Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mario jaką masz oś skrętną  typ , producent  w swojej przyczepce Suskiego .

Mam Spawline na 13 '' kołach , oś skrętna firmy SPP , jakbym napompował 3,5 bara to po dojechaniu nad Bug szukał bym łódki  i przyczepki w krzakach .

Max co pompuje to 1,5 bara . Przyczepka obciążona w 80 % to oś powinna działać .

Ze względu na prześwit samochodu musze zwiększyć prześwit przyczepki i dla tego chcę zamontować wyższe koła może nawet 15 ''  

Edytowane przez Tabor

• 0

Moja jest na amortyzatorach, płozy + długi dyszel (hamulec najazdowy).

Pompuję zgodnie z zaleceniem producenta - powyżej Arek @Brig podał zakres 3,5-4,8 (!) dla kół 14-tek.

Nie wiem, jaką mam oś (teraz tego nie sprawdzę), ale przyczepka w takiej konfiguracji 'idzie jak zła' :) I zwykle na krótkich odcinkach nawet łódki pasem nie ściągam.

• 0

Czyli jak trafię gdzieś łódkę na środku ulicy to dzwonić do Ciebie? :)

Ja podobnie jak Arek - ciśnienie mam poniżej 2, bo droga nad wodę to mocne nierówności. Ale przy drogach autostradowych nie wahałbym się dopompowac.

Edytowane przez Drac

• 0

Marka przyczepy nie ma nic wspólnego z ciśnieniem w oponach. I zanim ktoś dmuchnie ponad 4.8 !! to najpierw niech się pochyli nad oponą i przeczyta ile max można w nią nadmuchać.

Taka na szybko instrukcja obsługi przyczep . Zwróćcie uwagę na rozmiar opon ,profil i jej obciążenie  .Rzeczywiste obciążenie .Bo przeważnie jest tak ,że mamy  oś o dmc 750 kg i przyczepę homologowaną na 750  a w rzeczywistości całość waży poniżej 500kg. 

https://www.przyczepy-boro.pl/sites/default/files/instrukcja-obs%C5%82ugi-manual.pdf

5.1.4 Koła jezdne.

Do podłodziowej dmucham poniżej 2 atm

a 4.5 atm to dmucham do przyczepy o DMC 1,5 t  gdzie mam wzmacniane opony z indexem C a nośność tej opony to 850kg 

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

• 0

Marka przyczepy nie ma nic wspólnego z ciśnieniem w oponach. I zanim ktoś dmuchnie ponad 4.8 !! to najpierw niech się pochyli nad oponą i przeczyta ile max można w nią nadmuchać.

Taka na szybko instrukcja obsługi przyczep . Zwróćcie uwagę na rozmiar opon ,profil i jej obciążenie .Rzeczywiste obciążenie .Bo przeważnie jest tak ,że mamy oś o dmc 750 kg i przyczepę homologowaną na 750 a w rzeczywistości całość waży poniżej 500kg.

https://www.przyczepy-boro.pl/sites/default/files/instrukcja-obs%C5%82ugi-manual.pdf

5.1.4 Koła jezdne.

Do podłodziowej dmucham poniżej 2 atm

a 4.5 atm to dmucham do przyczepy o DMC 1,5 t gdzie mam wzmacniane opony z indexem C a nośność tej opony to 850kg

Takie wartości podaje producent.

Tylko 14c na niskim profilu nie nadaje się do przyczep podłodziowych, są za twarde.

Powinno się je zakładać do lawet.

• 0

Ha ha 4.5 ATM do 1.5 t 

U mnie nie będzie Ha ha 

Nie chce mi się szukać instrukcji obsługi mojej przyczepy  i jeszcze wklejać tabelę ale podam Ci link w którym wpiszesz trzy pozycje.

https://www.tyresafe.org/caravan-tyre-pressure/   

Patrząc od góry 

waga przyczepy proszę wpisz      ----- 1500

w środkowej wybierz -----  2koła 1 oś - 2 whelles  /1 axle

na dole rozmiar opony / index nośności ------  wybierz 185R14C 102-100

Ile wyszło ? 

Ha ha 4.5 ATM do 1.5 t obciążenia chciał bym zobaczyć jak to jeździ.

A jeździ bardzo fajnie .14 lat i spoko ,trzeci komplet opon i nic się nie dzieje ani z oponami ani z przyczepą. 

• 0

Hej, szukam ręcznej wyciągarki z niższym przełożeniem by z mniejszą siłą mięśni wciągać łódkę na przyczepę obecnie mam wyciagarkę montowaną w standardzie w przyczepach Respo i zastanawiam się czy jest coś co ułatwi temat.

Edyta: zestaw wazy 400/450 kg

Edytowane przez Radbraw

• 0

Tez myśle o wymianie wyciągarki w Respo na coś takiego

https://allegro.pl/oferta/wyciagarka-reczna-dragon-winch-dwk35v-pasowa1588kg-6769310703

Czyli nie jestem sam…panowie a coś w rozsądnych pieniądzach ? 400 pln płaciłem za elektryczną do garażu.

Edyta: Wolał bym odkrytą pasową.

Edytowane przez Radbraw

• 0

Czyli nie jestem sam…panowie a coś w rozsądnych pieniądzach ? 400 pln płaciłem za elektryczną do garażu.

Edyta: Wolał bym odkrytą pasową.

Mysle tez o tej.Biorę pod uwagę jedynie wyciągarki dwubiegowe bo chyba inaczej wymiana nie ma żadnego sensu.

https://allegro.pl/oferta/wyciagarka-reczna-dragon-winch-dwk25v-pasowa1133kg-9781051771

• 0

Wszystkie inne są robione na jedne kopyto, te rączki nadają się na drzwi do lasu, wyrabiają się na śrubie montażowej, lata to potem, dzwoni, luzy.... ostatecznie przyspawałem rączkę a potem kupiłem to co wyżej wskazałem.  

No chyba że będziesz jej używał kilka razy w roku, to może może da radę.

Coś w tym stylu jest u mnie.

Tylko ja zakładam nasadkę 22 i już. 

https://youtu.be/zHNbr-d36UA?t=73

Edytowane przez Pietruk
  • Like 2

• 0

Wszystkie inne są robione na jedne kopyto, te rączki nadają się na drzwi do lasu, wyrabiają się na śrubie montażowej, lata to potem, dzwoni, luzy.... ostatecznie przyspawałem rączkę a potem kupiłem to co wyżej wskazałem.  

No chyba że będziesz jej używał kilka razy w roku, to może może da radę.

Coś w tym stylu jest u mnie.

Tylko ja zakładam nasadkę 22 i już. 

https://youtu.be/zHNbr-d36UA?t=73

Banalnie proste.

Czy Twoja wkrętarka jest jakaś mocniejsza ,mam na myśli większą moc w Nm tak jak niektóre modele zakretarek np.

Na Twoim przykładzie przyszedł mi pomysł aby podłączyć jako napęd akumulatorową szlifierkę kątową . Byłaby bardziej w pionie i chyba musiałaby mieć regulację obrotów. 

• 0

Nie pamiętam mocy i nazwy wkrętarki (zerknę w przyszłym tygodniu bo to służbowa :P ), ale dla mojej łodzi (ciężkiej i płozy na przyczepce) to ponad 50Nm dało radę i to nie każda. Na przykład jak testowałem wkrętarki pożyczając od znajomych to Milwaukee 50Nm nie dała rady.

Ze szlifierką to sobie głowy nie zawracaj, tam są obroty a mocy niewiele.

• 0

Tak macie rację, ale mają też udar i jest masa huku. 

Już nie pamiętam czy mają wyłącznik udaru czy nie, a chyba jak jakaś miała, to cena robiła robotę. 

A może ktoś jest bardziej oblatany w tym sprzęcie i coś podpowie?

Ja mogę ze swojej strony napisać ,że jak pracowałem na saksach przy budowie linii ppoż to używaliśmy zakrętarki udarowej do zakręcania obejm na gwintach m8 i m10 ze stali kwasowej i nieraz udało się gwint przekręcić ... Używaliśmy zakrętarek  Dewalt . i z tego co pamiętam udar włączał się dopiero jak nakrętka zaczęła stwarzać opór albo jak zaczęło się naciskać na nią . Na pewno nie było żadnego przycisku wyłączającego udar.