tak. Jeżeli samochód ma DMC 3,5 tony, to bez opłat już nic nie podepniemy.Znaczenie ma tylko i wyłącznie masa całkowita zestawu. Czyli samochód + przyczepa. A jaki to samochód i jaką przyczepę mamy podpiętą, to nie ma znaczenia. Pod warunkiem, że nasz zestaw nie przekroczy tych 3,5 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy.Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony = 4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Jako ciekawostkę można śmiało napisać ,że czasami kilka kilogramów przekraczamy naszym zestawem i już z automatu mamy viatool.Dlatego przed zakupem przyczepy warto sprawdzić wpisy w DR pojazdu jakie mamy wartości. A przyczepę lekką dopasować do danego pojazdu. Do przewozu łódki nie musimy mieć DMC 750 kg bo w większości wypadków wystarczy powiedzmy DMC 500 kg lub nawet mniej. I o takich wartościach prosimy sprzedawcę aby w homologacji przyczepy było DMC 500 kg, jest to bezpłatne .Po czym udajemy się do WK i i na pełnym legalu rejestrujemy przyczepę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niko333 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony = 4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem.Dzięki za info. Trochę "żyłem" w błędzie z własnego lenistwa bo nie chciało mi się tego sprawdzić w kategorii B o zwiększonej dopuszczalnej masie zestawu dla pojazdu ciągnącego lekką przyczepkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią.e tu masz Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250 a to już się łapie na viatollChyba miałeś na mysli takie coś np. auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc a waga rzeczywista 3800 ew. 4250 Edytowane 25 Czerwca 2017 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250 a to już się łapie na viatollChyba miałeś na mysli takie coś np. auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc a waga rzeczywista 3800 ew. 4250Tak masz rację. Chodziło mi, że jak przekroczysz te dopuszczalne 3,5 tony które masz w dowodach rejestracyjnych, bo przeładujesz zestaw, to nie płacisz viatolu, tylko mandat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kubazmech Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Cześć. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie na Śląsku można wypożyczyć przyczepę podłodziową? Potrzebuję przyczepkę do transportu łódki 440cm x 170cm, ważącej ok 270kg na spory dystans- ok. 1100km. Przyczepę chciałbym wypożyczyć na jakieś trzy, może cztery doby. Jednocześnie proszę o podpowiedź, czy taki sprzęt powinien charakteryzować się czymś specjalnym żeby wygodnie i bezpiecznie przewieźć łódkę na długim dystansie? Czy są jakieś wymagania prawne w Polsce lub Niemczech?- za jakiekolwiek informacje będę bardzo wdzięczny. PS A może ktoś ze Śląska lub okolic chciałby się dogadać w sprawie pożyczenia na parę dni swojej przyczepy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Kuba, pogadaj z ludźmi wożącymi samochody z NL. Nie powinni wziąć dużo za taki kurs, bo do NL i tak jeżdżą na pusto. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kubazmech Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2017 Dzięki Paweł, rozważałem taki sposób ale ma dla mnie wady- potrzebuję żeby łódka była mobilna (na lądzie ) tu, w NL przez jakiś dzień lub dwa- trzeba podjechać do serwisu zamontować silnik, wymienić olej, domontować parę rzeczy a potem zwodować. Obcego gościa z lawetą nie mógłbym tu przetrzymać dwa dni a "mojego" kierowcę (ojciec) z przyczepą- spokojnie.Jeśli ktoś ma propozycję to śmiało, nie będę się mocno targował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi