Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Łódka zarejestrowana  na silnik elektryczny jak i na 6 KM patentu  mieć nie muszę  , ale tu gdzie pływam na jez. nie ma slipów , dla tego moje pytanie czy ktoś słyszał żeby jakieś służby się czepiały o wodowanie nie legalne . Prawo weszło przepis martwy a my po staremu wodujemy gdzie nam wygodnie   ;)

• 0

Panowie, jakiś czas temu pisaliśmy o uchwycie na koło zapasowe, które może posłużyć jako koło manewrowe np do wodowania na plaży, gdzie wprowadza się samą przyczepę do wody a potem na lince się ją wyciąga.

Tak jak wspominałem, zrobiłem sobie takie ustrojstwo. Oto zdjęcia z montażu wstępnego. Będę to jeszcze konserwował.

6cd3d3d9f9d4e31751c813611fa67a51.jpg

bf793e7a75b855adca824ae026019fcb.jpg

• Like 7

• 0

Powiedz proszę, gdzie kupiłeś tę przetyczke na sprężynie i czy będziesz likwidował koło podporowe. Mam podobne koło od taczki, piankowe i zastanawiam się nad jego wykorzystaniem.

Ten element nazywany jest: skobel, zasuwa itd. Ten akurat jest dedykowany do pojazdów ciężarowych i nazywa się „RYGIEL skobel BURTY najazdu ZABEZPIECZENIE zamek” - jak wpiszesz to na alledrogo to Ci wyskoczy. Koszt lekko powyżej 11 zł plus wysyłka.

Co do koła manewrowego.

Ostatecznie koło zapasowe będzie jednak z drugiej strony dyszla (odwrotnie jak na zdjęciu wyżej).

Koło manewrowe zostaje bo jest niezbędne właśnie przy manewrowaniu. Poza tym jak podniesiesz wyżej dyszel na kole manewrowym to sprawniej się opuszcza koło zapasowe.

Dzisiaj testowałem i jestem więcej niż zadowolony.

• 0

Przyczyn może być kilka, na początek to 

-masa do sprawdzenia j.w

- niektóre moduły/ instalacje haków holowniczych nie "czytają" świateł led i pojawia się problem ( bardzo mały pobór prądu przez ledy . np. św ,stop to żarówka 21 w a led np. 3 w. 

Masę sprawdź po stronie przyczepy jak i również po stronie auta . Jak masz lub kolega ma sprawną przyczepę to podpięcie jej do Twojego auta coś tam podpowie jak dalej działać.Chyba ,że masz tester gniazda haka i wtyczki przyczepy.

• 0

Więc tak, dziś udało mi się zamknąć procedurę rejestracji przyczepy LEKKIEJ sprowadzonej z US a należy pamiętać że w nie każdym stanie przyczepa jest rejestrowana. Nie było to łatwe

Najpierw należy się udać po numery tymczasowe (przy ciężarowej nie trzeba - można pojechać na lawecie)

następnie do "właściwego" diagnosty, zrobić badanie dodatkowe z wpisem parametrów (pilnować aby wszystko było wpisane)

potem z dokumentami, lepiej zrobić tłumaczenie jednej zbędnej strony więcej niż później się denerwować, najlepiej mieć umowę dwujęzyczną (odchodzą koszty tłumaczenia)

i mamy blachę!

Na początku pisałem lekkiej - ma to znaczenie bo w US miała dmc 2200lb i była bez hamulców. Zestaw fizycznie waży 700kg i lepiej mieć zarejestrowany jako lekka niż dorabiać najazd i zmieniać oś o prawie jazdy nie wspomnę.

trochę więcej biegania ale spokój...

• 0

Zestaw fizycznie waży 700kg i lepiej mieć zarejestrowany jako lekka niż dorabiać najazd i zmieniać oś o prawie jazdy nie wspomnę.

trochę więcej biegania ale spokój...

Ciekawe, czy jak władujesz tam trochę sprzętu wędkarskiego, dołożysz jakiś akumulator, silnik dziobowy albo wyciągarkę, czy dalej będzie poniżej DMC...

Po drugie, nie trzeba robić żadnych uprawnień, aby ciągać przyczepę ciężarową. Wszystko zależy od sumy DMC przyczepy i samochodu.

Edytowane przez karkoszek

• 0

Jeśli auto jest do 3,5t a przyczepa jest lekka i nie przekracza się 4,250t wystarczy prawo jazdy kat B bez B96

Poniżej tekst przepisu

Art. 6

1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania(…)

6) kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,

b ) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,

C) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz zprzyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowitazespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,

d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

(…)

2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, któregodopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, którazdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem doprawa jazdy.

Edytowane przez wuran

• 0

Aby holowanie przyczepy konkretnym autem odbywało się zgodnie z przepisami, muszą być spełnione następujące warunki:

1. DMC przyczepy (F.2) musi być mniejsze niż wartość z pola O.1 lub O.2 dowodu rejestracyjnego auta (w zależności czy nasza przyczepa posiada hamulec najazdowy, czy nie).
  2. Suma wartości DMC przyczepy (F.2) i DMC pojazdu (F.2) musi być mniejsza niż wartość z pola F.3 dowodu rejestracyjnego auta.
  3. Stosunek DMC pojazdu (F.2) do DMC przyczepy (F.2) musi wynosić co najmniej 1,33, jeżeli przyczepa posiada hamulec najazdowy.
  4. DMC pojazdu (F.2) musi być większe od DMC przyczepy (F.2).

• 0

W dowodzie rejestracyjnym masz wpisany  jaki ciężar możesz ciągnąć  z hamulcem  i bez hamulca , pierwsze co policja sprawdza . Moje auto ma 700 KG bez hamulca a przyczepa ma 750 kg i już miałem problem ,nie ważne że jest pusta ale ma 750 kg . Przyczepy pod łodzie mają  500 kg i 750 kg Miej to na uwadze