Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam
 mam pytanie techniczne dotyczące przyczepki   bo wożę  na takowej solara 360  i jeśli  wiozę  łódź  bez silnika to jest OK  natomiast z podpiętą spaliną       całość  dobija do"0"
 oś jest na resorze piórowym +amortyzator  i tak myślę  jak to usztywnić    żeby podczas jazdy po polskich drogach   z silnikiem na pawęży  coś się  zwyczajnie nie rozleciało  a   na trasie   miliony zapadniętych studzienek  z których 2%  zawsze jest zaliczone  :/

• 0

dodać pióro do resora i zmienić amortyzator lub zobaczyć gdzie zawieszenie dobija do przyczepy i czy można w tym miejscu dać odbojnik gumowy, lub jeśli już jest odbojnik (a powinien być) dodać trochę wyższy.

Sprawdź jednak najpierw czy czasem przyczepa nie jest przeciążana lub czy amortyzator już nie wyzionął ducha, ewentualnie czy resor nie przydałby się nowy

Edytowane przez wuran

• 0

Jest to przyczepka SAM   - taką  kupiłem   choć  trochę   ją usprawniłem  ;)

na szybko 2 zdjęcia a jutro mogę  zrobić  więcej  jeśli jest taka potrzeba .
Co do odbojnika to go nie ma  i jest opcja żeby dołożyć  takowy  a samo  dobijanie występuje jak  jest zamontowany silnik spalinowy  , baniak z paliwem i   gdy się  oprę  o łódkę to  amortyzator   dobija do zera więc pewnie jadąc  po dziurach  może być  różnie.

post-51396-0-13823400-1661112825_thumb.jpg

post-51396-0-94180300-1661112838_thumb.jpg

• 0

O ile teraz dobrze rozumie temat to zakres pracy kończy się na amortyzatorze...

Przychodzą mi dwa rozwiązania do rozpatrzenia:

-wykasztanić amortyzatory, albo wymienić na krótsze albo jeszcze przespawać mocowanie amortyzatorów tak by były ustawione pod kontem.

-drugie rozwiązanie to -przeklepać resory co podniesie jeszcze przyczepę i środek ciężkości do góry.

• 0

O ile teraz dobrze rozumie temat to zakres pracy kończy się na amortyzatorze...

Przychodzą mi dwa rozwiązania do rozpatrzenia:

-wykasztanić amortyzatory, albo wymienić na krótsze albo jeszcze przespawać mocowanie amortyzatorów tak by były ustawione pod kontem.

-drugie rozwiązanie to -przeklepać resory co podniesie jeszcze przyczepę i środek ciężkości do góry.

A najprościej chyba dołożyć pióro w resorze.

• 0

Najlepiej podjechać do serwisu.

Dołożenie pióra "utwardzi" zawieszenie a odnoszę wrażenie że wolałbyś przy obecnej "miękkości" zwiększyć zakres pracy. Jeszcze przeszło mi przez myśl, aby przełożyć oś na górną część resora ale to wiąże się pewnie z pokładaniem błotników no i mogło by to "nie grać" z wysokością haka.

Przy mojej wcześniejszej przyczepie też miałem kłopoty z zakresem pracy ale temat został ogarnięty: (zobacz od trzeciej minuty) 

• 0

Pochwalisz się co masz i jak się spisuje? Tutaj bądź priv lub fb, WhatsApp co wygodniej

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Ja na przykład mam Runva Rise35. Wciągam łódkę, która ze szpejem waży pewnie z 700 kg bez najmniejszego problemu. Fajne sprawa, szczególnie jak na przykład wieje wiatr, trzeba łódź trochę ustawić a jest się samemu na rybach. Pilot w łapie i łódka pięknie wjeżdża gdzie ma wjechać

• 0

Ja na przykład mam Runva Rise35. Wciągam łódkę, która ze szpejem waży pewnie z 700 kg bez najmniejszego problemu. Fajne sprawa, szczególnie jak na przykład wieje wiatr, trzeba łódź trochę ustawić a jest się samemu na rybach. Pilot w łapie i łódka pięknie wjeżdża gdzie ma wjechać

Ta wciagarka Twoja ma wolny bieg przy wyciaganiu liny , czy elektrycznie tylko ?

• 0

Ta wciagarka Twoja ma wolny bieg przy wyciaganiu liny , czy elektrycznie tylko ?

Ma, mozna spuszczac bez koniecznosci uzywania baterii. Problem z ta przyczepą na rolkach jest taki, ze lodka potrafi sie dobrze rozpędzic dlatego zawsze spuszczam na baterii [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

CO do  resorowania to pomyślałem żeby   górne mocowanie amortyzatora  dać wyżej   to powinno zwiększyć  zakres pracy amortyzatora bo to właśnie on dobija do zera  bo sam  resor sprawia wrażenie  jakby spokojnie mógł  ugiąć się  bardziej .
Montaż  resora pod belkę - też o tym myślałem ale bardziej  celem obniżenia całej platformy  do łatwiejszego wodowania żeby tak głęboko nie wjeżdżać  choć  taki montaż resora pewnie zwiększy zakres pracy piór .

• 0

Ja mam dragona , i ona niema wolnego.biegu a tylko elektryczne rozwijanie. Jest to upierdliwe gdyż wolno.idzie

Też mam dragona dwp 5000. Łódź pewnie trochę ponad tonę. Wyciąga bez problemu. Wcześniej miałem tą słabszą dwp, to wyskakiwał w niej termik i trwało to wieczność.