Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Miałeś przyczepę pustą, czy załadowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Tak się składa że wiozłem balony helowe na imprezę festynową , to nawet ją podnosiło . Jak będziesz widział inspekcję na drodze proponuję się zatrzymać i pogadać , tylko napisz prawdę co Ci powiedzieli i podziel się tu na forum , bo ja mam dwa razy złe doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Tak się składa że wiozłem balony helowe na imprezę festynową , to nawet ją podnosiło . Jak będziesz widział inspekcję na drodze proponuję się zatrzymać i pogadać , tylko napisz prawdę co Ci powiedzieli i podziel się tu na forum , bo ja mam dwa razy złe doświadczenie Tak jak pisałem - będę miał MMC samochodu wyższe od DMC przyczepy. Co nie zmienia faktu, że uważam, że kontrolujący, jeżeli chce mnie ukarać, to musi mi udowodnić przekroczenie przepisów, a nie ja udowadniać niewinność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Teraz tylko uważaj , bo z przyczepkę nie wolno za szybko jechać , żeby nie wyszło że się dowiadujesz o sprawy które były tu poruszone w przerwie jak będą wypisywać mandacik za prędkość , sam się nie raz na tym łapie że jadę szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Teraz tylko uważaj , bo z przyczepkę nie wolno za szybko jechać , żeby nie wyszło że się dowiadujesz o sprawy które były tu poruszone w przerwie jak będą wypisywać mandacik za prędkość , sam się nie raz na tym łapie że jadę szybciej 80/70/50w sam raz dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 I to jest koniec naszej dyskusji. Jest przepis (nielogiczy, ale jest) mówiący, że DMC przyczepy nie może przekraczać MMC samochodu. Kropka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Drogówka mnie zatrzymuje, patrzy w dokument - napisane 585 kg. I mówią - według nas tu jest 700 kg. To MUSZĄ to udowodnić wagą. Tak samo, jak muszą udowodnić przekroczenie prędkości, aby wystawić mandat. A w DMC przyczepy jest napisane, ile może ona łącznie ważyć ze względu na swoją konstrukcję. Mogą jak najbardziej ale muszą mieć powody a jak już do takiej dyskusji dojdzie to po ich stronie jest udowodnić Tobie ,że jesteś przeładowany i wagę zorganizują.Z przekroczeniem prędkości to każdy wie albo pokażą Ci wynik z suszarki albo przyjdzie pocztą kwit do zapłaty .Oczywiście ,że w DR jest napisane jej DMC i tyle samo widnieje w homologacji. Ja podtrzymuję to co napisałem odnośnie wpisu w DR samochodu odnośnie przyczepy. A na koniec zadam proste pytanie ?Dlaczego producent na tą samą przyczepę ,tej samej konstrukcji z tą samą osią ,zaczepem itd. wydaje różne DMC ?Stoi na placu sześć identycznych przyczep i diler jest w stanie na pełnym legalu wystawić różne DMC powiedzmy 480 , 500 ,550 ,600 ,650 , 750 po co , w jakim celu ?Przecież gdyby było tak jak nam tu sugerujecie to by była jedna DMC przyczepy i nikt by się nie bawił w różne DMC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) ... Edytowane 20 Lutego 2023 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Maras a dlaczego handlarze kręcili liczniki do tyłu? Bo kupujący tego chcieli, wręcz prosili ich o to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) Kupujący byli zachwyceni , jak wyszło że auto miało zamiast 200 000 miały 450 000 km mina bezcenna Edytowane 21 Lutego 2023 przez pawlo29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Maras a dlaczego handlarze kręcili liczniki do tyłu? Bo kupujący tego chcieli, wręcz prosili ich o to:) Liczniki kręcili do tyłu bo auto z większym przebiegiem było tańsze w zakupie .To takie odmłodzenie auta : pacz pan jaki ma mały przebieg . Mały przebieg podnosił cenę auta więc handlarz teoretycznie więcej zarabiał . Diler razem z producentem( homologacja) który "kręci" DMC przyczepy sprzedaje ją w tej samej cenie ,jemu to lotto. Nie obraź się na mnie i nie przyjmuj tego jako atak na Twoją osobę ale porównanie bez sensu z tym kręceniem. Wiesz ja mam swoje zdanie a Ty masz swoje no takie życie , pozdrawiam serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomchaf11 Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 To chyba proste,że po to jest sprzedawana z różną dmc aby każdy mógł dopasować do auta który aktualnie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GrzesM Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 No niby tak, ale nie dla każdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 To chyba proste,że po to jest sprzedawana z różną dmc aby każdy mógł dopasować do auta który aktualnie ma.To jest proste ale tylko dla nas Polaków i generalnie wschodnich nacji. Kombinowanie mamy w genach i stąd takie szopki.Ja się osobiście ludziom nie dziwię, bo przepisy odnośnie, chociażby płacenia myta, za auto osobowe z przyczepą są dla mnie kompletnie z zadka wyjęte. Niech ktoś z Was spróbuje zadzwonić do któregoś z wielu Wam znanych producentów przyczep na przykład z Holandii i poprosić, żeby wystawili inną, zaniżoną homologację.Powodzenia. Przyczepa ma homologację na 1300 DMC lub 1150 DMC (inna oś skrętna) i taką dostaniesz. Jak chcesz inną, zadzwoń do producenta przyczep Radomia to Ci zrobią nawet na 2 kg 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) ... Edytowane 21 Lutego 2023 przez mepps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 To jest proste ale tylko dla nas Polaków i generalnie wschodnich nacji. Kombinowanie mamy w genach i stąd takie szopki.Ja się osobiście ludziom nie dziwię, bo przepisy odnośnie, chociażby płacenia myta, za auto osobowe z przyczepą są dla mnie kompletnie z zadka wyjęte. Niech ktoś z Was spróbuje zadzwonić do któregoś z wielu Wam znanych producentów przyczep na przykład z Holandii i poprosić, żeby wystawili inną, zaniżoną homologację.Powodzenia. Przyczepa ma homologację na 1300 DMC lub 1150 DMC (inna oś skrętna) i taką dostaniesz. Jak chcesz inną, zadzwoń do producenta przyczep Radomia to Ci zrobią nawet na 2 kg Mniej nie zrobią niż jej masa własna. Ale obniżając DMC przyczepy obniżamy jednocześnie jej ładowność.Przyczepy kempingowe też mają jakąś tam ładowność i też obniżają jej DMC aby dopasować do tego co widnieje w DR samochodu ale przy tym zabiegu automatycznie obniżamy jej ładowność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Marek ja z tymi 2 kg to tak nie na serio. Ale jak sama przyczepa wazy 200 i poprosisz, zeby Ci zrobili 250 to pewnie problemu nie bedzie zadnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 A jaki niby problem w tym, że przyczepa ma homologację DMC DO 750 kg i zostanie ona zmniejszona na DO 550 kg? To tylko ograniczenie ładowności, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Powiedzcie lepiej, jak radzicie sobie z parkowaniem w trasie, gdy trzeba zrobić przerwę na siku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 A jaki niby problem w tym, że przyczepa ma homologację DMC DO 750 kg i zostanie ona zmniejszona na DO 550 kg? To tylko ograniczenie ładowności, prawda?Dla mnie to nie jest kompletnie żaden problem. Problem polega na tym, że robi się to wyłącznie dlatego, że jakaś Honda czy inny Peugeot ma wpisane w dowodzie, że może ciągać przyczepę o DMC nie większym niż.... albo, żeby nie załapać się na Etole.Problem tez polega na tym, że potem jak inspekcja zważy taką przyczepę i walnie mandat za przeciążenie, to są pretensje użytkownika tejże, do całego świata a nie do siebie i pojawiają się nic nie wnoszące dyskusje - jak chociażby ta w tym wątku. Widziałem u kumpla, który handluje przyczepami i łodziami ludzi, którzy na przyczepy DMC750, bez hamulca wrzucali łodzie, które ważą zdecydowanie więcej niż te 750 kg. Dla mnie to skrajny idiotyzm i nieodpowiedzialność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 to igranie z bezpieczeństwem. Ale zmniejszenie sobie na własne życzenie ładowności i trzymanie się takich ustaleń to w mojej ocenie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Masa własna przyczepy + ładowność = DMC Przykład masa własna przyczepy wyprodukowana przez producenta ( pusta ,bez dodatków ) waży 250 kg .Gdy ją zarejestrujemy wg. homologacji na DMC 750 to jej ładowność 500kg.Gdy tą samą przyczepę wg. innej homologacji na DMC 600 to jej ładowność 350kg. I tak możemy dobierać jej DMC jednak nie niżej niż jej masa własna I należy pamiętać ,że te wszystkie dodatki które sobie dokładamy do przyczepy pod łodziowej czyli : dodatkowe rolki ,trapy , koło zapasowe i uchwyt mocujący i inne mniej lub bardziej potrzebne dodatki wpływają na jej masę czyli to już taki mały dodatkowy ładunek .Jak ktoś ma możliwość wjechać pustą czy też załadowaną już przyczepą na wagę to tak z ciekawości proponuję poświęcić małą chwilę na tą czynność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Powiedzcie lepiej, jak radzicie sobie z parkowaniem w trasie, gdy trzeba zrobić przerwę na siku Normalnie. Parkujesz tyłem. Wtedy potrzeba wymiar zestawu plus ok 1-2m. Z jednoosiowką to sama przyjemność. Warto troche potrenować.Przodem to byś musiał mieć ok 2x wymiar żeby stanąć w miarę równo. Tyłem żaden problem. Heheheh ja to musze do garażu cofnąć z 5m wąskiej drogi pod katem prostym a na stronę zostaje w bramie po ok 10cm. I też sie da. Nie zawsze wyjdzie na raz ale spoko się da. Szwagier sie szarpie ręcznie wpycha a ja odpinam łódkę jak juz jest w garażu. Sama radość, wręcz lubię. Cofanie po łuku dwuosiową z krzywym dyszlem to wyzwanie. Jednoosiówka bajka. Oczywiscie zakładam, ze każdy wie, że przyczepa z dwiema osiami obok siebie to jednoosiówka? Dwuosiówka to taka od traktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) I naprawdę warto zważyć jak mówi Maras. Ja swoje ważyłem i towarówka z osią na 1,5t z hamulcem, paka 165x320 ważyła 350kg. Ale porządna sklejka na podłodze i burtach. Bez plandeki. Stelarz i plandeka to następna stówa. Przy DMC 750 niewiele zostaje Bookmana na konia z dwiema osiami ponad 600kg. Z łódkami trzeba uważać. Nie trzeba mieć wagi tylko wyobraźnię i kalkulator. Przyczepa bez hamulca zazwyczaj 150-180kg. Zależy czy trapy, ile rolek, jakie koła. Lodź zależy, 420 laminat ok 180kg gola. Do tego silnik 25km 70 kg, dziobówka 20kg, Akumulator 100ah 30kg, drugi? A niech tylko 20ah 5kg, kotwica 14kg, echo 5kg z uchwytem, gaśnica, odboje, bosak, apteczka, kamizelki - a niech tylko 10kg. Zbiornik z paliwem 10kg. Dywanik 5kg. Dwa krzesła 10kg. Dołożone knagi, ram mounty, podpórki, naklejki mocy niech będzie w sumie 5kg, wiosło 3kg, jakieś graty w bakistach typu przynęty, szmaty, rekawice, piloty, kombinerki itp 5kg, elektryk na rufie 10kg, plandeka 10kg, pasy transportowe 5kg.W sumie? Wychodzi ok 400-570kg … dołóż bagaże do środka … a rejestracja np 500 U mnie riverfox 390 (130kg) z moimi gratami wychodzi na styk pod 500kg. Edytowane 21 Lutego 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi