Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla mnie zasada jest prosta ... Masz ładny profesjonalny głęboki slip ... Bierz resory i płozy ... Wodujesz się na dziko - os skrętna i rolki . KONIEC :)

Do jakiegos czasu myslalem tak samo, bylem anty przyczepom USA do momentu az nie sprowadzilem pierwszej lodzi. Najbardziej czego sie obawialem to wodowania i wyciagania i tu najwieksze zaskoczenie - pomimo ze lodka wazy z siknikiem z szpejem pewnie ok 700 kg wodowanie to bajka - przyczepa nie ma zadnych rolek, lodka lezy na dwoch plozach - do tej pory dla mnie rozwiazanie nie do przyjecia oczywiscie do pierwszego wodowania:) wszytsko dzieje sie samo, nie potrzeba zadnej sily, tak naprawde to nawet wciagarka nie jest potrzebna...

Przy drugiej lodzi i przyczepie mam rolki kilowe i plozy - lodka z silnikiem i szpejem wazy ok 380kg. Przy wodowaniu trzeba uzyc sporo sily, przy wciaganiu trzeba uwazac i niezle sie naszarpac, ulatwielem sobie zycie i zamontowalem elektryczna wyciagarke z bezprzewodowym pilotem i jest okej ale rozwiazanie USA pomimo ze moze nie wyglada moze jakos najlepiej jest najwygodniejsze jakie do tej pory widzialem i mialem doczynienia.

Edytowane przez womaly23

• 0

Drogi Faja a powiedz proszę jaka masz łódkę ?? Co leży te 40 cm nad zmienia na suskim ?? (Zakładkam że to jakaś wąska łódka co wpada między nadkola )

Łódka 250 szeroka 5,8 długa w dnie ma 210 cm wpasowuje się miedzy błotniki slipowanie gładkie, z uwagi na ciężar i kąt dna na pawęzy 22 stopnie musi być trochę wody. Drugą mam na osi skrętnej do łodzi płaskodennej 5 metrów na 1.9m tez wpada pomiędzy błotniki, łódka leży jeszcze niżej na 35 cm . Obydwie prywatnej roboty na płozach po jednej tylko rolce na napłynięcie.

• Like 1

• 0

Do jakiegos czasu myslalem tak samo, bylem anty przyczepom USA do momentu az nie sprowadzilem pierwszej lodzi. Najbardziej czego sie obawialem to wodowania i wyciagania i tu najwieksze zaskoczenie - pomimo ze lodka wazy z siknikiem z szpejem pewnie ok 700 kg wodowanie to bajka - przyczepa nie ma zadnych rolek, lodka lezy na dwoch plozach - do tej pory dla mnie rozwiazanie nie do przyjecia oczywiscie do pierwszego wodowania:) wszytsko dzieje sie samo, nie potrzeba zadnej sily, tak naprawde to nawet wciagarka nie jest potrzebna...

Przy drugiej lodzi i przyczepie mam rolki kilowe i plozy - lodka z silnikiem i szpejem wazy ok 380kg. Przy wodowaniu trzeba uzyc sporo sily, przy wciaganiu trzeba uwazac i niezle sie naszarpac, ulatwielem sobie zycie i zamontowalem elektryczna wyciagarke z bezprzewodowym pilotem i jest okej ale rozwiazanie USA pomimo ze moze nie wyglada moze jakos najlepiej jest najwygodniejsze jakie do tej pory widzialem i mialem doczynienia.

Czyli najlepiej rolki kilowe wywalić i tylko płozy?

• 0

Może "konflikt" tkwi w ustawieniu rolek kilowych względem wspomnianych płóz . 

W pierwszej jest odpowiedni luz a w drugiej kadłub "szoruje" po płozach mimo ,że łódka stoi na rolkach kilowych -IMO 

Dawno temu jak jeszcze byłem małolatem to z kotłowni z ojcem wyciągaliśmy stary piec stalowy ,który ważył ponad 300kg ! po deskach było to nie wykonalne ale już na dwóch rurach stalowych to sam z nim "jechałem" bezproblemowo. 

Edytowane przez M a r a s
  • Like 2

• 0

Łódka 250 szeroka 5,8 długa w dnie ma 210 cm wpasowuje się miedzy błotniki slipowanie gładkie, z uwagi na ciężar i kąt dna na pawęzy 22 stopnie musi być trochę wody. Drugą mam na osi skrętnej do łodzi płaskodennej 5 metrów na 1.9m tez wpada pomiędzy błotniki, łódka leży jeszcze niżej na 35 cm . Obydwie prywatnej roboty na płozach po jednej tylko rolce na napłynięcie.

WSTAW PROSZE ZDJECIA :) dziekuje .

• 0

Czyli najlepiej rolki kilowe wywalić i tylko płozy?

Do tej pory bym nie wazyl sie tsgo napisac ale od mementu kiedy kupilem zestaw z USA niesety ale na dzien dzisiejszy oczywiscie przy odpowiedniej budowie przyczepy TAK JA WYWALILBYM ROKLI KILOWE:/

Pewnie sporo w sieci jest filmikow ze slipowania ale nagram swoj i pokaze jakie to banalnie proste :)

• Like 1

• 0

Jeśli jest wybetonowany slip pod odpowiednim kątem wodowanie z każdej przyczepki będzie łatwe. Większość z nas woduje na dziko w trudnym terenie, stąd rolki, wahadła i inne łamane dyszle. Jeśli można bezpiecznie wjechać do wody to i ze zwykłej transportowej przyczepki łatwo pójdzie zwłaszcza z płaskodenną łódką.

• 0

Bo przyczepy na sztywnej osi są dużo tańsze i do tego dodać zdejmowana tylną belkę i wychodzi Ci niska cena.

Ja w tym roku kupiłem przyczepę od Suskiego ze światłami LED i mam resory + amortyzatory. Jechałem wcześniej z przyczepa na sztywnej osi i w porównaniu do tej to przyczepy od Suskiego praktycznie nie czuć. Zakręty ładnie zbiera i leci prawie po śladach samochodu a dodatkowo w porównaniu z tą na sztywnej osi nic nie puka podczas jazdy. Jedyny błąd to że wziąłem płozy zamiast rolek ale to raczej dlatego że mam foxa 400; Fox nie ma kila na rufie tylko wnękę na przetwornik i przez to rufa mocna opierała się na płozach i miałem problem z zepchnieciem łodzi (chyba że głęboko wjechałem). Zdemontowalem płozy i wymieniłem na rolki, teraz wystarczy mi kilka cm wody i zrzucam łódź bez problemu. Jak kolega wyżej pisał że mu wodowanie zajmuje 10 minut. U mnie wygląda to tak że podjeżdżam na slip ustawiam się do wodowania wrzucam dwie wędki i woduje, przy zmianie na rolki łódka bez wysiłku sama zjeżdża do wody. Najważniejsze, że samemu mogę zwodować i wciągnąć nawet przy sporym wietrze.

Jaki miales koszt tej przyczepki pod te lodz tez bede kompletował taki zestaw po nowym roku 

• 0

Mi się wydaje ze zdecydowanie warto było dołożyć do tego modelu bo zdecydowanie więcej ma ciekawych rozwiązań technicznych niż model wyżej wymieniony przez kolegę Radbraw krory ja tez nabyłem.Trap super wyglada i naprawdę mega sprawa chętnie dokupił bym taki oryginalny Respo.Ciekawi mnie czy istnieje taka możliwość i gdzie tego szukać?

• 0

Z tego co tam widać to jest 4szt tych krótkich co by mnie interesowały,wziol bym tez jedną rolke kilową tak przy okazji ale niestety nie mają już z tego co widać.Problem tylko jest jak się z nimi dogadać żeby wysłali to do Polski bo przez stronę to się tam nie da tego kupić raczej.