Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 (edytowane) Patrzę i nie wierzę, jak to zawieszenie ma działać. Z tyłu musi być wieszak, albo ślizg. Niezależnie od skoku resora, nie może być na sztywno. Edytowane 25 Października 2021 przez GrzesM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert.B Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Samoróbka kogoś bez pojęcia to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 12345 Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 Ale widziałem tak wiele przyczep z USA ... To chyba niemożliwe żeby wszyscy byli bez pojęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 A jesteś pewny, że z tyłu to nie był ślizg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 thug Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Z ciekawości odczytałem DOT na oponach przyczepy SAM na której wożę moją wigry 355 Niechybnie na wiosnę czeka mnie zmiana. Są w rozmiarze 145/80 R13 i przy okazji zastanawiam się czy nie zmienić nieco rozmiaru zewnętrznego, co by zbliżyć całość bliżej ziemi np. 145/70 R13, mniejszy profil opony przełoży się pewnie na gorszą amortyzację (niestety belka skrętna). Ewentualnie 155/80 R13 co mogłoby nieco zwiększyć opory toczenia (spalanie) ale i zmniejszyć podatność na zapadanie się przyczepy w plażowym piasku. Ciekawi mnie jakie rozmiary kół/opon stosują rodzimi producenci przyczep, tu pytanie kieruję raczej do właścicieli tych przyczep, nie będę po producentach wydzwaniać Jakie są wasze przemyślenia, doświadczenia w temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Mirocar Sidka s1 155/70R13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Z ciekawości odczytałem DOT na oponach przyczepy SAM na której wożę moją wigry 355 Niechybnie na wiosnę czeka mnie zmiana. Są w rozmiarze 145/80 R13 i przy okazji zastanawiam się czy nie zmienić nieco rozmiaru zewnętrznego, co by zbliżyć całość bliżej ziemi np. 145/70 R13, mniejszy profil opony przełoży się pewnie na gorszą amortyzację (niestety belka skrętna). Ewentualnie 155/80 R13 co mogłoby nieco zwiększyć opory toczenia (spalanie) ale i zmniejszyć podatność na zapadanie się przyczepy w plażowym piasku. Ciekawi mnie jakie rozmiary kół/opon stosują rodzimi producenci przyczep, tu pytanie kieruję raczej do właścicieli tych przyczep, nie będę po producentach wydzwaniać Jakie są wasze przemyślenia, doświadczenia w temacie ?Aż jutro zerknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pat92 Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Witam Pany.Na nowy sezon czeka mnie zmiana resorów piórowych na belke zapewne od alko, dokonywał ktoś takich zmian w swojej przyczepce?Dodatkowo szukam jakiegoś sprawdzonego oświetlenia led aby mozna wjechać spokojnie do wody i aby nie popaliło instalacji + wtyków, może ktoś coś moze polecic (link mile widziany) Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Witam Pany. Na nowy sezon czeka mnie zmiana resorów piórowych na belke zapewne od alko, dokonywał ktoś takich zmian w swojej przyczepce? Dodatkowo szukam jakiegoś sprawdzonego oświetlenia led aby mozna wjechać spokojnie do wody i aby nie popaliło instalacji + wtyków, może ktoś coś moze polecic (link mile widziany) Z góry dzieki Z lampami ledowymi nie powinieneś mieć jakiś problemów po wjechaniu do wody bo praktycznie cały ich układ elektroniczny jest zalany szczelnie wraz z przewodem. Problem zaczyna się jak się kończy ów przewód . Trzeba go naprawdę porządnie połączyć szczelnie z następnym przewodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Proponuję do tego celu rurki termokurczliwe z klejem. Dwa długie, osobne kable łączone przed wtyczką. U mnie trzyma już 2 lata bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 (edytowane) Zrob tak jak kolega pisal - a lampy fritoma proponuje, zakladalem kilka i zero problemow. Edytowane 13 Listopada 2021 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 inglisz Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415? Z tego co zauważyłem to zazwyczaj sprzedają je jako ''golasy"' czyli bez niezbednych rzeczy.Co o niej myślicie? Czy są lepsze opcje w podobnych pieniądzach?https://niewiadow.pl/sklep/przyczepy/lodz/p-415/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wiwaldi1970 Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 @inglisz ja tu nie widzę podpór bocznych, są tylko rolki pod kil. Nie będzie możliwości stabilizacji łodzi podczas transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Drac Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415? Z tego co zauważyłem to zazwyczaj sprzedają je jako ''golsy"' czyli bez niezbednych rzeczy.Co o niej myślicie? Czy są lepsze opcje w podobnych pieniądzach?https://niewiadow.pl/sklep/przyczepy/lodz/p-415/Zwróć uwagę na1. Ładowność - nie wiem jaką łódkę planujesz wozić, ale wspomniałeś o 5m, a ta przyczepka ma ładowności 320. Dolicz graty w bakistach, silnik....2. Szerokość - jeśli dobrze rozumiem to sugerowana szer max Łodzi to 160. Zwróć na to uwagę. Jeżeli powyższe nie stanowi problemu to przyczepka spoko, dorzucić parę gratów /nie koniecznie tanich/ i będzie.Plus jedna rolka kilowa i podpory boczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Przed zakupem sprawdź w DR samochodu jaką możesz ciągnąć przyczepę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415?Myślę, że do łódki 4,5-5m z silnikiem na pawęży będzie za krótka. Dodatkowo będzie przeważała i podnosiła dyszel, przez co zmniejszy docisk tylnej osi. Raczej niezgodne z dobrymi praktykami i zdrowym rozsądkiem. Oś na stałe wyklucza przesunięcie i próbę korekty problemu. Pawęż nie będzie podparta, tylko będzie wisiała sobie 1/4 łódki w powietrzu silnikiem. Ja bym nie brał tego do takich łódek. No może do łódki 4m, dłuższej żaglówki ale dłuższe motorowe odpadają ze względu na wyważenie i brak podparcia w tylnej części. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gabriel Kozdraś Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Planuję kupić przyczepkę, która obsłuży łodzie 4 do 5m . Co myślicie o przyczepce Niewiadów P415? Z tego co zauważyłem to zazwyczaj sprzedają je jako ''golasy"' czyli bez niezbednych rzeczy.Co o niej myślicie? Czy są lepsze opcje w podobnych pieniądzach?https://niewiadow.pl/sklep/przyczepy/lodz/p-415/Ja bym szukał jakiejś używki. Sam szukałem... 3 miesiące i się trafiło to czego potrzebowałem. Sezon się kończy - olx, FB i coś się trafi. Zawsze można tez kupić coś bez homologacji i zrobić na niej papiery z innej przyczepki typu sam np. (gorzej jak sie trafi dzown z przyczepka i zaczną technicy policyjni przy tym grzebać - ale to skrajna sytuacja) Z doświadczenia - Temared ma ruchoma os - i dostosujesz położenie osi do środka ciężkości swojej łódki. Kilka stron wcześniej był filmik pokazujący co się dzieje z autem jak masz źle obciążony hak. Tak ze w podobnych pieniądzach zawsze z ruchoma ośką.Nie kupuj przyczepki z osia na stałe, bo przy każdej zmianie łódki będziesz zmieniał przyczepę albo ciągał za sobą przyczepkę 2x dłuższa jak naprawdę potrzebujesz. Podpory boczne - jak masz możliwość dorobisz nawet z kółek do taczki -widziałem i śmigało lepiej jak oryginały. Ja sam używam płozy - ale to ze wzgledu na to ze mam odpowiednie warunki wodowania i nigdy nie pływam sam, tak ze mam z kim i jak poprawić łódkę i we dwóch do jej masy - dajemy rade. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Archanioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Rybkarz Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 Pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników przyczepek... Potrzebuję skrócić dyszel w przyczepie o 30 cm bo nie mieści mi się w garażu. Przeróbka polegałaby na odkręcaniu zaczepu, obcięciu dyszla i nawierceniu nowych otworów pod zaczep. Przyczepa jest do łodzi do 5,4m wiec przy swojej 4,5m mam jeszcze zapas. Czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania do takiej przeróbki? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Żadnego To tak jakbyś miał przyczepę z wysuwanym czyli regulowanym dyszlem.Jak już odkręcisz zaczep to sprawdź czy w profilu w miejscu gdzie są otwory na śruby nie masz wspawanych lub włożonych rurek . Są montowane aby przy dokręcaniu śrub zaczepu z odpowiednią siłą ( Nm) nie zgiąć owego profila.Śruby i nakrętki daj nowe w odpowiedniej klasie. Zapewne dyszel/profil jest ocynkowany ogniowo i po obcięciu/skróceniu po jakimś czasie może pojawić się ruda. Można to zjawisko zminimalizować używając do tego celu np. cynk w sprayu ( koszt około 35 zł) Przed zabiegiem sprawdź czy będziesz mógł bezkolizyjnie otwierać bagażnik w samochodzie. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez M a r a s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników przyczepek... Potrzebuję skrócić dyszel w przyczepie o 30 cm bo nie mieści mi się w garażu. Przeróbka polegałaby na odkręcaniu zaczepu, obcięciu dyszla i nawierceniu nowych otworów pod zaczep. Przyczepa jest do łodzi do 5,4m wiec przy swojej 4,5m mam jeszcze zapas. Czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania do takiej przeróbki? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaPatrząc na zdjęcie też nie widzę przeciwskazań . Edytowane 2 Grudnia 2021 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Chyba że nabili numery homologacji i nie będzie ich widać po obcięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Ten dyszel nie jest regulowany?Jeśli oś jest regulowana to można łódź do przodu przesunąć i zestaw też się skróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Ostatnie co bym zrobił to cięcie dyszla.Masz metr zapasu to dziobnica w strone zaczepu i już masz krótszą przyczepkę. Belke odkręcisz i też cm uciekają. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez rafaldslbi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Ale wtedy będzie za duży nacisk na hak i pewnie będzie strasznie ciężko założyć zaczep na hak.U mnie przesunełem diobnice o max 4 cm i nacisk na hak znacznie się zmniejszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Rybkarz Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 Oś nie jest regulowana. W grę wchodzi skrócenie dyszla z jednej lub drugiej strony. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi