Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z ciekawości odczytałem DOT na oponach przyczepy SAM na której wożę moją wigry 355 :D Niechybnie na wiosnę czeka mnie zmiana. Są w rozmiarze 145/80 R13 i przy okazji zastanawiam się czy nie zmienić nieco rozmiaru zewnętrznego, co by zbliżyć całość bliżej ziemi np. 145/70 R13, mniejszy profil opony przełoży się pewnie na gorszą amortyzację (niestety belka skrętna). Ewentualnie 155/80 R13 co mogłoby nieco zwiększyć opory toczenia (spalanie) ale i zmniejszyć podatność na zapadanie się przyczepy w plażowym piasku. Ciekawi mnie jakie rozmiary kół/opon stosują rodzimi producenci przyczep, tu pytanie kieruję raczej do właścicieli tych przyczep, nie będę po producentach wydzwaniać :P

Jakie są wasze przemyślenia, doświadczenia w temacie ?

• 0

Z ciekawości odczytałem DOT na oponach przyczepy SAM na której wożę moją wigry 355 :D Niechybnie na wiosnę czeka mnie zmiana. Są w rozmiarze 145/80 R13 i przy okazji zastanawiam się czy nie zmienić nieco rozmiaru zewnętrznego, co by zbliżyć całość bliżej ziemi np. 145/70 R13, mniejszy profil opony przełoży się pewnie na gorszą amortyzację (niestety belka skrętna). Ewentualnie 155/80 R13 co mogłoby nieco zwiększyć opory toczenia (spalanie) ale i zmniejszyć podatność na zapadanie się przyczepy w plażowym piasku. Ciekawi mnie jakie rozmiary kół/opon stosują rodzimi producenci przyczep, tu pytanie kieruję raczej do właścicieli tych przyczep, nie będę po producentach wydzwaniać :P

Jakie są wasze przemyślenia, doświadczenia w temacie ?

Aż jutro zerknę :)

• 0

Witam Pany.

Na nowy sezon czeka mnie zmiana resorów piórowych na belke zapewne od alko, dokonywał ktoś takich zmian w swojej przyczepce?

Dodatkowo szukam jakiegoś sprawdzonego oświetlenia led aby mozna wjechać spokojnie do wody i aby nie popaliło instalacji + wtyków, może ktoś coś moze polecic (link mile widziany) 

Z góry dzieki :)

• 0

Witam Pany.

Na nowy sezon czeka mnie zmiana resorów piórowych na belke zapewne od alko, dokonywał ktoś takich zmian w swojej przyczepce?

Dodatkowo szukam jakiegoś sprawdzonego oświetlenia led aby mozna wjechać spokojnie do wody i aby nie popaliło instalacji + wtyków, może ktoś coś moze polecic (link mile widziany) 

Z góry dzieki :)

Z lampami ledowymi nie powinieneś mieć jakiś problemów po wjechaniu do wody bo praktycznie cały ich układ elektroniczny jest zalany szczelnie wraz z przewodem. Problem zaczyna się jak się kończy ów przewód . Trzeba go naprawdę porządnie połączyć szczelnie z następnym przewodem. 

• 0

Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415? Z tego co zauważyłem to zazwyczaj sprzedają je jako ''golasy"' czyli bez niezbednych rzeczy.

Co o niej myślicie? Czy są lepsze opcje w podobnych pieniądzach?

https://niewiadow.pl/sklep/przyczepy/lodz/p-415/

• 0

Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415? Z tego co zauważyłem to zazwyczaj sprzedają je jako ''golsy"' czyli bez niezbednych rzeczy.

Zwróć uwagę na

1. Ładowność - nie wiem jaką łódkę planujesz wozić, ale wspomniałeś o 5m, a ta przyczepka ma ładowności 320. Dolicz graty w bakistach, silnik....

2. Szerokość - jeśli dobrze rozumiem to sugerowana szer max Łodzi to 160. Zwróć na to uwagę.

Jeżeli powyższe nie stanowi problemu to przyczepka spoko, dorzucić parę gratów /nie koniecznie tanich/ i będzie.

Plus jedna rolka kilowa i podpory boczne.

• 0

Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415?

Myślę, że do łódki 4,5-5m z silnikiem na pawęży będzie za krótka. Dodatkowo będzie przeważała i podnosiła dyszel, przez co zmniejszy docisk tylnej osi. Raczej niezgodne z dobrymi praktykami i zdrowym rozsądkiem. Oś na stałe wyklucza przesunięcie i próbę korekty problemu. Pawęż nie będzie podparta, tylko będzie wisiała sobie 1/4 łódki w powietrzu  silnikiem. Ja bym nie brał tego do takich łódek. No może do łódki 4m, dłuższej żaglówki ale dłuższe motorowe odpadają ze względu na wyważenie i brak podparcia w tylnej części.

Edytowane przez psulek

• 0

Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415? Z tego co zauważyłem to zazwyczaj sprzedają je jako ''golasy"' czyli bez niezbednych rzeczy.

Ja bym szukał jakiejś używki. Sam szukałem... 3 miesiące i się trafiło to czego potrzebowałem. Sezon się kończy - olx, FB i coś się trafi. Zawsze można tez kupić coś bez homologacji i zrobić na niej papiery z innej przyczepki typu sam np. (gorzej jak sie trafi dzown z przyczepka i zaczną technicy policyjni przy tym grzebać - ale to skrajna sytuacja) 

Z doświadczenia - Temared ma ruchoma os - i dostosujesz położenie osi do środka ciężkości swojej łódki. Kilka stron wcześniej był filmik pokazujący co się dzieje z autem jak masz źle obciążony hak. Tak ze w podobnych pieniądzach zawsze z ruchoma ośką.

Nie kupuj przyczepki z osia na stałe, bo przy każdej zmianie łódki będziesz zmieniał przyczepę albo ciągał za sobą przyczepkę 2x dłuższa jak naprawdę potrzebujesz. Podpory boczne - jak masz możliwość dorobisz nawet z kółek do taczki -widziałem i śmigało lepiej jak oryginały. Ja sam używam płozy - ale to ze wzgledu na to ze mam odpowiednie warunki wodowania i nigdy nie pływam sam, tak ze mam z kim i jak poprawić łódkę i we dwóch do jej masy - dajemy rade.

Edytowane przez Archanioł

• 0

Pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników przyczepek...

Potrzebuję skrócić dyszel w przyczepie o 30 cm bo nie mieści mi się w garażu. Przeróbka polegałaby na odkręcaniu zaczepu, obcięciu dyszla i nawierceniu nowych otworów pod zaczep. Przyczepa jest do łodzi do 5,4m wiec przy swojej 4,5m mam jeszcze zapas. Czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania do takiej przeróbki?548d0cce58928830dc14acdabdb6a861.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• 0

Żadnego :)

To tak jakbyś miał przyczepę z wysuwanym czyli regulowanym dyszlem.

Jak już odkręcisz zaczep to sprawdź czy w profilu w miejscu gdzie  są otwory na śruby nie masz wspawanych lub włożonych rurek . Są montowane aby przy dokręcaniu śrub zaczepu z odpowiednią siłą ( Nm) nie zgiąć owego profila.

Śruby i nakrętki daj nowe w odpowiedniej klasie. 

Zapewne dyszel/profil jest ocynkowany ogniowo i po obcięciu/skróceniu po jakimś czasie może pojawić się ruda. Można to zjawisko zminimalizować używając do tego celu np. cynk w sprayu ( koszt około 35 zł)  

Przed zabiegiem sprawdź czy będziesz mógł bezkolizyjnie otwierać bagażnik w samochodzie. 

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

• 0

Pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników przyczepek...

Potrzebuję skrócić dyszel w przyczepie o 30 cm bo nie mieści mi się w garażu. Przeróbka polegałaby na odkręcaniu zaczepu, obcięciu dyszla i nawierceniu nowych otworów pod zaczep. Przyczepa jest do łodzi do 5,4m wiec przy swojej 4,5m mam jeszcze zapas. Czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania do takiej przeróbki?548d0cce58928830dc14acdabdb6a861.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Patrząc na zdjęcie też nie widzę przeciwskazań .

Edytowane przez sero1975