Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sprawdz date produkcji opony, zwykle po 5 latach trzeba wymienić be względu na stan bieżnika

5 lat wymiana opon  , Zerknij NA WULKANIZACJĘ  tam takie dopiero sprowadzają do Polski i ludziska kupują bo tanie , a bieżnik elegancki  . Osobiście sam nie zakładam używek do przyczep i każdemu to odradzam . Taka pęknięta opona do wymiany i kupić 2 nowe   żeby równo przyczepa się prowadziła 

• 0

Panowie, poczytałem kilka stron i nie znalazłem rozwiązania. Kupiłem niedawno Romanę 430x185 i wys.70cm. Podpowiedzcie do ten łódeczki tanią i dobrą przyczepę, w co powinna być wyposażona.

Ja bym w ogóle nie szedł tą drogą i kupił przyczepę ,, na dożywocie ,, z możliwoscią dowolnej późniejszej konfiguracji ....

A i odsprzedaż w razie zmiany koncepcji będzie z małymi stratami ..

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0
Gość Michal Sz

Jaka opinie macie o przyczepkach Sidka S1 od MiroCar1, mam na niej lodke Riverfox405 i mam wrażenie że się ugina ponieważ ma dziobie dziobnica ściera mi żelkot, ruch jest w granicach 3cm obawiam się że po jakimś czasie coś się może uszkodzić. Niedawno przesunąłem pierwsza rolkę kilowa max do przodu, jest lepiej, ale nadal lekko sie wyciera. Macie może na to jakiś patent?

• 0
Gość Michal Sz

Mam tę przyczepę, siedzi na niej Silver 445 i nic takiego nie zauważyłem.

Widze ze dokladnie raka sama przyczepka, nie mam akurat zdjęć a dostep do zestawu bede mial w piątek wtedy fotke zrobie. Ta lodz jest duzo wyzsza ja mam wyciagarke cofnietą ma maxa do dolu a dziobnicę niebieska jest pod uchem chyba na drugiej fałdzie od gory, wczesnjej pierwsza rolkę kilowa mialem calkowicie cofnięta do tyłu po ustawieniu tak jak na fotce kolegi jest lepiej.

Mam dziobnice od innej przyczepy Brenderup ktora tez posiadam, ale szerokosc jej jest zbyt duza i nie pasuje w te samo miejsce.

@GrzesM - Czemu spinałeś pasem dodatkowo ucho na dziobie?

• 0
Gość Michal Sz

Tak jak pisze pawlo29 ,czarna guma i cała poprzeczka wyżej.

Chodzi tobie o poprzeczkę z dziobnicą?

W moim przypadku się już nie da jak na zdjęciu opuścisz całkowicie wyciagarke do dołu to u mnie jest właśnie taki układ. Ja mam te ramie dużo wyżej może 15cm od ucha w dół.

Dodam jeszcze jedno, u mnie wygląda to tak ze ucho jest na równej wysokości taśmy od wyciągarki , taśma jest równolegle do ucha, wydaje mi się ze powinna być wyciągarka niżej, ale nie mam takiej możliwości.

Edytowane przez Michal Sz

• 0

Ja przy takim układzie jak na fotce nie mam żadnych problemów z ocieraniem.

A co do zakładania pasów, producent ładując łódź na przyczepę ustawiał wszystkie rolki i zapinał pasy. Tak zalecił, jest dobrze więc i ja tak zapinam. drugi pas jest na rufie opinając ją dookoła i trzeci przy silniku.

Tu to widać

https://www.youtube.com/watch?v=HyDi0pzw9To

Edytowane przez GrzesM

• 0

Michal Sz , spróbuj na dziobnicy zmienić uchwyt ten niebieski na czarny gumowy , mam taki na pewno nie będzie tak zdzierał żelkotu

Przecież guma to guma . Co nam pomoże zmiana koloru ?

Czarna potrafi -nie zawsze- brudzić a niebieska tego problemu nie ma. Sam wywaliłem czarne i założyłem niebieskie - czarnych  śladów brak.

• 0

Jest taka możliwość , ja kupiłem u Suskiego i zmniejszyli mi ciężar na taki jaki mi odpowiadał . Tylko weż ciężar przyczepki plus ciężar łódki i na taki dostaniesz papiery , w razie jak by Cię chcieli krokodyle warzyć musi być ok . Jak kupisz gdzie indziej nie każdy chce zmniejszyć ciężar przyczepki , Weż to pod uwagę

• 0

Jak odpowiednio dobrać długość przyczepy do długości łodzi? Np dla łodzi 4.5 m jakiej długości przyczepa powinna być, zakładając że rufa łodzi kończy się razem z przyczepą a silnik wystaje poza?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Jade dziś obejrzeć kampera ,kamper ma w dowodzie DMC 3,1T  , czy da rade kupic taka przyczepke bym mógłbym podpiąć ja  i nie przekroczyc 3,5T .Obecnie mam ponton ,ale jest plan zmiany na lodke  typ romana lub plaskodenna alu do 4m 

Jak kupowałem nową towarówkę to pytali się na jaką masę ma być rejestrowana. Nie wydaje mi się by to zależało od sprzedawcy, tylko od producenta bo od niego jest dokument do rejestracji.

Jak odpowiednio dobrać długość przyczepy do długości łodzi? Np dla łodzi 4.5 m jakiej długości przyczepa powinna być, zakładając że rufa łodzi kończy się razem z przyczepą a silnik wystaje poza?

Długość przyczepy powinna uwzględniać środek ciężkości łodzi, tak by ciężar był przed osią lub na niej. Chodzi o to by nie wypadł dyszel z kuli haka.

Wystawanie poza przyczepę jest ograniczone chyba do 1,5metra musi być oznakowanie ostrzegawcze. Jeśli wystaje tylko silnik to powinno być dobrze ze środkiem ciężkości.