Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niko333 Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Widzę że czytanie ze zrozumieniem boli :/Pokaż gdzie w dowodzie rejestracyjnym samochodu mówią o dmc przyczepy - ja chyba zwariuje... Może tak, bo myślę że matematykę każdy w podstawówce miał 1=1 prawdaA=A prawdaMMC =DMC fałsz He Proszę przeczytać https://forum.karawaning.pl/topic/10944-dmc-a-max-masa-ca%C5%82kowita/page/4/ Policja swoje ITD swoje - czuje ze łatwo się z tego wymigac Pewnie, że czytanie ze zrozumieniem nie boli. Jako, że pisałem z telefonu, opisałem sytuację trochę na skróty, bez wchodzenia w różnicę MMC i DMC. Powinienem napisać, że podczas kontroli porównują dane z pozycji O dowodu rejestracyjnego holownika do pozycji F z dowodu przyczepki. Ale pewnie mają podstawy prawne (lub też interpretację prawną zgodną z tokiem myślenia służ, że MMC lub DMC przyczepki nie może być większe od danych z pozycji O holownika skoro chcą zabraniać dalszej jazdy. W sądzie w naszych realiach jest to gra słów, ze wskazaniem racji służb i dobrze jeśli po drodze nie było żadnego wypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz90 Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Słuchajcie mam lekki mętlik:Chodzi o samochód:F1=2130kgF2=2130kg F3=3830kg Przyczepe jaką chce ciągnąć ma DMC =600kgMożna bez viatola czy nie? Bo słyszałem opinie ,że rozbija sie o to F3 w viatolu i że w moim przypadku viatol jak psu kość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) nie, liczy się gdy przekroczysz 3,5 tony jako sumę DMC z pola F2 przyczepy i samochoduhttps://www.viatoll.pl/pl/pojazdy-osobowe-system-manualny/system-manualny/pojazdy-podlegajace-obowiazkowi-oplaty-elektronicznejprzecież połowa samochodów musiałaby płacić Viatol gdyby chodziło o pole F3 w Dowodzie rejestracyjnym pojazdu, przepis zobowiązuje do opłat za Samochód osobowy z przyczepą o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej pojazdu i przyczepy powyżej 3,5 tony. czyli suma DMC konkretnego zestawu będącego na drodze a nie hipotetycznego zestawu jaki jest dopuszczony w DR pojazdu. Tylko tak można to zweryfikować na podstawie dokumentów które ma kierowca (choć teraz już nawet nie musi ich posiadać przy sobie), bo inaczej każdy samochód trzeba byłoby ważyć, a to robią tylko w skrajnych przypadkach gdy mają podejrzenie o przeładowaniu zestawu Edytowane 5 Maja 2019 przez wedkarski365 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Mam nadzieję że Marek nie będzie miał żalu o to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 nie zamieściło zał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Tyle mówi "drogówka" Viatoll to już zupełnie inna para kaloszy - tu w ustawie już jest DMC zestawu, oczywiście przekręt jak zawsze. W konsultacjach społecznych było auto powyżej 3,5 a w ustawie...Można wydrukować i w dowód rejestracyjny Edytowane 6 Maja 2019 przez Robert Dorado 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Mam nadzieję że Marek nie będzie miał żalu o to nie zamieściło zał. No i dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Odnośnie jaką przyczepę można ciągnąć ROZMOWA Z DROGÓWKĄ NP. mój przypadek mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca , a przyczepa ma 750 kg ciężar całkowity NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ mają prawo odpiąć przyczepę i kierowca szuka drugie auto które może ciągnąć 750 kg . ponieważ samochód nie ma na więcej homologacji DLA NIEDOWIARKÓW PODAJĘ NR 42 665 25 21 Wydział ruchu drogowego w Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Bo są niedouczeni, po prostu a my NIE ZNAMY PRAWASkoro odpowiedź od generalnego inspektora transportu drogowego Ci nie wystarcza to nie wiem co jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Bo są niedouczeni, po prostu a my NIE ZNAMY PRAWASkoro odpowiedź od generalnego inspektora transportu drogowego Ci nie wystarcza to nie wiem co jeszcze...Podałem numer zadzwoń i powiedz im że są niedouczeni , tam Ci paragrafami wyjaśnią , a po tej rozmowie napisz co UZGODNILIŚCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Podałem numer zadzwoń i powiedz im że są niedouczeni , tam Ci paragrafami wyjaśnią , a po tej rozmowie napisz co UZGODNILIŚCIE Przedstawiłes w rozmowie telefonicznej te odp z ITD?Generalnie policja korzysta z pomocy, opinii itp ITD jeśli chodzi o takie tematy i trochę wierzyć mi się nie chce ze nagle maja inne zdanie.... Cały czas odnoszę wrażenie za policja ślepo idzie w dmc a nie MMC co znacząco zmienia postać sprawy... Edytowane 6 Maja 2019 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca , a przyczepa ma 750 kg ciężar całkowity NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ w rozmowie podałeś ciężar całkowity (rzeczywisty) czy dopuszczalny ciężar całkowity bo to dwie różne wartościPrzy pierwszej oczywiście że nie masz prawa tym autem dalej jechać z przyczepą przy drugiej aby to ocenić (a jesteś pewien wagi że jest niższa niż w DR) muszą zważyć przyczepkę Edytowane 6 Maja 2019 przez Robert Dorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Odnośnie jaką przyczepę można ciągnąć ROZMOWA Z DROGÓWKĄ NP. mój przypadek mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca , a przyczepa ma 750 kg ciężar całkowity NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ mają prawo odpiąć przyczepę i kierowca szuka drugie auto które może ciągnąć 750 kg . ponieważ samochód nie ma na więcej homologacji DLA NIEDOWIARKÓW PODAJĘ NR 42 665 25 21 Wydział ruchu drogowego w ŁodziTwoja przyczepa ma w dowodzie dmc 750 ale na pusto waży 200 i to jest na te chwile MMC i to jest spora różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Na pusto waży 210 , patrzę w wyciąg z homologacji , ale nawet pustej nie mogę ciągnąć . I teraz masz przyczepę pod łódkę nie 500 a 750 i leżysz , bo maksymalna masa pojazdu przekracza wartość jaką może ciągnąć pojazd w moim przypadku 700 kg . Dla tego będę zmieniał homologację na mniejszy ciężar żeby mieć spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Właśnie że nie, zgodnie z pismem do Marka możesz - w dowodzie samochodu masz maksymalna masę całkowitą przyczepy a nie dopuszczalną.zresztą zmieniaj może to dla Ciebie lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Właśnie że nie, zgodnie z pismem do Marka możesz - w dowodzie samochodu masz maksymalna masę całkowitą przyczepy a nie dopuszczalną.zresztą zmieniaj może to dla Ciebie lepsze rozwiązanie.,, w dowodzie samochodu masz maksymalna masę całkowitą przyczepy ,,- jest 700 a maksymalna masę całkowitą przyczepy jest - 750 i kuziwa o te 50 kg chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Weź dowód od przyczepy i przeczytaj DOKŁADNIE jak nazywa się ten parametr określony jako 750 kg a potem jeszcze raz co przed chwila napisałeś i leć po browara odbiorę przy najbliższej okazji - tylko przeczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 banziq Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Panowie dla viatola liczą się dwie wielkości DMC pojazdu i DMC przyczepy jeżeli suma przekracza 3,5T to musisz mieć viatola nie ważne czy jedziesz sam z pustą przyczepą czy na full i załadowaną przyczepą (masa własna+ładunek=DMC przyczepy)Przekład DMC auta 2950 to przyczepa o max. DMC 550 oczywiście zawsze możesz ciągnąc przyczepą np. z DMC 750 tylko na krajówkach autostradach musisz mieć viatoll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 banziq Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) A co do przyczepy to możesz ciągnąć każdym autem tz. przyczepę lekką do 750kg pod warunkiem że rzeczywista masa przyczepy nie przekracza masy pojazdu ciągnącego Edytowane 6 Maja 2019 przez Banzaiq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Weź dowód od przyczepy i przeczytaj DOKŁADNIE jak nazywa się ten parametr określony jako 750 kg a potem jeszcze raz co przed chwila napisałeś i leć po browara odbiorę przy najbliższej okazji - tylko przeczytajF1 maksymalna masa całkowita 750 F2 750 G 210 . Dawaj na priv telefon to Ci zrobię zdjęcie homologacji OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Miałem kiedyś kontrolę na drodze i obylo się bez pouczenia i mandatu. Może się nie znali.Jak kupowałem przyczepe to miałem starą vectre gdzie mogłem ciągać jak dobrze pamiętam 700 kg pani zapytała czy chcę homologacje na 500 czy 650 poprosiłem o 500 ale przyszła kolejna mądra osoba powiedziała bierze pan na 650 będzie dobrze.Jakie było moje zdziwienie jak kupiłem większy samochód a tam jest 500kg całe szczęście że mam na ryby 10 km. Ale cały czas o tym myśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Syn ma Seata 2 litry i już ma 750 , a moje auto ma 1. 6 l i ma 700 , i miałem z tym problem . Jak by miały hamulec najazdowy nie ma problemu a tak jest . Zależy na kogo trafisz Edytowane 6 Maja 2019 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 F2 dopuszczalna masa całkowita, w dowodzie auta masz napisane że możesz ciągnąć przyczepę o maksymalnej wadze 700kg(i tak mówi ustawa o rzeczywistej wadze), pokaż mi gdzie w dowodzie przyczepy jest rzeczywista waga (w danej chwili kiedy jedziesz) przyczepy. Jest tylko maksymalna waga i dopuszczalna, żeby policjant na drodze mógł określić wagę musi cię zważyć i koniec. Zacznij rozróżnić dwa parametry z dowodu rzeczywistą wagę i dopuszczalną.Ja opieram się na odpowiedzi GIT którą zamieściłem. Jak masz możliwość (zważ się) to zmniejsz DMC na 600 kg, większość dużych 4x4 ma DMC 2800 - 2900 kg będziesz jechał bez viatola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Pawlo29 kurde walnij piwo albo dwa to może mrówki dobiegna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Chłopie na drodze odpinasz przyczepę , bo dowód nie pozwala Ci ją ciągnąc , a jak zobaczą że jest przeciążona przyczepa i w tedy Cię zważą Masz DODATKOWĄ PAJĘ . Jedyne co można to F1 zbić na 600 ,co zamierzam zrobić . Ty opierasz się na kimś , a ja dowiadywałem się u ludzi którzy Cię zatrzymają i zakażą dalszej jazdy , widać bałeś się zadzwonić i na własne uszy to usłyszeć . Jak będziesz widział drogówkę zapytaj się co i jak i z nimi dyskutuj , bo ja już wysiadam z tłumaczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi