Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzwoniłem... 4800, czyli uważam, że podejście właściciela z Bremy jest jak najbardziej ok, powiem więcej, jest to wydaje mi się wygodna opcja, żeby odebrać łódź już na przygotowanej wcześniej przyczepie... acha, przemiła Pani powiedziała, że bez malowania proszkowego, tylko w ocynku cena minus 250... jeżeli ktoś nie jest przesadnym estetą wydaje mi się, że ocynk chyba praktyczniejszy, bo z nim i tak nic się nie dzieje, a farba czy lakier, jaka by nie była zawsze od kamieni coś tam się odłuszczy czy odskoczy... czy się mylę?

Czarna malowana bardzo ładnie wygląda i mocno się trzyma.

• 0

Danielu użytkowałem dwa sezony ... dość intensywnie , złego słowa nie mogę powiedzieć ,,, zaliczyła kilka tras po 500 km w jedną stronę i problemów nie było żadnych... ani z elektryką ani z mechaniką.

Obecnie mam czołg a nie przyczepkę ... w porównaniu do tej wyżej , tz nawet nie ma co porównywać ... sztywność , grubość profili itp... dla mnie pierwsza klasa

Chociaż kilka przeróbek wykonałem nim złamało mnie choróbsko.

Na fotkach tego nie widać ale dwie pierwsze rolki te najazdowe dałem poczwórne, płozy poszły w zapomnienie dzięki temu nie trzeba się topić po szyję żeby zwodować łodkę.

Przyczepka GALA BBG Syriusz.

Karol zmień rolki na płozy, przyczepa bez resora

Może być problem ????

• Like 1

• 0

Danielu użytkowałem dwa sezony ... dość intensywnie , złego słowa nie mogę powiedzieć ,,, zaliczyła kilka tras po 500 km w jedną stronę i problemów nie było żadnych... ani z elektryką ani z mechaniką.

Obecnie mam czołg a nie przyczepkę ... w porównaniu do tej wyżej , tz nawet nie ma co porównywać ... sztywność , grubość profili itp... dla mnie pierwsza klasa

Na fotkach tego nie widać ale dwie pierwsze rolki te najazdowe dałem poczwórne, płozy poszły w zapomnienie dzięki temu nie trzeba się topić po szyję żeby zwodować łodkę.

Karol zmień rolki na płozy, przyczepa bez resora

Może być problem

To skorupa aluminiowa nic jej nie będzie a w obecnym stanie zdrowotnym nie mam zamiaru szarpać się z płozami ... które były fabrycznie w tej przyczepce... nie nie nie... :P  :D 

Większość moich slipów jest u mnie bardzo płytkich  i nie ma możliwości wjechania dostatecznie głęboko do wody żeby łódka sama zeszła z płóz.

Woziłem kilka lat na rolka większość łódek jakie miałem i nie było z tym większego problemu  ;) 

Silnik oczywiście na podporze Atwoda...

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Rolki pofałdują Ci dno, to taka specyfika aluminium. Jeżeli są konieczne, to tak ustaw, żeby jeździć po rolkach stępką i redanami.

Ps. Na płytkie slipy koniecznie ściągarka....

Edytowane przez Blackstarpro
  • Like 2

• 0

Dzwoniłem... 4800, czyli uważam, że podejście właściciela z Bremy jest jak najbardziej ok, powiem więcej, jest to wydaje mi się wygodna opcja, żeby odebrać łódź już na przygotowanej wcześniej przyczepie... acha, przemiła Pani powiedziała, że bez malowania proszkowego, tylko w ocynku cena minus 250... jeżeli ktoś nie jest przesadnym estetą wydaje mi się, że ocynk chyba praktyczniejszy, bo z nim i tak nic się nie dzieje, a farba czy lakier, jaka by nie była zawsze od kamieni coś tam się odłuszczy czy odskoczy... czy się mylę?

Oj to widzę że zdrożały, dobrze że łódki z przyczepka nie sprzedałem bo bym teraz był w plecy a już dogadane było praktycznie.

Jeszcze odnośnie przyczep ta Suskiego jest na resorach plus amortyzatory , nie ma porównania z tymi na belce skrętnej to też jest istotne.

Kolega jak bral Bremę 390 to mu zaśpiewali taką cenę że do Radomia pojechał i tam kupił

• 0

Wszystko koledzy ładnie pięknie ale .... nikt nie zwraca uwagi na jeden zasadniczy i jak że ważny szczegół , a mianowicie ... szerokość przyczepki...

Moim zdaniem łódka ma leżeć najniżej jak się da i pomiędzy błotnikami...  a nie sterczeć wysoko na płozach nad błotnikami  ;)

• Like 2

• 0

Wszystko koledzy ładnie pięknie ale .... nikt nie zwraca uwagi na jeden zasadniczy i jak że ważny szczegół , a mianowicie ... szerokość przyczepki...

Moim zdaniem łódka ma leżeć najniżej jak się da i pomiędzy błotnikami... a nie sterczeć wysoko na płozach nad błotnikami ;)

Suski zrobi ci jaką chcesz szerokość.

• 0

Ściągarka z pasem, zamontowana obok wciągarki, pas na około tylnej rolki i zaczepiony za przednie kółko łodzi....Kręcisz, a łódka jedzie w tył...

Możesz podesłać zdjęcie lub podlinkować filmik ?

...chyba już wiem :)

Edytowane przez Radbraw

• 0

Możesz podesłać zdjęcie lub podlinkować filmik ?

...chyba już wiem :)

Tutaj mój patent.

Ostanie pół roku przestałem jej używać. 

Rozpęd tyłem do wody, bach w hamulec i łódeczka sama schodzi. Jak bardzo płytko to dwa ,trzy razy. Oczywiście wcześniej trzeba ją odpiąć od przyczepy  :D  :lol:.

Zaznaczam że trzeba wyczuć prędkość i i ostrość hamowania, bo zdarzyło mi się dwa razy że popłynęła, na szczęście silnik dziobowy był włączony i z pilota wróciła.

Dokładnie jak na tym filmiku.  :P

• Like 2

• 0

Ja nie mam problemu, tylko się pytam. Jak mam dac 700zl za paliwo a 800 za dowóz, to po ki.diable tracić czas na zbędne wycieczki ?

Tu masz rację , ale to się zmienia gdy ktoś kupuję lichą przyczepę tylko dla tego ,  że po dobrą przyczepę trzeba  jechać . Są dwa minusy ,  jeden że się wkurzamy że nie jest tak zrobiona jak być powinna , ale to wychodzi w eksploatacji , a drugi minus jak byśmy chcieli ją sprzedać to sporo na takiej tracimy  , oczywiście każdego wybór i taki szanuję 

• 0

800 dowóz? Ja zapłaciłem 199zł za dowóz z Mazur do Zielonej Góry.

Co prawda mogłem zamówić dowóz na oddział firmy w Nowej Soli (miał bym 32km) ale i tak mi się nie chciało jechać. Wolałem dostawę pod bramę.

Czy mam lichą? Nie wydaje mi się, Lorries nie należy do lichych i tanich.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

@tresor , to zależy od firmy. Tema np zbiera zamówienia i jak.ma kilka sztuk na dolny Śląsk, to leci transport na lawecie 6 przyczep i rozwożą po 250zl . Inni mają oddziały, badz po trasie za parę zl przywioza. Jeśli producent niema transportu własnego, to za 200zl nikt Ci nie przywiezie 500km w 1 stronę, niema szans. Kiedys jakas przyczepkę chciałem to mi wycenili kolo.800zl za 350km

Edytowane przez siarq

• 0

Moim zdaniem łódka ma leżeć najniżej jak się da i pomiędzy błotnikami... a nie sterczeć wysoko na płozach nad błotnikami ;)

Aluminium, też wybiją, widziałem nie raz????

Płozy z tyłu mam na tej wysokości co Ty rolki

Przód unoszę sporo wyżej łatwo wtedy się ześlizguje do wody

Ale co tam, nikt się nie przekona jak sam nie odczuje ????

Jest zresztą takie przysłowie,, Mądry Polak po ????

Pozdrawiam

• 0
Danielu użytkowałem dwa sezony ...  dość intensywnie , złego słowa nie mogę powiedzieć ,,, zaliczyła kilka tras po 500 km w jedną stronę i problemów nie było żadnych... ani z elektryką ani z mechaniką. 

Dobrze sparowany zestaw ? Tzn dobrze prowadzi się przyczepkę ze Skyllą na drodze ? Wodowanie na płytszej wodzie do ogarnięcia w jedną osobę ?

• 0

Dobrze sparowany zestaw ? Tzn dobrze prowadzi się przyczepkę ze Skyllą na drodze ? Wodowanie na płytszej wodzie do ogarnięcia w jedną osobę ?

Moim zdaniem zestaw dograny jest bardzo dobrze...łódka leży bardzo nisko na przyczepie a tym samym środek ciężkości leży nisko co bardzo dobrze wpływa na zachowanie się przyczepki na drodze...bardzo sztywny, zwarty zestaw...nic się nie buja, nie skacze, nie myszkuje po drodze...prędkości autostradowe nie robią wrażenia na zestawie.

Zmieniając plozy na zestawy rolek miało to dać możliwość samodzielnego wodowania i podjęcia z wody łódki... i to działa...

Przy płytkim slipie i braku możliwości utopienia stosunkowo głęboko przyczepki nie wyobrażam sobie szarpania się i spychania 600kg z płóz...nie na moje zdrowie...fakt druga wciągarka znacznie ułatwia i pomaga i pewnie przez okres zimowy zamontuję również i u siebie...zawsze to drugie alternatywne rozwiązanie.

• Like 1

• 0

Moim zdaniem łódka ma leżeć najniżej jak się da i pomiędzy błotnikami...  a nie sterczeć wysoko na płozach nad błotnikami  ;)

A na tak lubianych resorach będzie jeszcze wyżej.