Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie będę się wypowiadał się w sprawie zmian w przepisach przy rejestracji pojazdów, ma się cos zmienić, ale co to nie udzielono mi precyzyjnej odpowiedzi, może cena a może będą zaostrzone przepisy.

Wolę dmuchać na zimne i wznowiłem prace przy przyczepce, zresztą i tak muszę ja mieć w maju.

post-53605-0-46316300-1365779184_thumb.jpg

• 0

No tak w naszym kraju lobby jest silniejsze bo i chciwość nie ma granic Ci co piszą te zmiany w życiu nie widzieli dobrze wykonanej przyczepy. Tylko chłam jaki nam firmy oferują  to normalka ale z homologacją .Za  marne grosze zatrudnieni są marni fachowcy ale homologację dostaną bo jak by nie i oficjalnie mogą handlować. Firma dostaje homologację na 1 przyczepę projekt a na tej bazie robi 20 modeli i wszystko gra, ale aby ja dostać muszą walizkę pieniędzy zanieść do instytutu który ja wydaje dla psełdo ekspertów i cwaniaków. Wiem coś na ten temat i tak jest z wielo innymi tematami.

Sam go przerabiałem kilka razy .Tornado

Edytowane przez tornado

• 0

Jak pisałem moim źródłem informacji był diagnosta ze stacji. Ten sam, który robił pierwszy przegląd mojej przyczepki. Za kilka dni mam przegląd samochodu - mogę dopytać o szczegóły tzn. rozporządzenie.

Taki sam temat jest z cenami przeglądów. Wszędzie piszą, że mają podrożeć i są już nowe tabele z opłatami, ale od kiedy?

Już po przeglądzie.

Niestety na stacji był inny diagnosta, więc za dużo się nie dowiedziłem.

Jak już pisał Banita w czerwcu do rejestracji przyczepy będzie potrzebna homologacja. Diagnosta nie byl w stanie podać mi nowego rozporządzenia uchylające stare. Natomiast dowiedzialem się od niego, że już byli na jakimś szkoleniu odnośnie tych przeglądów.

Ja od siebie znalazłem nowe rozporządzenie odnośnie nabycia homologacji. Jest nie do przejścia przez zwykłego śmiertelnika, o ile nie zacznie produkować przyczepek seryjnie.

Podstawa prawna:

Dziennik Ustaw z dnia 28 marca 2013 roku poz. 407 w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych i przyczep oraz ich przedmiotów wyposażenia lub części.

W załaczniku w/w rozporządzenie - D20130407

Zezwalam na kopiowanie, rozpowszechnianie zdjęć i rysunku mojej przyczepki

OT.  Cennik przeglądów pojazdów jak na razie bez zmian.

post-48237-0-99256400-1366180816_thumb.jpg

post-48237-0-61447700-1366180828_thumb.jpg

Przyczepka.pdf

D20130407.pdf

post-48237-0-01485100-1366181378_thumb.jpg

Edytowane przez ptychoo

• 0

Opłaty wydział komunikacji - płaciłem 2 razy

1. tablice tymczasowe do przyczepy,

pozwolenie czasowe,

nalepka na tablice tymczasowe,

kwota 40,75 pln

2. znaki legalizacyjne,

tablica do przyczepy,

pozwolenie czasowe,

dowód rejestracyjny

kwota 121,50

OC w zależności od ubezpieczyciela - ja 60% zniżek w PZU - kwota 39 pln za rok

przegląd na stacji diagnostycznej - to kwota wynikająca z rozporządzenia (nie pamietam ile) + wolna amerykanka (czytaj wg. uznania diagnosty)

Stacje trzeba wybierać z rozmysłem, ponieważ po wypisaniu skierowania na przegląd nie ma możliwości jej zmiany.

Cyrkowcy życzą sobie: opinnie rzeczoznawcy, kwity z wagi - ja podałem  na podstawie wagi zakupionej stali z górką - opony, światła itd.

Radzę również jechać na przegląd na tablicach dojazdowych z ubezpieczeniem, ponieważ może być kłopot z przeglądem.

Edytowane przez ptychoo

• 0

U mnie koszt u diagnosty był stały, ale to fakt, TRZEBA przed przystąpieniem do prac pojechać i obgadać przyczepkę z diagnostą żeby nie trafić na skur... który każe powołać rzeczoznawcę. U mnie waga przyczepki musiała być potwierdzona na papierku, najczęściej takie usługi można spotkać na skupie złomu lub w jakimś większym zakładzie diagnostycznym/mechanicznym lub też jak w moim przypadku na szrocie samochodowym (tam też warto poszukać opon z felgami, można tanio wyrwać)

W każdym bądź razie, podzwonić i poumawiać się zamiast robić na pałę.

• 0

Nie będę się wypowiadał się w sprawie zmian w przepisach przy rejestracji pojazdów, ma się cos zmienić, ale co to nie udzielono mi precyzyjnej odpowiedzi, może cena a może będą zaostrzone przepisy.

Wolę dmuchać na zimne i wznowiłem prace przy przyczepce, zresztą i tak muszę ja mieć w maju.

attachicon.gifmoja_przyczepka.jpg

Widzę,że użyłeś do budowy przyczepki osi od renówki.Ja też mam taką samą oś.Może masz więcej zdjęć przyczepki w innych ujęciach.Interesuje mnie szczególnie zamocowanie osi do ramy.Interesują mnie materiały jakich użyłeś(typ i wymiary profili zamkniętych) a także wszystkie uwagi i wiadomości związane z budową .Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wiadomości.

Pozdrawiam serdecznie

ZbyszekA.

• 0

Przy okazji, może po niedziel zrobię więcej zdjęć z większą ilościom szczegółów.

Kształtowniki zastosowałem w większości 40 na 60 i 40 na 40, ja dałem grubość 3 m, ale przypuszczam, że 2 m by wystarczyły.

Zawieszenie pięknie pracuje.  post-53605-0-65133000-1366471803_thumb.jpg

• 0

Przy okazji, może po niedziel zrobię więcej zdjęć z większą ilościom szczegółów.

Kształtowniki zastosowałem w większości 40 na 60 i 40 na 40, ja dałem grubość 3 m, ale przypuszczam, że 2 m by wystarczyły.

Zawieszenie pięknie pracuje.  attachicon.gifprzyczepka_szczeguł.jpg

Dziękuję za wiadomości i zdjęcie.Czekam na jeszcze (w miarę możliwości oczywiście).

• 0

podepnę się pod temat choć pytanie całkiem inne.gdzie kupię gotową przyczepkę do małej łódki 3.10m ok.60kg najlepiej na amortyzatorach.przyczepy o ładunku 600-kg odpadają,najlepiej 100-300kg.

Bush, kupił kolega przyczepkę? Podstawa, to dobre zabezpieczenie lodzi i silnika. Dziś macalem markową na osi skrętnej do 750 kg...moja na obniżonym ciśnieniu w gumach chyba lepiej amortyzuje...twarde na maxa

• 0

post-53605-0-18278200-1368983474_thumb.jpg

Moja przeszła przegląd, zapomniałem o białych światłach odblaskowych z przodu na błotnikach,

ale obiecałem, że zamontuję.

We wtorek resztę formalności i już legalnie i bez strachu można będzie jeździć.

Numery na przejazd (zresztą o rzut beretem) założyłem z innej przyczepki.

• 0

wersje ponoć są różne, jedni mówią o rejestracji do 21.06, drudzy o badaniach z nabiciem numeru do 21.06. taki kraj... tak czy siak Yogi ma po ptokach.

Znajomy jeszcze zdążył zrobić badania w piątek o 21 :) Jutro dowiem się dokładnie ale podejrzewam że chodzi o badanie z nabiciem numeru.

• 0

Trzeba mieć homologację której zdobycie kalkuluje się przy produkcji masowej.

.

O ile pamiętam, do zdobycia w ITS-ie (Instytut Transportu Samochodowego) za niecałe 2kPLN.

taka bryza, która trochę wątpliwości rozwieje: http://www.its.waw.pl/Homologacja_pojazdow_kategorii_O_przyczepy_najczesciej_zadawane_pytania,0,3299,1.html

• 0

2kPLN- 2 tysiące?

też mi się mało wydaje :)

SAMy dalej rejestrować będzie można bez homologacji, się wie, ale ponoć rozebrać się trzeba będzie do bielizny. czyli budować z homologowanych części, wg projektu, z opinią rzeczoznawcy (chyba). później przebadać na wyznaczonej stacji diagnostycznej (jedna na województwo), koszt takiego badania ma ponoć wynieść ok 800 PLN. 

jednym słowem ustawodawca zrobił wszystko, aby budować trzeba było tylko wtedy kiedy zachodzi taka konieczność. całej reszcie ma się to po prostu nie opłacać. sprzedaż branderupów wzrośnie ;) wartość starych "samów" z tabliczkami też.