Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie,

pomocy! :) Chciałbym wymienić łożyska piast bo słyszę czasami dziwne chrobotanie ale nie wiem z czego to jest zrobione.

Od jakiegoś czasu posiadam przyczepke SAM z łódeczką zakupioną jako komplet. Poprzedni właściciel nie robił w przyczepce za wiele, a że nie był jej pierwszym właścicielem także nie ma pojęcia skąd pochodzi oś przyczepy.

Czy po tych fotach jest w stanie mi ktoś pomóc i stwierdzić skąd to pochodzi? Dzięki z góry za pomoc!

post-47637-0-06702200-1504612985_thumb.jpg

post-47637-0-88254800-1504613010_thumb.jpg

post-47637-0-10952300-1504613023_thumb.jpg

post-47637-0-40779600-1504613032_thumb.jpg

post-47637-0-18138200-1504613042_thumb.jpg

post-47637-0-49468400-1504613404_thumb.jpg

• 0

Fikcje literackie zostawmy na boku. W tych rozmiarach i warunkach pracy nie ma to sensu. To nie kołowrotek gdzie kilka razy drożej oznacza różnicę między 6 a 30 PLN. Duże łożyska są drogie, duże hybrydowe bardzo drogie, a 2 duże ceramiczne pewnie zwielokrotniły by znacznie wartość przyczepki.

• 0

Mi oryginalne poleciały po roku od nowości, po zimie ruszyć z miejsca przyczepki nie mogłem. Kupiłem nowe takie same (kasę producent oddał bo przyczepka na gwarancji)

Mechanik wymieniając, smaru jako uszczelnienie dał tyle, że już drugi rok mam z głowy, nic się nie dzieje.

• 0

Kupując przyczepę podłodziową jest więcej jak pewne ,że nie raz wjedziemy nią do wody i cała oś będzie w wodzie.   Dlatego należy zadać sobie trochę trudu i znaleźć przyczepę w której oś będzie miała uszczelnione łożyska  tzw. Waterproof .Knott ma takie osie .

Mam przyczepę na takiej osi juz drugi rok i jest wszystko ok. I dodam ,że są tam łożyska kompaktowe.

Tak to wygląda.  

VLEMMIX%20VI%20825x550.jpg

• Like 3

• 0

Jażeli ktoś robi dużo kilometrów na ryby to wiadomo że łożyska też szybciej się padną ja kupiłem przyczepkę samorobna trochę jeździla poźniej stała około roku po 2 latach ciągania musialem wymienić łożyska i uszczelniacze około 1h pracy i można dalej jeździć.

• 0

W niczym nie przeszkadza że wyciągarka zostaje przy dyszlu ,  pas od wyciągarki opiera się  o rolkę i w końcowej fazie wciągania lódka z ramą kładzie się na dyszlu .

Fajne te rozwiązanie z dwiema ramami . teraz takiej już się nie zrobi szkoda .

.Myślałem nad dodatkową szufladą która zjeżdżała  by z łódką do wody zestaw rolek od bram przesuwnych .Tylko wtedy duże siły działały by na przegub przy haku samochodu do góry , zrywając zestaw ale nadal o takim patencie  dumam .

Chodzi o sprawne wodowanie na skarpach Bugu i starorzeczach .

Natura 2000 nie pozwala na normalny rozwój motorowodniactwa na Bugu .

• 0

Rozwiązanie podobne trochę jak u adam12151 tyle że w części podnoszonej jest przesuwany wózek który przesuwa całą łódkę do tyłu,a dodatkowo, na rozsuwanym wózku jest zamontowany mały wózek prowadzący dziób łodzi.Ma on kluczowe znaczenie przy samodzielnym wodowaniu,a zwłaszcza podbieraniu łodzi ze skarpy.Jeżdżę tym zestawem siedem lat,i oprócz jednego kapcia ,zero problemów

• 0

To może tak jak u mnie (kiedyś już prezentowałem zdjęcia). Oprócz łódki na zawiasach tylna rolka podnoszona w celu łatwiejszego wodowania. Mój patent, sprawdza się od kilkunastu lat.

attachicon.gifWP_20150802_15_17_48_Pro.jpg

attachicon.gifWP_20150802_15_19_09_Pro.jpg

attachicon.gifWP_20150802_15_19_31_Pro.jpg

o to mi chodziło-tu jest dopracowane,ale patent raczej starej firmy ,świdnik, która do dziś produkuje przyczepy.