Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Widzę że czytanie ze zrozumieniem boli :/

Pokaż gdzie w dowodzie rejestracyjnym samochodu mówią o dmc przyczepy - ja chyba zwariuje...

Może tak, bo myślę że matematykę każdy w podstawówce miał :)

1=1 prawda

A=A prawda

MMC =DMC fałsz

He

Proszę przeczytać

https://forum.karawaning.pl/topic/10944-dmc-a-max-masa-ca%C5%82kowita/page/4/

Policja swoje ITD swoje - czuje ze łatwo się z tego wymigac

Pewnie, że czytanie ze zrozumieniem nie boli. Jako, że pisałem z telefonu, opisałem sytuację trochę na skróty, bez wchodzenia w różnicę MMC i DMC. Powinienem napisać, że podczas kontroli porównują  dane z pozycji O dowodu rejestracyjnego holownika do pozycji F z dowodu przyczepki. Ale pewnie mają podstawy prawne (lub też interpretację prawną zgodną z tokiem myślenia służB), że MMC lub DMC przyczepki nie może być większe od danych z pozycji O holownika skoro chcą zabraniać dalszej jazdy. W sądzie w naszych realiach jest to gra słów, ze wskazaniem racji służb i dobrze jeśli po drodze nie było żadnego wypadku.

• Like 1

• 0

nie, liczy się gdy przekroczysz 3,5 tony jako sumę DMC z pola F2 przyczepy i samochodu

https://www.viatoll.pl/pl/pojazdy-osobowe-system-manualny/system-manualny/pojazdy-podlegajace-obowiazkowi-oplaty-elektronicznej

przecież połowa samochodów musiałaby płacić Viatol gdyby chodziło o pole F3 w Dowodzie rejestracyjnym pojazdu,

przepis zobowiązuje do opłat za Samochód osobowy z przyczepą o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej pojazdu i przyczepy powyżej 3,5 tony. czyli suma DMC konkretnego zestawu będącego na drodze a nie hipotetycznego zestawu jaki jest dopuszczony w DR pojazdu. Tylko tak można to zweryfikować na podstawie dokumentów które ma kierowca (choć teraz już nawet nie musi ich posiadać przy sobie), bo inaczej każdy samochód trzeba byłoby ważyć, a to robią tylko w skrajnych przypadkach gdy mają podejrzenie o przeładowaniu zestawu

Edytowane przez wedkarski365

• 0

Tyle mówi "drogówka" Viatoll to już zupełnie inna para kaloszy - tu w ustawie już jest DMC zestawu, oczywiście przekręt jak zawsze. W konsultacjach społecznych było auto powyżej 3,5 a w ustawie...

Można wydrukować i w dowód rejestracyjny

Edytowane przez Robert Dorado
  • Like 1

• 0

Odnośnie jaką przyczepę można ciągnąć   ROZMOWA Z DROGÓWKĄ     NP. mój przypadek    mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca  , a przyczepa ma 750 kg  ciężar całkowity   NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ   mają prawo odpiąć przyczepę  i kierowca szuka drugie auto które może ciągnąć  750 kg  . ponieważ samochód nie ma na więcej homologacji  DLA NIEDOWIARKÓW PODAJĘ NR 42  665 25 21  Wydział ruchu  drogowego w Łodzi  

• 0

Bo są niedouczeni, po prostu a my NIE ZNAMY PRAWA

Skoro odpowiedź od generalnego inspektora transportu drogowego Ci nie wystarcza to nie wiem co jeszcze...

Podałem  numer zadzwoń i powiedz im że są niedouczeni ,  tam Ci paragrafami wyjaśnią  , a po tej rozmowie napisz co UZGODNILIŚCIE     :D

• 0

Podałem numer zadzwoń i powiedz im że są niedouczeni , tam Ci paragrafami wyjaśnią , a po tej rozmowie napisz co UZGODNILIŚCIE :D

Przedstawiłes w rozmowie telefonicznej te odp z ITD?

Generalnie policja korzysta z pomocy, opinii itp ITD jeśli chodzi o takie tematy i trochę wierzyć mi się nie chce ze nagle maja inne zdanie....

Cały czas odnoszę wrażenie za policja ślepo idzie w dmc a nie MMC co znacząco zmienia postać sprawy...

Edytowane przez womaly23

• 0

mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca  , a przyczepa ma 750 kg  ciężar całkowity   NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ  

w rozmowie podałeś ciężar całkowity (rzeczywisty) czy dopuszczalny ciężar całkowity bo to dwie różne wartości

Przy pierwszej oczywiście że nie masz prawa tym autem dalej jechać z przyczepą przy drugiej aby to ocenić (a jesteś pewien wagi że jest niższa niż w DR) muszą zważyć przyczepkę

Edytowane przez Robert Dorado

• 0

Odnośnie jaką przyczepę można ciągnąć ROZMOWA Z DROGÓWKĄ NP. mój przypadek mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca , a przyczepa ma 750 kg ciężar całkowity NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ mają prawo odpiąć przyczepę i kierowca szuka drugie auto które może ciągnąć 750 kg . ponieważ samochód nie ma na więcej homologacji DLA NIEDOWIARKÓW PODAJĘ NR 42 665 25 21 Wydział ruchu drogowego w Łodzi

Twoja przyczepa ma w dowodzie dmc 750 ale na pusto waży 200 i to jest na te chwile MMC i to jest spora różnica

• 0

Na pusto waży 210  , patrzę w wyciąg z homologacji  , ale nawet pustej nie mogę ciągnąć  . I teraz masz przyczepę pod łódkę  nie 500 a 750 i leżysz ,  bo maksymalna masa pojazdu przekracza  wartość  jaką może ciągnąć pojazd w moim przypadku 700 kg  . Dla tego będę zmieniał homologację na mniejszy ciężar żeby mieć spokój 

• 0

Właśnie że nie, zgodnie z pismem do Marka możesz - w dowodzie samochodu masz maksymalna masę całkowitą przyczepy a nie dopuszczalną.

zresztą zmieniaj może to dla Ciebie lepsze rozwiązanie.

,, w dowodzie samochodu masz maksymalna masę całkowitą przyczepy ,,-  jest 700    a  maksymalna masę całkowitą przyczepy jest   - 750    i  kuziwa  o te 50 kg chodzi 

• 0

Panowie dla viatola  liczą się dwie wielkości DMC pojazdu i DMC przyczepy jeżeli suma przekracza 3,5T to musisz mieć viatola nie ważne czy jedziesz sam z pustą przyczepą czy na full i załadowaną przyczepą (masa własna+ładunek=DMC przyczepy)

Przekład DMC auta 2950 to przyczepa o max. DMC 550 oczywiście zawsze możesz ciągnąc przyczepą np. z DMC 750 tylko na krajówkach autostradach musisz mieć viatoll

• 0

Weź dowód od przyczepy i przeczytaj DOKŁADNIE jak nazywa się ten parametr określony  jako 750 kg a potem jeszcze raz co przed chwila napisałeś i leć po browara odbiorę przy najbliższej okazji - tylko przeczytaj

F1  maksymalna masa całkowita  750   F2  750   G 210 . Dawaj na priv telefon to Ci zrobię  zdjęcie  homologacji  OK 

• 0

Miałem kiedyś kontrolę na drodze i obylo się bez pouczenia i mandatu. Może się nie znali.

Jak kupowałem przyczepe to miałem starą vectre gdzie mogłem ciągać jak dobrze pamiętam 700 kg pani zapytała czy chcę homologacje na 500 czy 650 poprosiłem o 500 ale przyszła kolejna mądra osoba powiedziała bierze pan na 650 będzie dobrze.

Jakie było moje zdziwienie jak kupiłem większy samochód a tam jest 500kg całe szczęście że mam na ryby 10 km. Ale cały czas o tym myśle.

• 0

F2 dopuszczalna masa całkowita, w dowodzie auta masz napisane że możesz ciągnąć przyczepę o maksymalnej wadze 700kg(i tak mówi ustawa o rzeczywistej wadze), pokaż mi gdzie w dowodzie przyczepy jest rzeczywista waga (w danej chwili kiedy jedziesz) przyczepy. Jest tylko maksymalna waga i dopuszczalna, żeby policjant na drodze mógł określić wagę musi cię zważyć i koniec. Zacznij rozróżnić dwa parametry z dowodu rzeczywistą wagę i dopuszczalną.

Ja opieram się na odpowiedzi GIT którą zamieściłem. Jak masz możliwość (zważ się) to zmniejsz DMC na 600 kg, większość dużych 4x4 ma DMC 2800 - 2900 kg będziesz jechał bez viatola.

• 0

Chłopie   na drodze odpinasz przyczepę  ,  bo dowód nie pozwala Ci ją ciągnąc ,  a jak zobaczą że jest  przeciążona przyczepa i w tedy Cię zważą Masz DODATKOWĄ PAJĘ  .  Jedyne co można to F1  zbić na 600 ,co zamierzam zrobić . Ty opierasz się na kimś , a ja dowiadywałem się u ludzi którzy Cię zatrzymają  i zakażą dalszej jazdy , widać bałeś się zadzwonić i na własne uszy to usłyszeć . Jak będziesz widział drogówkę zapytaj się co i jak i z nimi dyskutuj ,  bo ja już wysiadam z tłumaczeniem