Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zamierzam to samo. U mnie już pół taśmy „urwane” ale łódkę jeszcze wyciągam. Szwagier ma supeł już drugi chyba. Ja zawiążę supeł i końcówkę elegancko złapie na 3 trytki, na gładko. Będzie malina.

Zastanawialem sie czy nie szyć, albo nie dać Alu płytek i nie przepalić taśmy na 6 śrub byłoby łatwo do wymiany jakby co.

W przeciwieństwie do szwagra, zanim zawiążę na nowo przeszlifuję ucho na gładko  :D

Ale u ciebie nie widzę zabezpieczenia. Jeżdzę spokojnie z przetartą taśmą bo mam zabezpieczenie, łańcuch do ramy i szekla na ucho. Z lekkim luzem, żeby było łatwo zapiąć, ale łódka spaść nie spadnie.

Tu widac jak wisi pod wyciągarką:

9d23cd556d79d71fmed.jpg

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

• 0

Nie mam zabezpieczenia bo po za wyciągarką mam jeszcze 2 pasy 5 tonowe i trzeci pas 2,5 tonowy który trzyma silnik a łódka z silnikiem max 200kg. Do portu mam 6-12km (od wielkiego dzwona 30-100) raz w tygodniu, zrobiłem tak ponad 10000km. 

Muszę hak wymienić bo zepsuło się jak widać zabezpieczenie i na pionowym slipie (mało wody w rzece) prawie mi zwiała łódka po wypięciu haka. Myślałem że są może jakieś haki z otwieranym drugim oczkiem, mam jeszcze szekle z nierdzewki może ona do póki pas ładnie trzyma.

• 0

Nie tajemnica. Zamawiałem trap?  :D U siebie.
Blachę ryflowaną kupiłem na złomie (jakieś schody były - blacha pod katem prostym) po przecięciu wyszły szerokie trapy z usztywnieniem bo zostawiłem kawałek zagięcia a z odciętych te wąskie na dyszlu. Mam jeszcze jeden przed wyciągarką bo na nim najczęściej stoję. Pod trapami profil zamknięty - już resztki od sąsiada z jego barierek.

Ale nity  i śruby z nierdzewki zamówiłem prze internet  :D

Calosc kosztowała z 50pln i flaszkę (a właściwie pół  ;)) nalewki. Czasowo nie pamietam, w jedna sobotę przy okazji innych prac opędziłem. 3h? Jakoś tak.

Przewygodne to jest, nawet na boso, nie śliskie i do tego lekkie. Polecam. Takie paski ryfla widziałem tez z resztek na olx. Grosze.

Edytowane przez Qh_

• 0

Qh, gdzie zamawiales trap?

Jeśli to nie tajemnica.

Możesz też takie coś zamówić:

https://allegro.pl/oferta/lawa-kominiarska-2-m-13502568393?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:query&bi_c=NjdkNzZiYjEtODlmZS00N2MzLThjMDEtOGJkZWQ1N2U5NGZkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=44d615fd-39db-4d0e-a599-441f7c0e5edf

Działa świetnie, mam od kwietnia na swojej przyczepce. Zalety: lekka, totalnie antypoślizgowa, można ją montować na różne uchwyty, wkręty itp. Ale nie łazimy na boso, jednak trochę przy ostra ;)  No i trza być normalnej wagi a nie o kształcie ludzika Michelin :D

Edytowane przez Kozi81

• 0

Trap kominiarski mam od 4 lat, nie boi się soli z drogi, wygląda po tym czasie jak nowy. Na pewno jest mniej śliski od ryfla, szczegolnie zimą. Powiedz czemu nie chodzimy boso? Ja chodzę i nie widzę problemu a ważę ponad 100. Chyba że ja gruboskórny jestem bo lubię wokół domu chodzić na boso...

.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

może wówczas trochę popchnąć? lepiej pokonywać tylko tego typu przeszkody, niż całą zaplanowaną trasę. A jak na trawie, no i do jakiej łodzi stosujesz?

Nie używałem tego na trawie , więc się nie wypowiem.

Używałem do wyjazdu z garażu gdzie mam dosyć stromy podjazd i nie jestem w stanie wyciągnąć sam przyczepy ręcznie . Jak kostka była mokra to kółko się ślizgało. Siadałem wtedy na dyszlu i wyjeżdżałem:)

• 0

Dziś wylądowała u mnie taka przyczepa. Wydaje mi się że było już gdzieś na Jerku ale nie mogę znaleźć. Fajny paten człowiek sobie zrobił bo auto z napędem na przód. Wrzucę może komuś się przyda.

.1942f68a0f44a592fbdbaff6c48f1f15.jpgec6e3bb232db8767eec75581a69859ac.jpgbc554678260da59f1bb9a79ab56143c5.jpgae58454b58a7a018190b6057043cd2b2.jpg78245f41ac3e75f5b133eec1313ce601.jpg

• Like 3

• 0

Dziś wylądowała u mnie taka przyczepa. Wydaje mi się że było już gdzieś na Jerku ale nie mogę znaleźć. Fajny paten człowiek sobie zrobił bo auto z napędem na przód. Wrzucę może komuś się przyda.

.1942f68a0f44a592fbdbaff6c48f1f15.jpgec6e3bb232db8767eec75581a69859ac.jpgbc554678260da59f1bb9a79ab56143c5.jpgae58454b58a7a018190b6057043cd2b2.jpg78245f41ac3e75f5b133eec1313ce601.jpg

To domowa robota, czy wykonał producent przyczepy przy zamawianiu konkretnej przczepki podlodziowej ?

• 0

Człowiek sam wykonał. Proponował że zrobi do mnie ale ja mam giętą ramę i jie wyszło by tak schludnie.

Prosta sprawa.

Profil reszta bambetli dostępna w sklepach lub na allegro. Farba spawarka i 2h zrobione...

Wyglada i działa kozacko aż zazdroszczę [emoji3]

.

4a7714bd87d6aed161e084e84efbd850.jpgfb488af5cb8b49a92a26006e30e0e74b.jpg6e1e981a779c0efc8a787e7f86c494d1.jpg

• Like 1

• 0

Też się chyba skusze i taką sobie zrobię .

Generalnie mam problem z w majowym wodowaniem gdzie wody polskie w ostatni dzień kwietnia opuszczają lustro wody o jakieś dziesięć metrów . Nawet jak miałem outlandera ze sztywnym mostem to nie dawałem rady . Ziemia przypominała lodowisko i nawet na ,,butach „ ciężko było ustać . Wtedy rozpinałem przyczepę i na lince od wyciągarki opuszczałem ją do wody .Brakowało właśnie tak z 3 m żeby dało się wyjechać . Myślałem o podobnym patencie ale jakoś brakło samozaparcia . Zima za pasem . Coś się wykombinuje w ten deseń ;)

• Like 1

• 0

Ten patent u mnie funkcjonuje od 2019 polecam Edytowane przez piernik
  • Like 1

• 0

Fajny patent, też miałem robić, nawet mam juz materiały. To moje przemyślenia, prostsze, do naśladowców:

1. Pomoc dla przedniego napędu średnia, No chyba, ze auto stojąc dalej ma lepsze podłoże np suche. To raczej patent na plytką wodę i/lub grząski brzeg niż strome podjazdy a to tam przód jest lipa.

2. Nie ma potrzeby robić aż dwóch kul itp. Zwykła belka z zaczepem i bolec do usztywnienia wystarcza. Ja miałem robić proste mocowanie w ceowniku w którym wystarczy belkę dać na śrubę/zawias a obok zrobić dziurę na bolec.

3. Przedniemu napędowi naprawdę pomaga pompowane koło podporowe, najlepiej podwójne, i wtedy belka ale z zawiasem. Np na stromych podjazdach. Bo dopóki lodz dociąża hak, to odciąża przedni napęd. A czasem niewiele potrzeba, np posadzić pasażera na masce (przerabiałem).

druga kula to ewentualnie do mocowania drugiego zaczepu. Belka dług sie spokojnie podda a wtedy nie trzeba jakiś uchwytów, śrub itd.

no, i nie zrobiłem powyższego wiec nie mam zdjeć, bo się doczekałem 4x4 i już nie mam tego problemu nawet jak wjadę do wody.

Edytowane przez Qh_

• 0

Ja swoje nowe Faro Aqua ogarnąłem jak mi się wydaje. Rolki do płóz dołożone. Wszelkie luzy w rolakach kilowych zlikwidowane tulejami. Dołożony trap 1.5 metra z patentem mocowania kolegi Tresor śrubami hakowymi. Genialne w swojej prostocie. Wygląda jak fabryka. Zrobiłem też dziobnicę na dwóch rolkach. Bardziej odbijacz bo i tak pasami będę ściągał. Do wszystkiego użyłem materiałów ze stali nierdzewnej w tym śrub, nakrętek, podkładek. Rozciągnięta została maksymalnie żeby gumiak z tyłu nie zwisał bo nie lubię tego. Na koniec jeszcze instalację spiąłem trytytkami. I to tyle. Jutro pakuję ponton, ustawiam przednią rolkę kilową, jakiegoś szampana po drodze kupię bo gumiak też nowy i do wody na testy :)

post-72411-0-84289800-1728332094_thumb.jpg

post-72411-0-45970200-1728332105_thumb.jpg

post-72411-0-42998600-1728332113_thumb.jpg

• Like 2