Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Karol nagram film ale to za jakiś czas bo wyjechałem. Generalnie podjeżdżam tyłem do garażu, do przyczepki pod silnikiem mocuję linkę następnie podpinam linę wyciągarki budowlanej i pomału łódka wjeżdża ja lekko koryguję tor jazdy. Mam już kupione koła na metalowych felgach(26pln sztuka) ,planuję zmienić z jednego wąskiego podporowego na dwa pompowane tak jak na filmie https://m.youtube.com/watch?v=vsDOqkM-CIU

znacznie lżej będzie manewrować po trawniku, obecne się wżyna a i wjazd do garażu powinien być łatwiejszy łatwiejszy.

• Like 1

• 0

Wiem, wiem trochę "wywołam wilka z lasu", ale proszę napiszcie o swoich przeżyciach z ciągania przyczepy na tle kontroli policji lub innych służb do tego uprawnionych. Moje doświadczenie jest średnie bo tylko około 15 lat ciągam łódkę i tylko po naszym pięknym kraju. Chociaż nie, raz jechałem z łódką na Bornholm. Wpadł mi taki pomysł bo piszecie, że trójkąt musi być na światłach, wiadomo oświetlenie tablicy, boczne odblaski itp., itd., a czy jakiś uprawniony kontroler kiedyś to sprawdzał? Mi się jeszcze taka kontrola nie przydarzyła.  A jakie są wasze doświadczenia? Żeby było jasne nikogo nie namawiam do nie przestrzegania przepisów ale tak z ciekawości...

Edytowane przez na ryby

• 0

Karol ja mam takie :

https://www.vidaxl.pl/e/vidaxl-aluminiowe-kolo-podporowemanewrowe-do-przyczepy-12-v-350-w/8718475911012.html?gclid=Cj0KCQjwg_iTBhDrARIsAD3Ib5hZZ7LoKm1myzoJA7mC7rf5lrFx-JZ1lG8qI44sAOoRVLp_TjvMKf8aAokFEALw_wcB

powiem tak :

Demo prędkości to to nie jest (prędkość podobna do elektrycznej wyciągarki samochodowej ) daje radę na kostce brukowej chociaż jak jest mokro albo kostka śliska to ,,buksuje" .Rozwiązuje to w taki sposób że siadam na dyszlu ,żeby dociążyć i wyjeżdżam :D (podobnie ze zjazdem ,żeby nie poleciała przyczepa w dół )

ps. na trawie ziemi czy jakaś przeszkoda raczej nie da rady ;)

ps.2 najlepszym rozwiązaniem byłby mover ale to troszkę inna półka cenowa ...

na przykład :

https://allegro.pl/oferta/naped-p1-aqua-na-1-os-jak-mover-wodoszczelny-lodz-10819292908

• 0

Długo się za to zabierałem, ale w końcu zrobione. Może wprowadzę poprawki, w mocowaniu lamp, za wszelką cenę chciałem uniknąć wiercenia, przyczepa jest cynkowana ogniowo i nie chciałem niszczyć tej powłoki. Być może zamienię te "elektryczne" wieszaki na gruby aluminiowy kątownik. Obawy też budzi nisko zawieszona rejestracja, ale raczej nie miałem innej możliwości. Wiązka też może wymagać dopracowania, ale to się okaże po kilku moczeniach, jestem raczej optymistą ;)

Było:

post-51644-0-88200300-1652453501_thumb.jpg

Obecnie:

post-51644-0-49294600-1652453529_thumb.jpg

post-51644-0-25422000-1652453541_thumb.jpg

post-51644-0-18538300-1652453555_thumb.jpg

post-51644-0-86262000-1652453562_thumb.jpg

• Like 3

• 0

@wuran szerokość przyczepy wyznaczają przyspawane na stałe błotniki z solidnej blachy (robią bez problemu za stopień). Problem wodowania rozwiązany za pomocą wahliwej podwójnej rolki. Ale fakt, chciałbym ją opuścić niżej, ale musiałbym oddać później do cynkowania ramę, może kiedyś...

A temat wystającej łódki. Wystaje ta druga, jest dłuższa i nie jest docelowym "pasażerem". Z wigry (pierwsza fota) było wszystko poustawiane prawidłowo, po zmianie belki oświetleniowej na lampy na stałe, mogą one  być kilka centymetrów pod łodzią, ale raczej nie będzie z tego tytułu problemów.

• 0

Witam,

wcześniej były już dyskusje na temat DMC i zdania podzielone (rzeczywista czy DMC przy kontroli przyczepy lekkiej)

Nie chcę ryzykować i mam pytanie czy przechodził ktoś w 2021/2022 przez zmianę DMC przyczepy na mniejszą?

Mam Niewiadów P-415 z DMC 450 (2015 rok) , a samochód ma w papierach przyczepę niehamowaną 400 kg....

post-71623-0-27458500-1653136117_thumb.jpg

• 0

Producent jak będzie chciał to Ci może zmnjejszyć  DMC bo on ma wszystkie papiery  żeby wystawić odpowiednie dokumenty .  I od nowa rejestracja przyczepy w urzędzie bo inaczej jak policjant sprawdzi to będzie widniał ten większy  DMC  . Ktoś napisze że masz  dowód  , tak tylko że w dowodzie jedno a wykazie drugie  . Oczywiście dotyczy to przyczepy już zarejestrowanej  , GOŻEJ ŻEBY ZWIĘKSZYĆ   DMC 

• 0

Podesłał byś Radek foto jak masz to ogarnięte... właśnie i u mnie problem dotyczy stromego podjazdu... na ryby sama wyskakuję z garażu ????????????????

Nagrałem film ale jest zbyt duży by go zamieścić. Karol jeśli chcesz podaj tel lub messenger na priv to Ci wyślę.

Generalnie jak wciągam łódkę to mocuję linkę nylonową na ramie przyczepki (możliwie nisko) za pomocą karabińczyków nastepnie łącze ją hakiem z liną wyciągarki , naciskam guzik i po minucie kończę cały proces łódka jest na miejscu.

Wyciągarkę mam zamontowaną tak by w razie potrzeby ją szybko zdemontować i przesunąć gdzieś w kąt.

Edyta: założę jeszcze pilota bezprzewodowego za 100 pln wtedy już jestem całkowicie samowystarczalny w tej kwestii.

post-53326-0-79116400-1653382731_thumb.jpeg

post-53326-0-18803400-1653382742_thumb.jpeg

post-53326-0-46127500-1653382760_thumb.jpeg

post-53326-0-53800700-1653382771_thumb.jpeg

post-53326-0-40655800-1653383233_thumb.jpeg

Edytowane przez Radbraw
  • Like 2

• 0

W tamtym roku zaraz po zakupie nowej przyczepy suskiego padło mi łożysko w prawej piaście koła ( piasty SPP). Po kontakcie tel. Suski przysłał mi drugą piastę na wymianę a uszkodzoną mu odesłałem. Teraz poleciało łożysko w lewej piaście. Szumi przy obracaniu. Kilka razy wjechałem do pół koła w wodę. Łącznie przyczepa zrobiła może 500-600km. Oj straszną lipę wkładają w piasty. Za taką kasę można oczekiwać czegoś lepszego. No ale Polska.

PS. Jakiej firmy łożysko kupić , żeby trochę polatało?

Edytowane przez binio1111

• 0

A ja miałem znajomego który takie i inne pudełka robił z napisem jaki sobie zażyczyłeś .  :D

Wierzę w to co napisałeś. Dziś można cuda zrobić. 

Podobnie sprzedają jakieś szczęki do osi do przyczep z niby jakimś TUV niemieckim !!!  Padlina straszna .

A wracając do tego łożyska jak jest  ori  to ma na uszczelniaczu logo czyli brand  Knott -a . Więc kumaty mechanik wychwyci lipę.

Edytowane przez M a r a s

• 0

Witam , już gdzieś to pisałem mam przyczepę SAM ,na tylnej  belce od auta osobowego, od 2007r . raz wymieniłem łożyska ,w jednym pękł pierścień zewnętrzny (oś kupiona na szrocie ,nie sprawdzałem dokładnie łożysk po zakupie, wymieniłem smar na nowy i zamontowałem),wjeżdżam do wody ,a na łożyska mam prosty patent ,wypełniam całą piastę smarem i zamykam ,może taki patent warto zastosować w waszych piastach .

Pozdrawiam.

• 0

Zmieniłem pracę i się kontakt urwał ,pewnie dalej tłuką pudełka bo było dużo chętnych na nie . Teraz dopiero wychodzi z skąd są sprowadzane rzeczy a opakowanie każde można zrobić . Suski ma opakowanie łożyska inne niż Knott a w środku wyglądają podobnie . Na łożysku wybite są numery i napis POLAND kupiłem je tak na wypadek jak odbierałam przyczepę . Jak potrzeba zrobię fotkę

• 0

Zmieniłem pracę i się kontakt urwał ,pewnie dalej tłuką pudełka bo było dużo chętnych na nie . Teraz dopiero wychodzi z skąd są sprowadzane rzeczy a opakowanie każde można zrobić . Suski ma opakowanie łożyska inne niż Knott a w środku wyglądają podobnie . Na łożysku wybite są numery i napis POLAND kupiłem je tak na wypadek jak odbierałam przyczepę . Jak potrzeba zrobię fotkę

To może i lepiej ,że go nie widujesz. Bo wiesz dzisiaj pudełka a jutro jakiś chrust a na nim kalkomania Fenwick-a np. 

A wracając do łożyska. Fotka ori łożyska AL-KO do osi.  Widać wyraźnie AL-KO.

img_20220617042430_%C5%82o%C5%BCysko_zmn