Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mnie te długo baaaardzo zniechęciło, zanim ona zacznie ściągać to wiatr potrafi łódź postawić bokiem do przyczepki.

A tu zakładam elektronarzędzie na jedną z trzech przełożeń i jest dużo szybciej i bez dodatkowych kabli.

Nie kusi też tak innych aby ją zwinąć, taka elektryczna jednak przykuwa wzrok i ludzie mają wtedy głupie pomysły.

• Like 1

• 0

A może po prostu zamontować elektryczną wciągarkę ? Były już na forum takie pomysły. Chyba dosyć wolno zwija linkę, ale raczej wygodniejsze niż kombinacje z elektronarzędziami ;)

Mam dokładnie takie same przemyślenia. Wielu używa elektryka  i sobie chwali w tym i ja :D :D

• 0

Ja kalkulowałem 

Miałem papiery, nawet jakieś pozostałości do reanimacji. Zacząłem i na etapie zakupu materiałów dałem sobie spokój. Ceny kosmos sie zaczeły robić.

Jak masz papiery to szukał bym jakiejś bez papierów, chyba ze masz dużo wolnego czasu, smykałkę do spawania i skręcania i potrzebujesz cos specjalnego, idealnie pod łódkę.

Otwórz stronę jakiegoś sklepu z kształtownikami, do tego sklepu z rolkami, wyciągarkami (pod warunkiem ze nie będziesz tego robił na na kółkach do taczek zamiast na oryginalnych rolkach i prowadnicach) 

Policz, policz jeszcze raz, dodaj z 10% i do tego dolicz swój czas .. wyceniając odpowiednio godzine swojej pracy która poświecił byś na hobby albo inny zarobek.

Mi się kompletnie nie kalkulowało.

Trafiał się bez papierów bardzo dobrze pasująca pod moje potrzeby, przeszczepiłem co trzeba i spokój. 

I przyczepę kosztującą cos koło 3 500 mam za niecałe 2 000. Ale to szczęście było .. w południe ogłoszenie, o 13 zaklepane, następnego dnia odebrana. 

ps. jeszcze jedne papiery i konstrukcja na start pod ponton została mi do sprzedania :)

• 0

Szukam gotowego systemu odchylanych lamp do montażu w przyczepie brenderup. Obecnie mam belkę oświetleniową na szybkozłączkach i o ile ze zjęciem jej nie ma problemu to odpinanie i ponowne podłącznie gniazda elektrycznego to gehenna. Oryginalne światła odchylane brenderup kosztują 2 tysiące. Szukam coś tańszego.

a294259cf1f4e6b2681327e64962b250.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Tak jak kolega napisał ,lampy ledowe i spokój , widziałem jak znajomy taką lampom zaczepił o krzaki mało by wszystkiego nie urwał a wodujemy nie zawsze w miejscach bardzo szerokich . Mam ledy i jestem zadowolony sprawdzony system to polecam  :)  

• Like 1

• 0

Fristom ,WAŚ , Horpol , Aspock ,Hella i pewnie jeszcze kilku producentów.

Wybór ogromny dopasuj do miejsca w przyczepie i wybierz tą ,która Ci się podoba.

I mała uwaga .Przyczepa powinna mieć odblask w kształcie trójkąta a nie wszystkie zespolone lampy tylne mają wspomniany trójkąt w kloszu lampy. Druga sprawa to homologacja .       

• 0

Zmień lampy na ledy hermetyczne i zapomnisz o zdejmowaniu belek czy odpinaniu gniazd. Od roku cieszę się tym rozwiązaniem.

Na belce mam zamontowane hermetyczne ledy ale i tak muszę ją zdjąć bo kilem zahaczę przy wodowaniu łodzi. Potrzebuję wstawić dwa oddzielne światła odchylane.

• 0

Fristom ,WAŚ , Horpol , Aspock ,Hella i pewnie jeszcze kilku producentów.

Wybór ogromny dopasuj do miejsca w przyczepie i wybierz tą ,która Ci się podoba.

I mała uwaga .Przyczepa powinna mieć odblask w kształcie trójkąta a nie wszystkie zespolone lampy tylne mają wspomniany trójkąt w kloszu lampy. Druga sprawa to homologacja .

Odblask można zamontować sobie na nadkolach nie muszą być zintegrowane z oświetleniem.

• 0

Tak jak kolega napisał ,lampy ledowe i spokój , widziałem jak znajomy taką lampom zaczepił o krzaki mało by wszystkiego nie urwał a wodujemy nie zawsze w miejscach bardzo szerokich . Mam ledy i jestem zadowolony sprawdzony system to polecam :)

Ledy mam zamontowane ale kilem zahaczam o belkę, przed wodowaniem muszę ją zdejmować.

31aacca154a24acdf6c10273e8e135a8.jpg

• 0

Ledy mam zamontowane ale kilem zahaczam o belkę, przed wodowaniem muszę ją zdejmować.

Po pierwsze, to masz choinkę z ilością oznaczeń. Nie wiem w jakim celu..., zostaw tylko niezbędne. 

Też tak miałem, wywaliłem belkę a światła zamontowałem po bokach na wysuwanych prowadnicach od belki. Rejestracja też z boku po lewej. 

• Like 1

• 0
Szukam gotowego systemu odchylanych lamp do montażu w przyczepie brenderup. Obecnie mam belkę oświetleniową na szybkozłączkach i o ile ze zjęciem jej nie ma problemu to odpinanie i ponowne podłącznie gniazda elektrycznego to gehenna. Oryginalne światła odchylane brenderup kosztują 2 tysiące. Szukam coś tańszego.

A ja mam pytanie z innej beczki.

Szukałem i kombinowałem już jakiś czas temu, a tu zdjęcie z gotowym tematem.

Może ktoś podpowie gdzie kupić te ( chyba są gumowe) zaślepki na śruby?

8e70af13126d4429e8313b2e725174e1.jpg