Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzwoniłem do Temared

Nie ma możliwości zmiany DCM przyczepy kupionej 4 lata temu. Nie wyślą mi kwitów. Po co ja czytałem ten wątek latał człowiek w błogiej nieświadomości. :[emoji3]

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

To sprzedaj przyczepę, dołóż kilka złotych i kup lepszą, a jednocześnie z odpowiednim dmc. ????. Poleciałem mądrościami ????

• Like 1

• 0

Panowie, kto robi sensowne przyczepy z resorowaniem? Łódź 4m

Też szukam przyczepy jw,  ale z możliwością topienia świateł przy wodowaniu (bez belki)

Znalazłem tylko Suski i Elite. Opinie o przyczepach z Radomia mocno podzielone szczególnie ostatnio.

Może ktoś ma jakieś info  z użytkowania/jakości  Elite-brak właściwie informacji w sieci, to jakaś nowość?

• 0

Też szukam przyczepy jw,  ale z możliwością topienia świateł przy wodowaniu (bez belki)

Znalazłem tylko Suski i Elite. Opinie o przyczepach z Radomia mocno podzielone szczególnie ostatnio.

Może ktoś ma jakieś info  z użytkowania/jakości  Elite-brak właściwie informacji w sieci, to jakaś nowość?

Zanim w ubiegłym roku wybrałem i finalnie kupiłem łódkę to miałem wiele różnych pomysłów czym zastąpić ponton. Zacząłem poszukiwania przyczepki.  Znalazłem stronę Elit z Elbląga. Wysłałem zapytanie i .... I mnie olali :(

W końcu zamówiłem łódkę w Grudziądzu razem z przyczepką. Przy zamawianiu okazało się, że w zestawie będzie nie Suski ale Elit. Widocznie wygryźli suskiego. Przyczepka jak przyczepka. Prowadzi się super. Wodowanie i załadunek samemu - bajka. Wszystko idealnie pod konkretną łódkę. Co do jakości/wytrzymałości, jeden sezon to chyba za krótko na ocenę. W każdym razie nic nie rdzewieje, nic się nie kolebocze ;)

Edytowane przez Marcipas

• 0

U mnie klamka zapadła, ale ponieważ nie mam doświadczenia, zapytam. 

Jakiej mocy samochodami holujecie Wasze zestawy. Tzn. moc samochodu (KM) i waga (kg) zestawu?

Zestaw łódka alu ok. 500 kg ciągałem autem 140KM, dawał sobie spokojnie radę na trasie i pod górę. Teraz ciągam 180 KM.

• 0

A co to ma za znaczenie? Ja ciągałem:

Uniakiem 1,0l ile mógł mieć? 50km?

Ibizą 75km (przyczepę na konia np)

octavią 110km

vectrą 110km

focusem 120km

kiją 110km?

Mondeo 110km

mondeo 150km i tu jest róznica ale nie w mocy tylko 4x4 robi robotę.

Znajomy ciąga łódkę jakąś starą corsiną z max 60km i na "pionowym" slipie nie ma problemów

I to nie ciągałęm łódki 500kg tylko motory z bagażami tak minimum 750kg (w czechy, słowację, węgry), drzewka, beton, kamienie, drewno, miałem nawet przyczepę na konia to i dwie tony sie targało ...

Do przyczepy moc niepotrzebna tylko umiejętność operowania gazem/sprzęgłem. I płynna jazda. Wyprzedzałem nie raz nawet tą bidą Ibizą z koniową przyczepą.

Jak masz wybór 4x4 się nie zająknie, nawet w błocie, niezależnie od mocy i na ryby, w błoto, w to warto zainwestować.

Tylko uważaj bo np Vitara 4x4 może ciągnąc bez hamulca tylko 400kg :)

Kup dobre auto. Takie na jakie Cię stać. I ciągaj co tam potrzebujesz - dasz radę. Ja to nie wiem ... takie pytania Was nurtują ...

Edytowane przez Qh_

• 0

Ja to na etapie kupowania przyczepy polecam zainwestować w hamulec najazdowy (trochę gorzej z moczeniem hamulców) ale to naprawdę robi różnicę.

Przyczepę nie problem napędzić. Ale jak się hamuje nie daj buk  ;)  awaryjnie to jest różnica. I jak Cię wyprzedza przyczepa można popuścić w gacie a wiele aut przyczepy zrolowały.

Nawaliłem z przyczepami ze 50tysi km i hamulec najazdowy najważniejsza rzecz. Kiedyś jak mi z górki przyczepa pełna drzewek bez hamulca podniosłą koła w Vectrze to wyjechałem na głowną na środek, dobrze że nic nie jechało.

• Like 1

• 0

U mnie klamka zapadła, ale ponieważ nie mam doświadczenia, zapytam.

Jakiej mocy samochodami holujecie Wasze zestawy. Tzn. moc samochodu (KM) i waga (kg) zestawu?

Mi sie bardzo dobrze sprawuje alhambra 4motion (4x4) mk2 1.9 tdi podniesiona do 160km, lodka ok 800kg - radzi sobie bez problemu ale ogolnie tak jak ktos wyzej pisal 4x4 reduktora byc wcale nie musi ale automat pomaga:)

• 0

Mi sie bardzo dobrze sprawuje alhambra 4motion (4x4) mk2 1.9 tdi podniesiona do 160km, lodka ok 800kg - radzi sobie bez problemu ale ogolnie tak jak ktos wyzej pisal 4x4 reduktora byc wcale nie musi ale automat pomaga:)

NIe musi być, ale na moich dzikich slipach bardzo pomaga, stąd o nim wspomniałem.

Dla pełnego komfortu brakuje mi hamulca w przyczepce. Ale powolutku i też będzie.

• 0

A co to ma za znaczenie? Ja ciągałem:

Uniakiem 1,0l ile mógł mieć? 50km?

Ibizą 75km (przyczepę na konia np)

octavią 110km

vectrą 110km

focusem 120km

kiją 110km?

Mondeo 110km

mondeo 150km i tu jest róznica ale nie w mocy tylko 4x4 robi robotę.

Znajomy ciąga łódkę jakąś starą corsiną z max 60km i na "pionowym" slipie nie ma problemów

I to nie ciągałęm łódki 500kg tylko motory z bagażami tak minimum 750kg (w czechy, słowację, węgry), drzewka, beton, kamienie, drewno, miałem nawet przyczepę na konia to i dwie tony sie targało ...

Do przyczepy moc niepotrzebna tylko umiejętność operowania gazem/sprzęgłem. I płynna jazda. Wyprzedzałem nie raz nawet tą bidą Ibizą z koniową przyczepą.

Jak masz wybór 4x4 się nie zająknie, nawet w błocie, niezależnie od mocy i na ryby, w błoto, w to warto zainwestować.

Tylko uważaj bo np Vitara 4x4 może ciągnąc bez hamulca tylko 400kg :)

Kup dobre auto. Takie na jakie Cię stać. I ciągaj co tam potrzebujesz - dasz radę. Ja to nie wiem ... takie pytania Was nurtują ...

No nie wiem. Raz spróbowałem Passatem 140 KM wodować na betonowym slipie, dość stromym nad Odrą. Łódkę zwodowałem, ale w drugą stronę, gdyby nie koledzy z napędami 4x4 to nigdy bym stamtąd nie wrócił do domu :) . Teraz mam też Passata ale Alltraca 177 KM z automatem i z fajną funkcją offroad. Teraz ja mogę pomóc  B)

• 0

We wrocku najbardziej stromy slip jest przy progu Malczyce. Szutrowy. Z 4x4 ruszam tam delikatnie i bez szurnięcia. Ale to tam właśnie znajomy tą corsiną swoją łódkę targa i tez nie ma problemów. Tylko nie wolno gazować.

ja to się po polach tyle osobówkami FWD najeździłem że … tylko trzeba sie nauczyć.