Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Potwierdzam Spaw -  line moja z płozami cena spoko tylko ja bym teraz zamówił z resorami i teleskopami .Chyba że oś  skrętna Alko  550 kg .nie 750 kg jest za twarda do przyczepek pod łodziowych .

fcb9f065002bd75b8e688e161805c0b9.jpg

Mógłbyś pokazać "z bliska" jak wygląda ten zawias w przyczepce. Fajna strawa taki łamany dyszel i zastanawiam się nad przeróbką u siebie.

• 0

cabage

Masz tu link do gościa z Pisza. Robi dobre przyczepy, w przyzwoitej cenie moim zdaniem. Idzie się z człowiekiem dogadać co do "wyposażenia" w rolki (ilość, jakie, kołyska), płozy itd. Ja nie kupiłem przyczepy bezpośrednio od niego i trochę żałuję, bo później z nim rozmawiałem...

http://allegro.pl/przyczepa-podlodziowa-2-5-3-4-3-4-2-3-5-4-8-4-5-7-i6724863152.html?reco_id=fc9c5aec-ffd9-11e6-97dd-028db0a7c759&ars_rule_id=201

Jeżeli się zdecydujesz, to bierz tylko ten model Ls 4816. Ja kupiłem łódź razem z przyczepą (tą mniejszą Ls 4116) i muszę dyszel przedłużyć...

@mancio,

i co przedłużałeś dyszel w swojej przyczepie? Ja mam przyczepę Niewiadów P400, ale widzę że Twoja jest podobnie skonstruowana. Czyli jest rura o przekroju kwadratowym i na nią nasunięty jest wózek, taka konstrukcja pozwala na regulację długości przyczepy.

Pytanie czy przedłużałeś dyszel czy kupowałeś np w centrozłomie dłuższą rurę i podmieniłeś ze starym dyszlem? Jeśli przedłużałeś to jak to zrobiłeś?

Ja w swojej też potrzebuje wydłużyć dyszel bo troszkę łódź wystaje poza przyczepę. To akurat nie problem, ale problemem jest to że jak wieszam na pawęż swój silnik 40kg 8KM to dźwiga mi do góry przyczepę, a tak się nie powinno jeździć, gdyż musi być nacisk na główkę haka a nie żeby do góry podnosiło. Dotychczas woziłem silnik w bagażniku ale niestety mi to nie służy i mnie kochany lekarz poinformował że mam zalążek przepukliny także szukam wszelkich rozwiązań na przerobienie wszystkiego abym nie musiał dzwigać a jeśli to małe masy.

• 0

No właśnie mam na maksa już przesunięte. Także lipa. A zeby było mało to silnik waży gdzieś 40,5kg mniej więcej (Yamaha F8) a kurde jak ostatnio po przeróbkach mierzyłem to przy 38kg na pawezy nie leci zaczep do góry a przy tych 40,5kg niestety już tak. Także myśle, tak jak mówisz, może brakować 2-5cm :-)

• 0

@mancio,

i co przedłużałeś dyszel w swojej przyczepie? Ja mam przyczepę Niewiadów P400, ale widzę że Twoja jest podobnie skonstruowana. Czyli jest rura o przekroju kwadratowym i na nią nasunięty jest wózek, taka konstrukcja pozwala na regulację długości przyczepy.

Pytanie czy przedłużałeś dyszel czy kupowałeś np w centrozłomie dłuższą rurę i podmieniłeś ze starym dyszlem? Jeśli przedłużałeś to jak to zrobiłeś?

Ja w swojej też potrzebuje wydłużyć dyszel bo troszkę łódź wystaje poza przyczepę. To akurat nie problem, ale problemem jest to że jak wieszam na pawęż swój silnik 40kg 8KM to dźwiga mi do góry przyczepę, a tak się nie powinno jeździć, gdyż musi być nacisk na główkę haka a nie żeby do góry podnosiło. Dotychczas woziłem silnik w bagażniku ale niestety mi to nie służy i mnie kochany lekarz poinformował że mam zalążek przepukliny także szukam wszelkich rozwiązań na przerobienie wszystkiego abym nie musiał dzwigać a jeśli to małe masy.

Kupiłem przyczepę Cymerman spod Wa-wy. Mega profesjonalnie wykonane i ma regulowaną długość dyszla. Dodatkowo tylna przesuwana belka ze światłami, co daje po maxymalnym ściśnięciu wieźć łódkę 3,6m a maxymalnie prawie 5m. Cenowo też tragedii nie było. Gorąco polecam.

• 0

Kupiłem przyczepę Cymerman spod Wa-wy. Mega profesjonalnie wykonane i ma regulowaną długość dyszla. Dodatkowo tylna przesuwana belka ze światłami, co daje po maxymalnym ściśnięciu wieźć łódkę 3,6m a maxymalnie prawie 5m. Cenowo też tragedii nie było. Gorąco polecam.

Możesz mi podać szerokość wewnętrzną między kołami?

• 0

Tak skrzynia między błotnikami.Zamówiłem suski który ma 130 i boję się że za wąska będzie...????

Tylna przesuwana belka daje możliwosc załadowania lodki o dl 5m?

A czy łódka od 3.6 m do 5 m będzie poparta czymkolwiek czy w powietrzu?

Rzucił byś jakieś fotki przyczepy przy max wcisnietej i wyciągniętej belce

Tak to wygląda z Pegazus-em 380 . W przyczepie skróciłem przednią belkę o jakieś 50 cm bo by mi nie weszła do garażu ale spokojnie łajba o wymiarach 470 x 190 wchodzi na przyczepę. Jedynym minusem jest to że łódź siedzi nad błotnikami a nie pomiędzy. Czyli w tylnej szybie widać nic albo tylko łódź, zwał jak zwał :) Tak czy siak prowadzi się jak po sznurku.

post-54838-0-04678700-1517383396_thumb.jpg

post-54838-0-31056300-1517383400_thumb.jpg

post-54838-0-91014300-1517383406_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Na moje oko stanowczo za wysoko łódka leży na przyczepie, oj ciężkie wodowanie będziesz Pan miał. Łódka o większych rozmiarach o ile nie ucieknie się z nią do przodu to regulacja belki do tyłu nic nie daje, bo będzie łódka wisiała bez podparcia, silnik będzie mocno ja giął i będą  się pojawiać pajączki, pęknięcia szczególnie dna łódki itd. Przyczepa na ośce skrętnej ,plastikowe błotniki,  wyjmowana belka - dla mnie najgorsze rozwiązania.... Szkoda też że nie zrobił Ci trepa do chodzenia po całej dł przyczepy - tzn od miejsca wyciagarki....

Zobacz jak to wygląda u mnie -   http://jerkbait.pl/topic/4925-przyczepa-do-%C5%82odzi/page-11 , ja śmiało mogę włożyć łódkę o dł 4.8 bo o tyle mogę przesunąć do przodu dziobownice itd. Gdybym teraz zamawiał przyczepę to poraz kolejny SUSKI - tylko że w nowej wersji tj. opuszczonej o ok 10 cm - wodowanie bajka , myślę że na wodzie 30 cm bez problemu by poszło ;)

Edytowane przez womaly23
  • Like 1