Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak gadałem z Suskim to mówił , ze żeby przyczepa się dobrze prowadziła to nacisk na hak musi być waga przyczepy plus minimum 20 kilo . Ja mam Traca z przodu pontonu z kotwica i wyciągarka elektryczna i ledwo podnoszę łapiąc za dyszel .

To hak ma ciągnąć czy dźwigać ?

Mój hak ma dopuszczalny nacisk 120 kg i w zależności jaką przyczepę zapinam tak staram się aby nacisk na hak był odpowiedni. Podłodziowa - jej masa około 350 kg a nacisk +- 40 kg inna przyczepa o masie 1500 kg ma nacisk +- 75 kg.

Jak nacisk będzie za mały to będzie miała tendencję do "zamiatania tyłem" co w skrajnych przypadkach może przejąć sterowanie całym zestawem i pociągnąć cały zestaw np. do rowu. 

Za duży nacisk na hak  powoduje podniesienie przodu samochodu co w tym wypadku  też jest niebezpieczne bo tracimy kontrolę nad kierowaniem zestawem bo przednia oś samochodu jest odciążona.

• Like 2

• 0

Właśnie zrobiłem pomiary z użyciem wagi. Nacisk na wysokości kuli haka wynosi u mnie 46 kg. Łódź z silnikiem pełnym zbiornikiem i akumulatorem.Na haku oznaczenie 75 kg lub 85 kg dla 4 motion.

Jak już jechałeś z zestawem i jest ok to tak zostaw.

Co do "możliwości" haka.

Homologacja haka a instrukcja samochodu to dwie inne sprawy.

I tak , w instrukcji samochodu mamy np. nacisk pionowy max 75 kg a uciąg czyli DMC przyczepy powiedzmy 1800kg.

Producentów haków mamy od groma i najlepszym rozwiązaniem jest kupno haka o nieco wyższych parametrach niż to co mówi nam instrukcja samochodu. Pamiętając żeby w tym przypadku nie "poprawiać" fabryki . Czyli jak kupimy hak o większych możliwościach nie przekraczajmy tych z instrukcji samochodu jakby nie było to też jest on homologowany.

Może być tak ,że kupimy hak o mniejszych możliwościach i niestety nie możemy ich przekraczać mimo ,że samochód jest przystosowany na więcej.

Edytowane przez M a r a s

• 0

Jak gadałem z Suskim to mówił , ze żeby przyczepa się dobrze prowadziła to nacisk na hak musi być waga przyczepy plus minimum 20 kilo . Ja mam Traca z przodu pontonu z kotwica i wyciągarka elektryczna i ledwo podnoszę łapiąc za dyszel .

Coś chyba nie do końca....

Przyczepa waży pewnie ok 200kg.

220 nacisk jest niemożliwy.

• 0

Napiszę z własnego doświadczenia , przyczepy zawsze pakuję tak aby ciężar był większy na hak , jednocześnie abym mógł go podnieść . Nie bawię się w warzenie , bo nikt normalny takich rzeczy nie robi ,a mowa o przyczepach lekkich nie o tirowych przyczepach . Nie wolno ładować na tył dużego ciężaru bo przy odpięciu przyczepy dyszel nam zęby wybije , a jak będzie silnik z tyłu to możemy go uszkodzić , następna sprawa taką przyczepką ciężko się manewruje bo dyszel ucieka do góry . Niby proste , ale nie wszyscy o tym pamiętają , a puziniej się męczą że przyczepka jedzie gdzie chce

• Like 1

• 0

Zgadzam się z tym filmem i rozłożeniem mas,ale tutaj nie pasuje mi os tej przyczepki na taśmie,która jest centralnie na środku zestawu...która przyczepka podlodziowa ma os na środku? Z reguły jest to 1/4 1/3 długości...nie wyobrażam sobie wozić łodzi np 5m i mieć oś w połowie...chciałbym zobaczyć ten sam film to samo doświadczenie ale z osią przesuniętą ku tyłowi

• 0

Istnieje takie pojęcie jak dopuszczalny nacisk na hak - z reguły jest to 50/70 kg.choć nieraz znacznie więcej, i nie zaleca się zbytniego przekraczania tych wartości bo to niezdrowe i dla haka i dla zawieszenia. Jaki powinien być  optymalny nacisk  to zależy od przyczepy,w każdym  razie ma być dość ciężko. 

• 0

Jeśli dacie rady podnieść dyszel tak z 15 cm nad kulę haka nie popuszczając w spodnie i przyczepka nie wskazuje na przeciwwagę jest dobrze załadowane.

Miałem taką przygodę , zapakowałem przyczepę i rano wyjechałem , w drodze stwierdziłem że się  to auto strasznie prowadzi  , zawsze przyczepa szła jak po sznurku  , a tym razem było inaczej . Dopiero na miejscu zobaczyłem że , żona dołożyła mi 4 ciężkie  kartony na tył przyczepy  . Tak jak Robert . B napisał ,  zawsze ciężar na przyczepie musi być z głową rozłożony . Do łódki też można włożyć pakunki i rozłożyć ciężar , a wątek  o  przyczepkach i łódkach na nich przewożonych  ;)

Edytowane przez pawlo29

• 0

Ja mam suskiego i przesuwałem oś, jest cofnięta do tyłu jakieś 20cm od pomarańczowego światła na ramie (myślę że w tym modelu przyczepy to światło jest w tym samym miejscu..chyba że się mylę) tzn. tylny cybant mocujący jest mniej więcej w tej odl. Sama przyczepa jak podaje specyfik. 200kg + na przyczepie ponad 300kg, no i ważyłem nacisk na hak (wagą łazienkową) to coś wychodziło ok. 50-60 kg. Nacisk na hak w aucie mam 350 kg. Dam radę unieść dyszel, dobrze się prowadzi...

Edytowane przez pio76

• 0

Ja żeby u siebie podnieść dyszel musiałbym po podniesieniu zmieniać rajtuzy ....

Nie kombinowałem z przesunięciem osi ale z tego co pamiętam przesunąłem łódź bardziej do przodu

Muszę to dzisiaj sprawdzić.

Wziąłem krzesło, wagę łazienkową i nie ma się co dziwić, że nie mogę tego podnieść. 96,3 kg - czyli trochę mnie poniosło z przesuwaniem tej łódki :)

Edytowane przez kruz

• 0

Panowie,

Robiłem przegląd przyczepki i kurde takie coś znalazłem na oponach.

To już chyba szrot co?

Bieżnik ma prawie 9mm głębokości.

Ale martwi mnie te pęknięcie wzdłuż. Mam tak na obu oponach i tylko w tym zewnętrzny rowku.

e541d44dbd6cdb3da0c06282c93c15b8.jpg

7e05b22b3d24c4047e4e778173c4a3b2.jpg

Opony do wymiany .To normalne ze bieznik jest jeszcze ok bo lodzi nie ciágasz codziennie ale to pékniécie oznacza ze opona jest do wywalenia

• Like 1