Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki Panowie za rady. Finalnie zrzucę łódkę i dyszel przytnę z drugiej strony. Zaczep jest nowy, łódka ma przejechane max 500 km więc pomyślałem, że szkoda go ruszać. Z drugiej strony muszę wywiercić nową dziurę na śrubę i przesunąć dzwonnicę, trapy i rolki. Trochę więcej zabawy ale będzie prawilnie.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• 0

Nawet nie wiedziałem, gdzie i jak to sprawdzić

Pod dźwignią masz oznaczenie w jakim położeniu masz głowicę ruchomą ,która po zapięciu  blokuje zaczep.

Widać na foto naklejkę ale często jest tak ,że pod naklejką jest ten wskaźnik wyciśnięty na stałe w korpusie zaczepu.

post-65239-0-39593100-1638473992.jpg

Ruchomy sworzeń ma znacznik ,który informuje Cię w jakim położeniu jest wspomniana głowica. 

post-65239-0-12506600-1638474043.jpg

Edytowane przez M a r a s

• 0

Pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników przyczepek...

Potrzebuję skrócić dyszel w przyczepie o 30 cm bo nie mieści mi się w garażu. Przeróbka polegałaby na odkręcaniu zaczepu, obcięciu dyszla i nawierceniu nowych otworów pod zaczep. Przyczepa jest do łodzi do 5,4m wiec przy swojej 4,5m mam jeszcze zapas. Czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania do takiej przeróbki?548d0cce58928830dc14acdabdb6a861.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Po co go skracac sa zawiasy na dyszel wprowadzasz do garazu skladasz dyszel i po sprawie
  • Like 1

• 0

Dłuuugie dyszle mają  ,, plusy i minusy " , na plus nie trzeba tak daleko wjechać autkiem np. po piachu żeby zwodować łódkę  . Do minusów zaliczę małe ronda ciasne zjazdy tu trzeba cholernie uważać na ścinanie zakrętów , sam zachaczyłem błotnikiem o pachołek dobrze że był gumowy  a zrobili z nich rondko bardzo ciasne  . Każdy kto pierwszy raz pojedzie z łódką niech patrzy w lusterka na to wyczulam . 

• 0

Witam,

Czy ktoś orientuje się czemu ceny uzywanych przyczep podłodziowych sa wyższe niż nowych np. niewiadów? mowa o przyczepach do 750dmc

Może chodzi o wyposażenie. W cennikach nowych to przeważnie są golasy.

Rolki, światła led, trapy potrafią kosztować więcej niż goła przyczepa.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Może chodzi o wyposażenie. W cennikach nowych to przeważnie są golasy.

Rolki, światła led, trapy potrafią kosztować więcej niż goła przyczepa.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak może być... w swojej wyrzuciłem fabryczne plozy i zastosowałem rolki... koszt rolek 1200 zł... analogicznie z wyciągarką...podstawowa poszła jako dodatkowa na dyszel na dół a w jej miejsce nowa...koszt 400 zł... stąd mogą być rozbieżności w cenach nowych i używanych przyczepkach...

• 0

I teraz zachodze w głowe, bo mam stara przyczepe jeszcze na resorach do 450dmc w papierach, nie wiem czy ja modernizować ( zamontowac belke al-ko, oczyscic i pomalowac, kupic nowe felgi z oponami i swiatla led ) dodatkowo nie jest to ocynk w srodku :( czy inwestować w nowa przyczepe widziałem niewiadow 2700pln bez ploz etc. Płozy pewnie bym sobie zrobil sam wiec moze nie musialbym dokupowac.

Ciekawe ile mozna sobie krzyczec za przyczepke do 450dmc ewentualnie na same papiery.

• 0

Zastanawiam się też także nad zakupem niewiadowa do 450dmc w sumie golas 2500.. pytanie tylko jak to się będzie miało później jak bede chcial zmienic ponton na łódź :/ może ktos posiada taka przyczepke i może podpowiedziec co maksymalnie na tym przewioze, czy pod ewentualnie aluminiową łódkę do 4,3m to sie nadaje

• 0

Zastanawiam się też także nad zakupem niewiadowa do 450dmc w sumie golas 2500.. pytanie tylko jak to się będzie miało później jak bede chcial zmienic ponton na łódź :/ może ktos posiada taka przyczepke i może podpowiedziec co maksymalnie na tym przewioze, czy pod ewentualnie aluminiową łódkę do 4,3m to sie nadaje

Te 450 DMC to jest przyczepa + ładunek.

Musisz wiedzieć ile waży goła przyczepa i ile waży wspomniana alu łódka zapewne z powieszonym silnikiem ,linią paliwową wraz zpaliwem plus pewnie jakiś drobny lub większy szpej.

• 0

Czyli tam są 14stki? Dzięki, tak mi się zdawało że 2,4 jest za mało.

To musisz sprawdzić jakie masz do 750 dmc zakładają 13 są one do 900 kg, ale na życzenie klienta zakładali 14 na niskim profilu.

Ja wioę 13 bo pomagają w amortyzacji, 14 twarda na korzeniach dostaje w du...

Jak latam po lasach i dziurach to upuszczan do 1,8

Edytowane przez @Brig
  • Like 1