Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Raczej marne szanse aby dostać mniej  niż 500kg

AL-KO ,KNOTT, SPP. - nie mają w swojej ofercie mniejszej .

Spoko ,każdy silnik spalinowy ma możliwość podniesienia spodziny prawie do poziomu .Elektryczny nawet do pełnego poziomu .I jak nie zapomnisz o tej czynności przed wyruszeniem na wyścigi po czarnym asfalcie   i leśnych duktach poprawiając poprzedni czas na oesach to możesz być spokojny o spodzinę  :lol:

Co do prędkości to jak będziesz jechał osiem dych to Cię ciągniki z naczepą zwane Tirami będą wyprzedzać. A jak trafisz na Litwina to w gacie narobisz ze strachu . Bez przesady, 100 km /h z przyczepą lekką około 500 DMC, to nic nadzwyczajnego oczywiście jak warunki na to pozwalają  .Pod warunkiem ,że nie jedziesz Matizem  :lol:

Od moich gaci to raczej bądź daleko ...  :angry:

Skoro taki kozak z Ciebie to pewnie i Policje przekonasz do swoich argumentów. 

A Litwinów to ja mijam na codziennie, nie jeżdżą lepiej czy gorzej od innych.

Ale jak się trafi na drodze na takiego ignoranta z fantazją jak Ty, to potem powstają takie historie. Problem jest z Tobą na drodze, a nie z innymi, czytając co wypisujesz. :blink:

• Like 1

• 0

Wyjaśniam moje 120km/h. Na pustej drodze sprawdzałem zachowanie się przyczepki z pontonem, silnikiem i bagażem.

Nie chcąc być zawalidrogą, prędkość dostosowuję do innych, czyli zazwyczaj do Tirów. Nie czując nic na haku, czasami zdarzy się chwila zapomnienia. Podkreślam-czasami, sporadycznie.

Nie jestem piratem drogowym. Dwa razy w życiu zapłaciłem mandat. Dwa razy za parkowanie na zakazie. Czyli nie piractwo, a gapowe.

Piotrek, wolę przyczepkę typu Sam zrobioną własnoręcznie ze stali, niż "fabryczną" za 2-3 tyś. zrobioną oszczędnościowo z papieru.

• 0

Suwałki to gdzie leżą? A ZS to pewnie Zjednoczone Stany...:P

OK, jerkbait.pl światem stoi z przyczepkami typu SAM i "autobanami"

Piotrek....

We wpisie nie było podane gdzie jechał, nie jestem członkiem komisji śledczej żeby zajmować się takimi sprawami mam inne ważniejsze na głowie.

• 0

We wpisie nie było podane gdzie jechał, nie jestem członkiem komisji śledczej żeby zajmować się takimi sprawami mam inne ważniejsze na głowie.

Właśnie. Skąd ten wniosek, że po Suwałkach jeżdżę 120/h?

Jak jadę na ryby, to nigdy nie przekraczam w mieście, a konkretnie Suwałkach 70km/h :) Zresztą ogólnie w terenie zabudowanym. 70km/h to górna, w terenie zabudowanym, nieprzekraczalna przeze mnie granica prędkości.

• Like 1

• 0

tez tak mysle ze przyczepka "własnorecznie" dopieszczona lub zrobiona przez polskiego producenta jest o niebo lepsza niz jakis BRANDERGRUP  jakos tak pisane.

ostatnio widziałem przyczepke SYRIUSZ Białej Podlaskiej i własnie brandergrupa za 3 tys to nie ma co porównywac. nie rozumiem jak za 3 tys w przyczepce nie ma uszy do zaczepów pasów zapinających.

Nie jestem zwolennikiem osi samoamortyzujących.( skrętnych). sam mam przyczepke z Radomia i mama oś+ resory + amortyzator na jazdowy.

z romaną 200 kg cisne 120 i jest ok

• 0

Panowie jak tylko przytoczyłem co widać pod avatarem. Mam gdzieś ile kto jeździ., byle daleko ode mnie. A chwalenie się łamaniem przepisów jest nie na miejscu gdziekolwiek by to miało miejsce.

EOT

Już nigdy, przenigdy nie pojadę więcej na terenie zabudowanym więcej niż 70km/h, a poza terenem zabudowanym więcej niż 80km/h. Czyli będę jeździł zgodnie z obowiązującymi przepisami. Tempomat na 60, 70 lub 80. :)

• 0

Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.

Nie masz racji .

Są też przyczepy campingowe o DMC 750KG. Nie ma różnicy jak to jest przyczepa , laweta. campingowa czy inna .DMC zestawu jest brana pod uwagę -patrz post #361

Nawet jak masz przyczepę lekką a masa zestawu przekracza 3.5 T to musisz posiadać viatoll .  

• 0

Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.

Chyba nie ma znaczenia co ciągniesz, aby łączne  DMC zestawu nie przekraczało 3,5t a maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu.

• 0

Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy.

Edytowane przez niko333

• 0

Zależy jakim samochodem co holujemy

No jasne, że tak. Jeżeli samochód ma DMC 3,5 tony, to bez opłat już nic nie podepniemy.

Znaczenie ma tylko i wyłącznie masa całkowita zestawu. Czyli samochód + przyczepa. A jaki to samochód i jaką przyczepę mamy podpiętą, to nie ma znaczenia. Pod warunkiem, że nasz zestaw nie przekroczy tych 3,5 tony.

• 0

Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy.

Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony =  4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.

Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Jako ciekawostkę można śmiało napisać ,że czasami kilka kilogramów przekraczamy naszym zestawem i już z automatu mamy viatool.

Dlatego przed zakupem przyczepy warto sprawdzić wpisy w DR pojazdu jakie mamy wartości. A przyczepę lekką dopasować do danego pojazdu. 

Do przewozu łódki nie musimy mieć DMC 750 kg bo w większości wypadków wystarczy powiedzmy DMC 500 kg lub nawet mniej. I o takich wartościach prosimy sprzedawcę aby w homologacji przyczepy  było DMC 500 kg, jest to bezpłatne .Po czym udajemy się do WK i i na pełnym legalu rejestrujemy przyczepę.

• Like 1

• 0

Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony =  4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.

Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem.

Dzięki za info. Trochę "żyłem" w błędzie z własnego lenistwa bo nie chciało mi się tego sprawdzić w kategorii B o zwiększonej dopuszczalnej masie zestawu dla pojazdu ciągnącego lekką przyczepkę. 

• 0

To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią.

• 0

To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią.e tu masz 

Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250  a to już się łapie na viatoll

Chyba miałeś na mysli takie coś np.  auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc  a waga rzeczywista  3800 ew. 4250

Edytowane przez M a r a s

• 0

Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250  a to już się łapie na viatoll

Chyba miałeś na mysli takie coś np.  auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc  a waga rzeczywista  3800 ew. 4250

Tak masz rację. Chodziło mi, że jak przekroczysz te dopuszczalne 3,5 tony które masz w dowodach rejestracyjnych, bo przeładujesz zestaw, to nie płacisz viatolu, tylko mandat.

• 0

Cześć. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie na Śląsku można wypożyczyć przyczepę podłodziową? Potrzebuję przyczepkę do transportu łódki 440cm x 170cm, ważącej ok 270kg na spory dystans- ok. 1100km. Przyczepę chciałbym wypożyczyć na jakieś trzy, może cztery doby. Jednocześnie proszę o podpowiedź, czy taki sprzęt powinien charakteryzować się czymś specjalnym żeby wygodnie i bezpiecznie przewieźć łódkę na długim dystansie? Czy są jakieś wymagania prawne w Polsce lub Niemczech?- za jakiekolwiek informacje będę bardzo wdzięczny.

PS A może ktoś ze Śląska lub okolic chciałby się dogadać w sprawie pożyczenia na parę dni swojej przyczepy?

• 0

Dzięki Paweł, rozważałem taki sposób ale ma dla mnie wady- potrzebuję żeby łódka była mobilna (na lądzie  :) ) tu, w NL przez jakiś dzień lub dwa- trzeba podjechać do serwisu zamontować silnik, wymienić olej, domontować parę rzeczy a potem zwodować. Obcego gościa z lawetą nie mógłbym tu przetrzymać dwa dni a "mojego" kierowcę (ojciec) z przyczepą- spokojnie.

Jeśli ktoś ma propozycję to śmiało, nie będę się mocno targował.