Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie. Mam hak wypinany pionowo (Bosal/Oris). Wczoraj założyłem, wskoczył elegancko, przejechałem się 50 km z przyczepką i już nie mogę odczepić haka. Sama kula była w aucie przez zimę a gniazdo było zaślepione. jest szansa że jednak coś w gnieździe się zadziało z korozją i złapało. KLuczyk normalnie się przekręca, pokrętło również bez problemu jest zwalaniane a hak ani drgnie. Jakieś pomysły? Młotkiem tłuc?

Edytowane przez rower26

• 0

Nie podejrzewam ale kto wie. Kiedyś też się szarpałem i różne leciały, aż przypomniałem sobie że jeszcze ten guziczek trzeba wcisnąć

Wszystko robię tak jak zawsze. U mnie pokrętło najpierw się wyciąga trochę a następnie przekręca.

Edytowane przez rower26

• 0

Panowie pytanie. Przyczepka w której muszę wymienić łożyska ma oznaczenie niewiadów 600. Koła są 13 cali łożyska stożkowe. Czy ktoś jest mi wstanie podać link jakie będą do niej pasować? Na necie wszedzie jest niewiadow 750 nie mogę znaleźć 600. Czy to będą takie same? Może ktoś ma jakieś godne polecenia żeby długo wytrzymały? Z poprzedniego łożyska już nic nie zostało nie mam czego na wzór wziąć.

Wysłane z mojego motorola edge 40 neo przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

• 0

Niewiadów raczej nie będzie miał kilku łożysk.

Felga do łożyska nic nie ma.

Na starym łożysku na bieżni są jego wymiary. Jeśli nie to mierzysz normalnie suwmiarką łożysko wewnątrz, zewnątrz i głębokość i takie kupujesz.

JA jakoś w drogie łożyska nie inwestuję bo praktycznie każde jak topisz w wodzie padnie szybko.

Możesz kupić na alledrogo te od 750 i jak nie będzie pasowało zwrócić.

• 0

Najprościej o ile masz jakiś sklep stavjonarny nie daleko to ściagni stare i xanies do sklepu. Z drugiej strony jak będziesz miał ściągnięte to bedzie wymiar wybity. Wiem że ameryki nie odkrylem ale na zależnie co tam za oś jest wsadzona to łozyska mogą sie różnić choć nie sądzę.

• 0

Koledzy chciałem wszystkich przestrzec przed tanimi łożyskami za 40pln z alledrogo.

To nie będzie, tylko kryminał.

Wiadomo jak z łożyskami w często wodowaniu Łodzi 2-3 sezony i wymiana. Czasem sie zleje, huczy, lata, ale nigdy, No właśnie …

No to skoro i tak wymiana kupiłem komplet na Allegro. W zeszłym roku jedno z normalnym łożyskiem, zaczęło huczeć, potem sie zlało, i zaczęło lekko latać w grudniu wymieniłem. Zima wymieniłem jedno. Przedwczoraj patrze, a to nowe juz sie zlało. No może z 6-8. Wodowań i z max 500km. Ale spoko huczy, w weekend wymienię, ale w weekend pojechałem na ryby. Wyjeżdżam za slipu juz sie lekko kiwa koło, ale nic nadzwyczajnego. Jadę powoli mam 30 km. Patrze w lusterko, dobrze ze nie ciemno. Nagle koło zaczyna wyjeżdżać. Akurat był parking, zjechałem. Syn przyjechał z nowym łożyskiem i sprzętem, podniosłem przyczepę i KOŁO ODPADŁO! Ani jednej kulki w srodku. Dobrze ze nikomu krzywdy nie zrobiłem, w nocy bym nie zauważył nawet. Dwurzędowe nie odpadają. Przenoszą ukośne obciazenia i mają wysokie bieżnie. Wewnętrzną podwójną nabijaną osobno.

Te łożyska to kryminał, to nie są dwurzędowe okośne łożyska na osie. Tylko najzwyklejsza pojedyncza, płaska, podwójna kulka z płaskimi bieżniami. Masakra. Ludzie to zakładają do fiatów na oś …

Ja sie przepraszam z SKFami albo Koyo i wszystkich przestrzegam przed tą chińszczyzną. To nie powinno mieć dopuszczenia na drogi do aut i przyczep. Może do taczki bym założył.

Jak wrócę na chatę dodam zdjęcia.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

• 0

Miałem już wielu klientów którzy kupili sobie elementy montażowe tanio(nie u mnie). Mam w ofercie drogie(ale nie wciskam na siłę). Potem sami mówili że gdyby wiedzieli że to takie dziadostwo i ile dodatkowej roboty z tym mieli, kupiliby ode mnie. Ja się tylko lekko uśmiecham i przyznaję rację :) . Ludzie się nigdy nie nauczą. A już kupować najtańsze łożyska od których zależy i czas eksploatacji i bezpieczeństwo naszych łódek(które przecież lubimy) to jest skrajna...... Sobie dopiszcie  ;)  

• Like 1

• 0

Lokalizator to aby szukać po kradzieży. A przeciw kradzieży? Widzę w internetach kilka rozwiązań blokad zaczepu "na kluczyk". Myślałem o czymś takim, aby zniechęcić tych mniejszych złodziejaszków, bo obawam się że przed zawodowcem się nie ochronię