Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do łódki 4-4.2m polecam Sidke MiroCar z Bydgoszczy.

Ledy, bez tylnej belki, 3 rolki kilowe, 4-6 bocznych, bałwanki naprowadzajace.I to za 3-3,2k. Przyczepa latała ostatni sezon 2-3x w mcu po 520km i nic więcej nie potrzeba. Wodowanie przy nizowce na Odrze bez problemu. Wiele osób z forum ma i poleca. No chyba, ze ktoś potrzebuje +20% do lansu z przyczepa za 5k ????

Edytowane przez pmiszk1

• 0

A na tak lubianych resorach będzie jeszcze wyżej. 

Łódka jest między błotnikami , przyczepa ma resory i amorki  , rewelacyjnie się prowadzi  i woduje łódkę . Jak ma się bardzo szeroką łódkę to robią na taki wymiar że łódka będzie między kołami , a nie nad błotnikiem 

post-68034-0-57526300-1610659415_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Łódka jest między błotnikami , przyczepa ma resory i amorki  , rewelacyjnie się prowadzi  i woduje łódkę . Jak ma się bardzo szeroką łódkę to robią na taki wymiar że łódka będzie między kołami , a nie nad błotnikiem

To zdiecie przedstawia przyczepe Suski?

• 0

Łódka jest między błotnikami , przyczepa ma resory i amorki , rewelacyjnie się prowadzi i woduje łódkę . Jak ma się bardzo szeroką łódkę to robią na taki wymiar że łódka będzie między kołami , a nie nad błotnikiem

Paweł obrysówki były w standardzie czy dołożyłeś?

• 0

Witam, ile w cm jest od dna łodzi do podłoża.

• 0

Jak jest zrobiona pod łódkę to jak najbardziej wskazane aby była jak najniżej ( środek ciężkości) .

Ale jakby nie zrobił to na resorach zawsze będzie wyższa mam na myśli wysokość piór resoru  od tej tradycyjnej osi. Wygięcie profili  w dół  między ramą i przykręcenie tam  rolek kilowych  też potrafi obniżyć środek ciężkości.

Na szczęście mam tylu producentów przyczep ,że każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego kilku jest bardzo "elastycznych" którzy zrobią tak jak chcesz.    

• 0

Dobrze sparowany zestaw ? Tzn dobrze prowadzi się przyczepkę ze Skyllą na drodze ? Wodowanie na płytszej wodzie do ogarnięcia w jedną osobę ?

Moim zdaniem zestaw dograny jest bardzo dobrze...łódka leży bardzo nisko na przyczepie a tym samym środek ciężkości leży nisko co bardzo dobrze wpływa na zachowanie się przyczepki na drodze...bardzo sztywny, zwarty zestaw...nic się nie buja, nie skacze, nie myszkuje po drodze...prędkości autostradowe nie robią wrażenia na zestawie.

Zmieniając plozy na zestawy rolek miało to dać możliwość samodzielnego wodowania i podjęcia z wody łódki... i to działa...

Przy płytkim slipie i braku możliwości utopienia stosunkowo głęboko przyczepki nie wyobrażam sobie szarpania się i spychania 600kg z płóz...nie na moje zdrowie...fakt druga wciągarka znacznie ułatwia i pomaga i pewnie przez okres zimowy zamontuję również i u siebie...zawsze to drugie alternatywne rozwiązanie.

Mam taką samą przyczepę i Karol ma rację z tymi płozami.Chyba w tym roku zamienię je na rolki bo rzeczywiście jadąc z żoną na ryby to muszę się sporo natargać żeby do wody weszła.Oczywiście płyn do smarowania płóz mam ale jednak jest ciężko.Teraz producent tych przyczep to firma Meers.Wożę  łódkę Delta E Krugera/330kg-całość ok 450kg/ale ta przyczepa jest doskonale stabilna.Doceniam często dwa trapy które świetnie wspomagają jak się chodzi po przyczepie w momencie zrzutu łodzi.Polecam bo to solidna przyczepa.

Edytowane przez gaweł
  • Like 1

• 0

Może, jak się jeździ z przyczepką w koło komina po asfalcie i to parę razy w roku, to jakoś to ujdzie

Ja poruszam się często polnymi drogami i widzę w lusterku wstecznym co dzieje się z łodzią

Więc, nikt mnie do Polskich rolek nigdy nie przekona

Bo ja je już miałem ????

Rolki są wygodne, ale na pewno nie dobre, dla waszych łodzi, przynajmniej nie w tych ilościach jakie macie zamontowane

Powinno być ich przynajmniej cztery razy więcej

Edytowane przez @Brig

• 0

Może, jak się jeździ z przyczepką w koło komina po asfalcie i to parę razy w roku, to jakoś to ujdzie

Ja poruszam się często polnymi drogami i widzę w lusterku wstecznym co dzieje się z łodzią

Więc, nikt mnie do Polskich rolek nigdy nie przekona

Bo ja je już miałem

Rolki są wygodne, ale na pewno nie dobre, dla waszych łodzi, przynajmniej nie w tych ilościach jakie macie zamontowane

Powinno być ich przynajmniej cztery razy więcej

i najlepiej jakby były pompowane :)  

• 0

wszystko jasne

Nr tel w ogłoszeniu ten sam co na stronie gala

Miałem przyjemność poznać nad Siemianówką kol.Marcina.

A że Koledzy z rejonów Białej Podlaskiej i Białegostoku są Bardzo Przesympatyczni i gościnni tedy rano dowiedziałem się że zakupiłem przyczepę :P

Polecam producenta :)

• Like 3

• 0

i najlepiej jakby były pompowane :)

Należy dodać " nie dotyczy aluminium"

Ja nie doświadczyłem gięcia się łódki, a jeżdżę z założonym silnikiem, dwa razy byłem w Szwecji na północy - przyczepa Suski , łódka Brema

• Like 1

• 0

Ok. dzięki ,a może miał ktoś styczność z tą przyczepą ,głównie chodzi mi o wytzymałość piast i łożyk.

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-podlodziowa-meers-m-1-160-CID5-IDHSP5R.html

Zadzwoń i zapytaj którego producenta montuje osie. Zapewne KNOTT lub AL-KO.

Fajnie by było aby miała łożyska kompaktowe dwurzędowe te mają dłuższe przebiegi od stożkowych. A jak już montuje oś  Knotta w wersji Waterproof to będzie ok.