Kuba Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Cofanie to rzeczywiście dla niektórych jakaś mordęga, ale jak człowiek ogarnie o co chodzi to jest to nawet zabawne - o ile takie zajęcia mogą być zabawne Mamy koło siebie takie jeziorko i na slip trzeba cofnąć między drzewami i to jeszcze po łuku. Z racji, że przyjeżdżało tam kiedyś sporo ludzi z łodziami to można się było na fajną komedię popatrzeć. Niestety większość kierowców po kilku próbach odpinało przyczepę i spychało ją ręcznie. Plusem było trochę śmiechu, minusem to, że robiły się tam korki jak w centrum dużego miasta. Ja muszę swoją przyczepą cofnąć z wąskiej drogi po łuku, zmieścić się w bramę, potem jeszcze w wąski garaż, znowu po łuku, także nie zostało mi nic innego jak się tego cofania po prostu nauczyć. Dzisiaj mogę to robić z zamkniętymi oczami. Podstawa przy cofaniu z przyczepą moim zdaniem jest jedna - spokój i żadnych nerwowych ruchów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wisniowy21 Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) Generalnie zawsze trzeba startować z prostego zestawu, i od tego najlepiej się uczyć i zawsze wyciągać i prostować zestaw i życie staje się dużo przyjemniejsze Cofanie to rzeczywiście dla niektórych jakaś mordęga, ale jak człowiek ogarnie o co chodzi to jest to nawet zabawne - o ile takie zajęcia mogą być zabawne Mamy koło siebie takie jeziorko i na slip trzeba cofnąć między drzewami i to jeszcze po łuku. Z racji, że przyjeżdżało tam kiedyś sporo ludzi z łodziami to można się było na fajną komedię popatrzeć. Niestety większość kierowców po kilku próbach odpinało przyczepę i spychało ją ręcznie. Plusem było trochę śmiechu, minusem to, że robiły się tam korki jak w centrum dużego miasta. Ja muszę swoją przyczepą cofnąć z wąskiej drogi po łuku, zmieścić się w bramę, potem jeszcze w wąski garaż, znowu po łuku, także nie zostało mi nic innego jak się tego cofania po prostu nauczyć. Dzisiaj mogę to robić z zamkniętymi oczami. Podstawa przy cofaniu z przyczepą moim zdaniem jest jedna - spokój i żadnych nerwowych ruchów Edytowane 22 Lutego 2023 przez wisniowy21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Moje pierwsze jazdy z przyczepa i slipowanie, to był dramat... zawracanie , manewrowanie między drzewami, trafienie w slip - margines błędu po 0.4m na stronę... z czasem i praktyka jest dużo lepiej. Swoje trzeba wykręcić poprostu zanim człek załapie o co chodzi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) Paradoksalnie im dłuższa przyczepa to łatwiej się nią cofa i parkuje Na wąskie oesy między drzewami gdzie musimy cofać tyłem można sobie zrobić gadżet . Wiele samochodów ma wkręcany krótki przyrząd do przedniego zderzaka ,który służy do holowania samochodu. W to miejsce wkręcamy przerobiony taki uchwyt aby miał główkę haka Jak ktoś będzie miał okazję zrobić sobie taką zabawkę i spróbuje to zobaczy jak pięknie przyczepa zakręca między drzewami i taka jazda to sama przyjemność Edytowane 22 Lutego 2023 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Dokładnie dłuży dyszel jest lepszy. Mam pływadło 3m a przyczepa na 400+ Mogę ją złamać ponad 90' wcześniej na krótszej uszkodziłem samochód. Wjazd do portu mam "pod włos" na jeden wyjazd muszę 4 razy wykręcić do tyłu x 50 średnio wodowań w roku. Nic nie zastąpi wprawy, wystarczy 2-3 tygodnie przerwy i już jakoś idzie na więcej razy. Jak śmigam tydzień w tydzień to w 95% przypadków zawsze wchodzi za pierwszym razem z ewentualną drobną korektą. Czyli wprawa i ćwiczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) Dokładnie. Najważniejsze ćwiczyć. I nie w nerwach na slipe jak wszyscy stoją i lampią. Tylko na spokojnie, najlepiej najpierw pustą, żeby łódki nie uszkodzić. Jak na uczelni robiłem prawko na ciągnik + 2 przyczepy to jak mi się na zajęcia trafiła jednoosiówka to potrafiłem całą godzinę tyłem jeździć i nie zapiąć biegu do przodu. Nawracanie, ósemki, luki. Zabawa przednia. Jak się nauczyłem na jedynce to dwójka, na koniec trójka. Szklarnie wkoło to mnie w końcu zrypali za to ganianie. Ale się nauczyłem na całe życie. Jeśli ktoś nie wie, to stare ciągniki miały wajchę przód/tył i tyle samo biegów do tyłu co do przodu. Przednia, a właściwie tylna zabawa Za to dwuosiówka oj to już jak kazali po łuku i potem do rampy zaparkować już nie byłem taki chojrak. Polecam parking pod marketem w niehandlową niedzielę. Wszystkiego można sie nauczyć. Edytowane 22 Lutego 2023 przez Qh_ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietro Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) Jakie to szczęście, że te przyczepki nie są dwuosiowe jak w np rolnicze, bo nikt chyba by rady nie dał )) Nie przesadzajcie panowie, kilka prób na jakimś placu i spokojnie to opanować można. To nie rakieta kosmiczna czy inny samolot. Edytowane 22 Lutego 2023 przez pietro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 Pusty plac to spoko , gorzej jak się trzeba przciskać między przyczepkami bo każdy chce jak najbliżej wody i tylko patrzą czy przywalisz łódką tak jest na dzikich slipach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 18 lutego pisałem, że jedna z firm produkujących przyczepy podała w blogu na swojej stronie www, że z przyczepą podłodziową nie można jeździć po autostradzie. Zapytałem ich mailowo o to, dzisiaj dostałem odpowiedź : Zapytałem również w Biurze Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji o sprawę DMC przyczepy i MMC samochodu. Podaję fragment odpowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Pewnie chodzi o prędkość minimalna z jaka można poruszać się po autostradzie z przyczepką .Zespół pojazdów tz osobówka z przyczepką musi uzyskiwać prędkość po autostradzie od 40 km/h do 80 km/h .Nie rozumiem powyższego postu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Co do maila z ruchu drogowego … Kupiłem przyczepę, która sprzedawana jest z dmc 750, auto którym się poruszam może ciągnąć przyczepę do 680 kg więc poprosiłem producenta by na tabliczce wybił 650 i do tylu kg mogę obciążać swoją przyczepkę co potwierdza dokument. Może o coś podobnego chodzi … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek.el Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Ale w tym roku miał się zmienić ten przepis odnośnie dmc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Ale w tym roku miał się zmienić ten przepis odnośnie dmc.Jaki przepis ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Ja jak łowiłem z kimś to odpinałem przyczepę -może Was to śmieszyć , ale czułem się bezpieczniej .Bo u mnie slip jest taki ,,fajny " ,że jak sobie w niego nie trafisz lub z niego spadniesz to masz po przyczepie taki ogromny jest spadek . Ogólnie w 90% przypadków problemem nie jest dla mnie to ,że musze się ustawiać na slipie itd. bo znalazłem slip idealny a raczej dogadałem się z właścicielami kilku działek ,że mnie wpuszczą na swój teren a tam jakbym nie cofał będzie zawsze dobrze bo mam jakieś 50 metrów przestrzeni do ,,kiprowania". Ale warto to wykorzystać do ćwiczenia i wodowania się w konkretnym miejscu. Problemem jest to ,że musze z miejsca wodowania i przez ostatnie 100 metrów do slipu jechać w miejscu gdzie jest miejsce na jedno auto. I trzeba zjeżdżać na bok by się zmieścić. Logika ( i kultura) podpowiada ,ze powinien zjechać ten mniejszy /komu lepiej to zrobić. A praktyka jest taka ,ze tamci jak zobaczą ,ze jedziesz nie zwalniają tylko ręka na klaskon i wymachują rękami. I żeby jeszcze bardziej sobie ,,nie umilić" wyjazdu trzeba się wciskać w szpary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 To zwykle kurestwo ale spotyka się takich ludzi którzy ci na złość będą wciskać się bo widza ze jedziesz z przyczepa. Tak samo jest na światłach jak jedziesz motorem to ci zjedzie specjalnie do środka. Ja jak miałem do dupy slip to cofałem ręcznie i tyle. W dupie mam co kto mysli o tym itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) Co ja mam powiedzieć jak bardzo wcześnie rano zwodowałem na starorzeczu łódkę .Popływałem kilka godzin podpływam aby jechać do domu a na slipie dwa namioty karpiarzy stoi rozłożone i cały slip nie dziki zastawiony samochodami i sprzętem . Oznaczenie slipu znikło gdzieś w krzakach . Musiałem zabierać w innym miejscu lódkę w błocie i tatarakach .Dobrze że mam wielokrążek i 70 mb liny . Trzeba być przygotowany . Nie będę opisywał jak stawiają zestawy od brzegu do brzegu ale to już ich sprawa nie przejmuje się już teraz . Edytowane 4 Marca 2023 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ŁukaszFZS Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Pytanie szukam takiego mocowania do przykręcenia płóz . Pod jaką nazwą tego szukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Misiek1 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Co ja mam powiedzieć jak bardzo wcześnie rano zwodowałem na starorzeczu łódkę .Popływałem kilka godzin podpływam aby jechać do domu a na slipie dwa namioty karpiarzy stoi rozłożone i cały slip nie dziki zastawiony samochodami i sprzętem . Oznaczenie slipu znikło gdzieś w krzakach . Musiałem zabierać w innym miejscu lódkę w błocie i tatarakach .Dobrze że mam wielokrążek i 70 mb liny . Trzeba być przygotowany . Nie będę opisywał jak stawiają zestawy od brzegu do brzegu ale to już ich sprawa nie przejmuje się już teraz . Człowieku To jest na porządku dziennym Od ustawionych gruntowców na ewidentnym, betonowym , oznakowym slipie. I już z kilkudziesięciu metrów wrzeszczą by spadać ( delikatnie napisałem ) bo oni mają takie samo prawo do slipu bo karta opłacona. A skończywszy na takich co boją się i zostawiają auto na slipie. Czasem robi to jeden na środku a czasem na całym slipie parkują koło siebie dwa auta. Ja dopowiem tylko tyle najbliższy slip jest w zależności ale ok. min kilometr dalej a czasem 2/3/4 km dalej da się wyciągnąć łódkę. I pół biedy jak jesteś z kimś gorzej jak na ryby pojechałeś sam.Nie chciałem wcześniej tego pisać tego ale ja zawsze mam stres jak pójdzie dojazd/wodowanie i wyciąganie łódki. Bo są takie atrakcje ,ze szok. Przedtem na tym się kończyło teraz czasem są atrakcje na wodzie w postacie wariatów co im podoba sie wywracanie łódek. Pikanterii dodaje fakt ,że ja dopiero kilka razy pływałem sam a przedtem miałem sternika. Dlatego by mieć spokój chyba się dogadam z kolesiami co mają działki nad woda i będę albo u nich się wodował , albo i nawet łódkę trzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Pytanie szukam takiego mocowania do przykręcenia płóz . Pod jaką nazwą tego szukać ? Nie wiem jaki masz ten dolny profil -rozmiarZmierz swój może ten Ci podejdzie. https://allegro.pl/oferta/uchwyt-mocowanie-amortyzatora-resor-przyczep-lawet-7289247377?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_pmax&ev_campaign_id=17996333742&gclid=EAIaIQobChMI1KTVnpjD_QIVzAN7Ch1Y-wzyEAkYAiABEgLC1vD_BwE Można jeszcze kupić : - ceownik ,który wewnętrznym rozmiarem będzie pasował na Twój profil- kupić profil kwadrat lub prostokąt , który będzie pasował wewnętrznym rozmiarem na Twój profil po czym odciąć jedną ze ścianek wywiercić otwór pod śrubę i pomalować albo ocynkować. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qh_ Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Co ja mam powiedzieć jak bardzo wcześnie rano zwodowałem na starorzeczu łódkę .Popływałem kilka godzin podpływam aby jechać do domu a na slipie dwa namioty karpiarzy stoi rozłożone i cały slip nie dziki zastawiony samochodami i sprzętem . Oznaczenie slipu znikło gdzieś w krzakach . Musiałem zabierać w innym miejscu lódkę w błocie i tatarakach .Dobrze że mam wielokrążek i 70 mb liny . Trzeba być przygotowany . Nie będę opisywał jak stawiają zestawy od brzegu do brzegu ale to już ich sprawa nie przejmuje się już teraz . Kolega od którego kupiłem łódkę na Odrze na wysokości Nowej Soli leciał środkiem i nagle podciął sobie gardło. Linka na szczęście strzeliła ale pocięty był jakby go siły specjalne zgładzić chciały. Zgłosił to na policję, napisał tu i tam i zrobili taką akcję, że się to już nie powtarza.Z tym brakiem slipów to masakra jest. U nas kilka jest ale trzeba daleko dymać na łowisk, a na tych mniej oficjalnych to jak mówisz wracasz ludzie się kąpią bo plaża itp. Ale jakoś złośliwie się nikt nie rozkłada. Widać gdzie przyczepy stoją. Wpływamy w środek i tyle. Gorzej autem cofnąć bo ręczniki ale jakoś mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby ktoś się na tę chwilę nie złożył. Może duży jestem i ładnie proszę? Ten co od niego kupiłem to bajabongo miał. Przyczepa między główkami do wody i tak zostawiał, jak wracał dziób do przyczepy zapięta linka i 5 min i go nie było. Ale tam długie główki to nikomu nie przeszkadzało. U nas za wysokie brzegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Łukasz ŁZS takie zamocowanie możesz zrobić z dwóch elementów tz kątowników lub z profila zamkniętego o grubej ściance .Ja wszystkie możliwe elementy dorabiam z stali nierdzewnej .Na złomie leży tego ful .Nie musi być polerowana stal aby nie rdzewiało . Czas stracony na szukanie gotowego elementu przeznacz na zrobienie samemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Dzwoniłem do Temared Nie ma możliwości zmiany DCM przyczepy kupionej 4 lata temu. Nie wyślą mi kwitów. Po co ja czytałem ten wątek latał człowiek w błogiej nieświadomości. :[emoji3] Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Dmc mogą zmienić w momencie zakupu, przecież po 4 latach dmc nie spadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Dzwoniłem do Temared Nie ma możliwości zmiany DCM przyczepy kupionej 4 lata temu. Nie wyślą mi kwitów. Po co ja czytałem ten wątek latał człowiek w błogiej nieświadomości. :[emoji3] Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu TapatalkaMogą zmienić po zakupie.mialem przyczepę suskiej 750kg i po zmianie samochodu na taki, ktory miał dmc 2900 kg dostałem nowe kwity od suskiej wraz z nową tabliczką znamionową. Wizyta w stacji kontroli pojazdów - nabicie nowej tabliczki, opłata i z kwitami do wydziału komunikacji. Edytowane 6 Marca 2023 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Panowie, kto robi sensowne przyczepy z resorowaniem? Łódź 4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kuba
Pytalem na offtopie, powtórze i tu - potrzebuje pozyczyc przyczepe do przewiezienia lodzi 4,5m. Dwa dni. Warszawa i okolice. Dziekuje.
Top użytkownicy dla tego pytania
179
106
75
72
Popularne dni
14 Sty
39
19 Lut
34
27 Gru
28
20 Lut
27
Top użytkownicy dla tego pytania
MarasR 179 odpowiedzi
pawlo29 106 odpowiedzi
womaly23 75 odpowiedzi
Tabor 72 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2021
39 odpowiedzi
19 Lut 2023
34 odpowiedzi
27 Gru 2023
28 odpowiedzi
20 Lut 2023
27 odpowiedzi
Popularne posty
Matteoo
Poważnie przeraża mnie to co czasem piszecie. Wędkarstwo to nie zawody w łapaniu pcheł, to symbioza z naturą, oparta o pierwotne instynkty łowieckie. W du..ie mam, czy woduję się 5 czy 25 minut, czase
wedkarski365.pl
wg mnie nie mamy przewagi popytu nad podażą w normalnym tego słowa znaczeniu, to że czeka się na łódkę u niektórych producentów wynika wg mnie z małych mocy produkcyjnych oraz z faktu że, nie produkuj
Łukasz.t
Miałem kupować , coś nie bardzo chciało im się sprzedawać więc zrobiłem sam , a oto efekt mam nadzieje że się sprawdzi. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Opublikowane grafiki
2681 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi