Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Jak gadałem z Suskim to mówił , ze żeby przyczepa się dobrze prowadziła to nacisk na hak musi być waga przyczepy plus minimum 20 kilo . Ja mam Traca z przodu pontonu z kotwica i wyciągarka elektryczna i ledwo podnoszę łapiąc za dyszel .To hak ma ciągnąć czy dźwigać ? Mój hak ma dopuszczalny nacisk 120 kg i w zależności jaką przyczepę zapinam tak staram się aby nacisk na hak był odpowiedni. Podłodziowa - jej masa około 350 kg a nacisk +- 40 kg inna przyczepa o masie 1500 kg ma nacisk +- 75 kg. Jak nacisk będzie za mały to będzie miała tendencję do "zamiatania tyłem" co w skrajnych przypadkach może przejąć sterowanie całym zestawem i pociągnąć cały zestaw np. do rowu. Za duży nacisk na hak powoduje podniesienie przodu samochodu co w tym wypadku też jest niebezpieczne bo tracimy kontrolę nad kierowaniem zestawem bo przednia oś samochodu jest odciążona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Właśnie zrobiłem pomiary z użyciem wagi. Nacisk na wysokości kuli haka wynosi u mnie 46 kg. Łódź z silnikiem pełnym zbiornikiem i akumulatorem.Na haku oznaczenie 75 kg lub 85 kg dla 4 motion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Właśnie zrobiłem pomiary z użyciem wagi. Nacisk na wysokości kuli haka wynosi u mnie 46 kg. Łódź z silnikiem pełnym zbiornikiem i akumulatorem.Na haku oznaczenie 75 kg lub 85 kg dla 4 motion.Jak już jechałeś z zestawem i jest ok to tak zostaw. Co do "możliwości" haka.Homologacja haka a instrukcja samochodu to dwie inne sprawy.I tak , w instrukcji samochodu mamy np. nacisk pionowy max 75 kg a uciąg czyli DMC przyczepy powiedzmy 1800kg.Producentów haków mamy od groma i najlepszym rozwiązaniem jest kupno haka o nieco wyższych parametrach niż to co mówi nam instrukcja samochodu. Pamiętając żeby w tym przypadku nie "poprawiać" fabryki . Czyli jak kupimy hak o większych możliwościach nie przekraczajmy tych z instrukcji samochodu jakby nie było to też jest on homologowany. Może być tak ,że kupimy hak o mniejszych możliwościach i niestety nie możemy ich przekraczać mimo ,że samochód jest przystosowany na więcej. Edytowane 25 Maja 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 600 km zrobione i jest super???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Jak gadałem z Suskim to mówił , ze żeby przyczepa się dobrze prowadziła to nacisk na hak musi być waga przyczepy plus minimum 20 kilo . Ja mam Traca z przodu pontonu z kotwica i wyciągarka elektryczna i ledwo podnoszę łapiąc za dyszel .Coś chyba nie do końca....Przyczepa waży pewnie ok 200kg.220 nacisk jest niemożliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Pewnie chodzi o nacisk nieobciazonej przyczepy na hak + 20 kg a nie mase przyczepy + 20 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radmac5 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 To chyba trochę dużo, sprawdź na haku jaki ma maksymalny nacisk.w dowodzie nie ma takich informacji ( max waga przyczepy mam 3500kg ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Napiszę z własnego doświadczenia , przyczepy zawsze pakuję tak aby ciężar był większy na hak , jednocześnie abym mógł go podnieść . Nie bawię się w warzenie , bo nikt normalny takich rzeczy nie robi ,a mowa o przyczepach lekkich nie o tirowych przyczepach . Nie wolno ładować na tył dużego ciężaru bo przy odpięciu przyczepy dyszel nam zęby wybije , a jak będzie silnik z tyłu to możemy go uszkodzić , następna sprawa taką przyczepką ciężko się manewruje bo dyszel ucieka do góry . Niby proste , ale nie wszyscy o tym pamiętają , a puziniej się męczą że przyczepka jedzie gdzie chce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Dorado Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Dzięki Robert! Właśnie szukałem tego filmiku.Dlatego odpowiednie wyważenie jest tak ważne.Ale żeby liczyć kg..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Zgadzam się z tym filmem i rozłożeniem mas,ale tutaj nie pasuje mi os tej przyczepki na taśmie,która jest centralnie na środku zestawu...która przyczepka podlodziowa ma os na środku? Z reguły jest to 1/4 1/3 długości...nie wyobrażam sobie wozić łodzi np 5m i mieć oś w połowie...chciałbym zobaczyć ten sam film to samo doświadczenie ale z osią przesuniętą ku tyłowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.B Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Jeśli dacie rady podnieść dyszel tak z 15 cm nad kulę haka nie popuszczając w spodnie i przyczepka nie wskazuje na przeciwwagę jest dobrze załadowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mc.D Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Istnieje takie pojęcie jak dopuszczalny nacisk na hak - z reguły jest to 50/70 kg.choć nieraz znacznie więcej, i nie zaleca się zbytniego przekraczania tych wartości bo to niezdrowe i dla haka i dla zawieszenia. Jaki powinien być optymalny nacisk to zależy od przyczepy,w każdym razie ma być dość ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Jeśli dacie rady podnieść dyszel tak z 15 cm nad kulę haka nie popuszczając w spodnie i przyczepka nie wskazuje na przeciwwagę jest dobrze załadowane.Miałem taką przygodę , zapakowałem przyczepę i rano wyjechałem , w drodze stwierdziłem że się to auto strasznie prowadzi , zawsze przyczepa szła jak po sznurku , a tym razem było inaczej . Dopiero na miejscu zobaczyłem że , żona dołożyła mi 4 ciężkie kartony na tył przyczepy . Tak jak Robert . B napisał , zawsze ciężar na przyczepie musi być z głową rozłożony . Do łódki też można włożyć pakunki i rozłożyć ciężar , a wątek o przyczepkach i łódkach na nich przewożonych Edytowane 25 Maja 2020 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Pewnie chodzi o nacisk nieobciazonej przyczepy na hak + 20 kg a nie mase przyczepy + 20 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Pewnie chodzi o nacisk nieobciazonej przyczepy na hak + 20 kg a nie mase przyczepy + 20 kg.Dokładnie to miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pio76 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Ja mam suskiego i przesuwałem oś, jest cofnięta do tyłu jakieś 20cm od pomarańczowego światła na ramie (myślę że w tym modelu przyczepy to światło jest w tym samym miejscu..chyba że się mylę) tzn. tylny cybant mocujący jest mniej więcej w tej odl. Sama przyczepa jak podaje specyfik. 200kg + na przyczepie ponad 300kg, no i ważyłem nacisk na hak (wagą łazienkową) to coś wychodziło ok. 50-60 kg. Nacisk na hak w aucie mam 350 kg. Dam radę unieść dyszel, dobrze się prowadzi... Edytowane 25 Maja 2020 przez pio76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Ja żeby u siebie podnieść dyszel musiałbym po podniesieniu zmieniać rajtuzy ....Nie kombinowałem z przesunięciem osi ale z tego co pamiętam przesunąłem łódź bardziej do przoduMuszę to dzisiaj sprawdzić. Wziąłem krzesło, wagę łazienkową i nie ma się co dziwić, że nie mogę tego podnieść. 96,3 kg - czyli trochę mnie poniosło z przesuwaniem tej łódki Edytowane 26 Maja 2020 przez kruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.B Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Aha , mój post dotyczył przyczepek z jedną osią. To tak na zaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 U mnie wyszło 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Wystarczyło cofnąć łódkę o 15-20 cm na tył przyczepy, przestawić dziobnice i od razu zrobiło się 68 kg na haku. Teraz podnosze to bez problemu.Jak mi jutro oddadzą "rybowóz" to zobaczymy jak się będzie prowadzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Panowie,Robiłem przegląd przyczepki i kurde takie coś znalazłem na oponach. To już chyba szrot co? Bieżnik ma prawie 9mm głębokości. Ale martwi mnie te pęknięcie wzdłuż. Mam tak na obu oponach i tylko w tym zewnętrzny rowku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Panowie,Robiłem przegląd przyczepki i kurde takie coś znalazłem na oponach. To już chyba szrot co? Bieżnik ma prawie 9mm głębokości. Ale martwi mnie te pęknięcie wzdłuż. Mam tak na obu oponach i tylko w tym zewnętrzny rowku. Opony do wymiany .To normalne ze bieznik jest jeszcze ok bo lodzi nie ciágasz codziennie ale to pékniécie oznacza ze opona jest do wywalenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 Sprawdz date produkcji opony, zwykle po 5 latach trzeba wymienić be względu na stan bieżnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Niemiecki TÜV dopuszczający poruszanie się przyczepą z prędkością do 100km/h po autostradach dopuszcza stosowanie opon do lat 6 Edytowane 28 Maja 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi