Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

no i super - bardzo dużo zyskasz tym jak opuścisz i nie mam na myśli tylko wodowania ale obniżenie środka ciężkości poprawi prowadzenie się przyczepy ;)

Zaproponował bym Ci jeszcze wywalenie belki - tzn żeby zachować regulację powiedzmy że obciął bym po samych lampach , środek belki wywalił, rejestrację przykręcił do kształtownika pod windą z rolkami gdzies z boku, delikatna przeróbka elektryki i masz bajke;p  błotniki też fajnie założyć metalowe na kształtownikach  do ramy przyczepy tak żeby można sobie wejść do łódki po nich np przy tankowaniu paliwa ;p

• Like 2

• 0

Na moje oko stanowczo za wysoko łódka leży na przyczepie, oj ciężkie wodowanie będziesz Pan miał. Łódka o większych rozmiarach o ile nie ucieknie się z nią do przodu to regulacja belki do tyłu nic nie daje, bo będzie łódka wisiała bez podparcia, silnik będzie mocno ja giął i będą się pojawiać pajączki, pęknięcia szczególnie dna łódki itd. Przyczepa na ośce skrętnej ,plastikowe błotniki, wyjmowana belka - dla mnie najgorsze rozwiązania.... Szkoda też że nie zrobił Ci trepa do chodzenia po całej dł przyczepy - tzn od miejsca wyciagarki....

Zobacz jak to wygląda u mnie - http://jerkbait.pl/topic/4925-przyczepa-do-%C5%82odzi/page-11 , ja śmiało mogę włożyć łódkę o dł 4.8 bo o tyle mogę przesunąć do przodu dziobownice itd. Gdybym teraz zamawiał przyczepę to poraz kolejny SUSKI - tylko że w nowej wersji tj. opuszczonej o ok 10 cm - wodowanie bajka , myślę że na wodzie 30 cm bez problemu by poszło ;)

Właśnie zamawiam tą suski w nowej opuszczonej wersji.Zamówienie składam razem z kolegą z forum jako 2 sztuki i dlatego suski dał nam dodatkowy rabat.Jeśli kogoś interesuje suski to może się pod nas "podłączyć"i skorzystać z dodatkowego rabatu...

• 0
  • 0

Ja jadę zamówić w przyszłym tyg bo nie mogę się dogadać, przez telefon mi Pani powiedziała że wejdzie po długości łódź 460 cm a na maila napisała że trzeba będzie dyszel przedłużyć bo nie wejdzie. Muszę jechać, zmierze i pogadam. Wiem że muszę wziąć 150-160 cm szerokości ale to też nie problem bo to ustalone.

• 0

Zima zima i parę przemyśleń pora było wprowadzić w życie. Pierwsza to wymiana kół z rozmiaru 13 na 15 cali. Złapałem większy prześwit istotny dla mnie na dojazdówkach do slipów ,niestety tylna belka ze światłami wygląda po ostatnim sezonie tragicznie . Dzisiaj wyspawałem konstrukcje i zawiozłem do cynku. Komplet świateł led zanurzalnych rozwiąże sprawę zdejmowania i zakładania belki. I najważniejsze zamówiłem trap na całą długość przyczepy za rozsądne pieniądze. A tak wyglądają moje drogi . Odbiorę mocowania lamp i tablicy z cynkowania to wrzucę fotki.

post-46503-0-79285100-1518294687_thumb.jpg

post-46503-0-69264300-1518294698_thumb.jpg

• 0

Ok jutro wstawię fotki lampy zostały w warsztacie ,kupiłem w sklepie z częściami do ciężarówek.

Takie jak te http://allegro.pl/lampa-tylna-led-glotrac-przyczepy-zespolona-laweta-i7164857338.html .

Edytowane przez Paweł J
  • Like 1

• 0

Samochód Ford Fiesta MK8 2017r. Silnik 1,1l, 86KM. Maksymalna masa przyczepy bez hamulca 565 kg. 

Poradźcie - ma sens podpinać pod takie auto przyczepkę podłodziową (łodź 100kg, silnik 27 kg, tak więc wszystko góra 150 kg) ? Macie doświadczenie, jak by się takie cuś prowadziło? Wstyd się przyznać - prawo jazdy 41 lat  :o  a doświadczenie w jeżdżeniu z przyczepami żadne. Po prostu dotąd nie praktykowałem, a teraz coś mnie zaczyna nosić ....

• 0

Na asfalcie poradzi sobie bez problemu. Wszystko rozbija się o wodowanie. Czy masz dostęp do dobrego slipu ? Bo z dzikiego brzegu może byc różnie. Ale i na to są sposoby. Np. opuszczanie przyczepy na linie, pasie, a samochód oddalony na równiejszym terenie o lepszej przyczepności.

• 0

Zawsze jest sens :) 86 km spokojnie uciągnie przyczepkę, nawet z większą łódką. Trochę zabawy jak masz slip w błocie itp. Czasami się grzebie auto, wtedy najlepiej 4x4.

Ja akurat mam ponton 360 cm, rozłożyłem go 5-6 razy, w tym 2 razy sam i po tych walkach kupiłem przyczepkę, to był jeden z moich najlepszych wędkarskich zakupów.

• Like 1

• 0

Samochód Ford Fiesta MK8 2017r. Silnik 1,1l, 86KM. Maksymalna masa przyczepy bez hamulca 565 kg. 

Poradźcie - ma sens podpinać pod takie auto przyczepkę podłodziową (łodź 100kg, silnik 27 kg, tak więc wszystko góra 150 kg) ? Macie doświadczenie, jak by się takie cuś prowadziło? Wstyd się przyznać - prawo jazdy 41 lat  :o  a doświadczenie w jeżdżeniu z przyczepami żadne. Po prostu dotąd nie praktykowałem, a teraz coś mnie zaczyna nosić ....

Romek, da radę. Nie będzie to autko w zestawie z przyczepką  do wyprzedzania innych osobówek czy też wyprzedzania tirów. Ale na spokojnie nie będąc zawalidrogą aby dojechać nad wodę. A dwa ,skoro producent dał  homologację na taką przyczepę to z sufitu tego nie napisali w salonie. A trzy tak jak napisałeś nie będziesz miał  tej wagi.

Jedna ważna uwaga to koniecznie sprawdź DR samochodu a w nim wpisy dotyczące masy przyczepy i do tych wartości musisz dopasować  przyczepę czyli też jej masy . Kupując nową nie będziesz miał problemu aby dostać homologację z odpowiednim DMC.

• 0

Ekstra. Pogięło ich chyba trochę. Samochód na gwarancji, tak więc hak Forda najtańszy, mocowany na stałe 1170 zł, do tego zestaw elektryczny za 519 zł razem 1689 zł. No i oczywiście montaż ....

Da się to obejść? chyba nie bez utraty gwarancji...